Κατά των ψηφιακών συμβολαίων τάχθηκε, δια του προέδρου της Γεωργίου Ρούσκα, η Ένωση Συμβολαιογράφων Ελλάδος, και μάλιστα με απόφαση που χαρακτηρίστηκε ως “ομόφωνη”.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση “η ελληνική συμβολαιογραφία εξακολουθεί να θεωρεί το “έγχαρτο συμβόλαιο υπογεγραμμένο από τους συμβαλλομένους δια ζώσης και όχι ψηφιακά” ως το μόνο τύπου δικαιοπραξιών που αναγνωρίζει, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως “μη διαπραγματεύσιμη” κάθε πρόταση για “ψηφιακό υποκατάστατο”.
Στην ανακοίνωσή του ο κ. Ρούσκας “νίπτει τας χείρας του” για τις καθυστερήσεις στο Κτηματολόγιο διαβεβαιώνοντας ότι τα έγχαρτα συμβόλαια δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση λόγο καθυστέρησης των μεταγραφών.
Τα στοιχεία για τις υποβολές πρόδηλων σφαλμάτων σε συμβόλαια όμως τον διαψεύδουν, καθώς τόσο η δια ζώσης διαδικασία, τόσο και ο χρόνος διεκπεραίωσής τους επηρεάζουν αρνητικά τις εκκρεμότητες στα ακίνητα της χώρας.
H απάντηση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Κτηματολογίου αναφέρουν ότι σε 4 συνεχείς συναντήσεις με την Ένωση Συμβολαιογράφων η ανταπόκριση ήταν σε εντελώς διαφορετικό κλίμα και ανακόλουθη των δημόσιων ανακοινώσεων.
Να σημειωθεί ότι από χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης έχει ξεκινήσει ήδη το έργο ψηφιοποίησης των παλαιών συμβολαίων στο σύνολο των Υποθηκοφυλακείων της χώρας, και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ανακοινώσει ότι από τον Ιανουάριο του 2024, θα λειτουργεί ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου, μειώνοντας τον χρόνο μεταγραφής για όποιον υποβάλλει το συμβόλαιό του μέσα από την εφαρμογή σε 1 ημέρα.
Πάντως μια πιθανή απεργία των Συμβολαιογράφων δεν θα ήταν η πρώτη, αφού και το 2022 είχαν αντιδράσει στην υποχρεωτική ψηφιακή υποβολή των συμβολαίων στο Κτηματολόγιο με αποτέλεσμα να κολλήσουν εκατοντάδες χιλιάδες συναλλαγές ακινήτων.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.