Αν και παροπλισμένη για τους ντόπιους, δεν έπαυε να συμβολίζει μια ολόκληρη εποχή και ως τέτοια ήταν και ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής.
Τελευταία όμως η γέφυρα χάθηκε! Δεν την παρέσυραν τα ορμητικά νερά του Στρυμόνα, την αποσυναρμολόγησαν συμμορίες και πούλησαν τα εξαρτήματά της στη βουλγαρική «μαφία του χαλκού και του μαντεμιού»!
Μοιάζει απίστευτο πώς μπόρεσαν να διαλύσουν μια ολόκληρη γέφυρα, αλλά η περίπτωση δεν είναι παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου. «Το κακό έχει παραγίνει στην περιοχή των Σερρών. Διέλυσαν και πήραν τη γέφυρα σε ποσοστό 60%, κλέβουν μαντεμένιες σχάρες και καπάκια από δίκτυα ύδρευσης και υπονόμων, μετασχηματιστές της ΔΕΗ, ό,τι έχει σχέση με σίδερο και χαλκό», λέει ο πρόεδρος του τοπικού δημοτικού συμβουλίου κ. Ευθύμιος Σπανίδης.
Τα κρούσματα κλοπών στα δίκτυα της ΔΕΗ και του ΟΣΕ, στα αντλιοστάσια των χωραφιών, σε εγκαταλειμμένα εργοστάσια, ακόμα και φρεάτια σε αυλές σπιτιών τείνουν να λάβουν μορφή επιδημίας στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο.
Οργανωμένα κυκλώματα αφαιρούν από το σιδηροδρομικό δίκτυο εναέρια και επίγεια χάλκινα καλώδια ηλεκτροκίνησης, καλώδια μετασχηματιστών της ΔΕΗ, μαντεμένιες σχάρες κ.λπ. και τα πωλούν σε χυτήρια στην Ελλάδα, κυρίως όμως στη Βουλγαρία, όπου τα μεταφέρουν με νταλίκες.
Η «μπίζνα», που είναι ιδιαίτερα επικερδής, ασκείται κυρίως από αθίγγανους, σε όλες σχεδόν τις Βαλκανικές Χώρες και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός ελέγχου της μαφίας. Κατεβαίνουν στη Μακεδονία και τη Θράκη, όπου σε συνεργασία με Έλληνες, ή και μόνοι τους, επιδίδονται σε κλοπές. Στους κύκλους των διεθνών διωκτικών αρχών κάνουν λόγο για «μαφία του χαλκού και του σκραπ», με επίκεντρο τη Βουλγαρία, όπου οι συμμορίες έχουν εξαφανίσει ακόμη και τα κάγκελα από τις πλατείες και τους κεντρικούς δρόμους της Σόφιας αναγκάζοντας τον δήμο να τα αντικαταστήσει με τσιμεντένια για να μην τα κλέβουν!
«Έχουμε πιάσει ολόκληρα φορτηγά με κλεμμένα καλώδια χαλκού, μεταλλικά εξαρτήματα και σχάρες, που κατευθύνονταν στη Βουλγαρία» λέει ο αστυνομικός διευθυντής Σερρών, κ. Στέφανος Μανδύλας, ο οποίος επισημαίνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζουν οι οδηγοί πλαστά παραστατικά και τιμολόγια δήθεν αγοράς. Με την πτώση των συνόρων και την κατάργηση των ελέγχων στα σύνορα το έργο της μαφίας έγινε πολύ πιο εύκολο.
Βέβαια, ένα μέρος πωλείται σε χυτήρια στη χώρα μας. «Οι κλεπταποδόχοι εδώ στην Ελλάδα πληρώνουν τον χαλκό πάνω από τρία ευρώ το κιλό, οπότε αν η συμμορία τούς εφοδιάσει με δυο ή τρεις τόνους, βγάζει ένα σεβαστό ποσό για όλη τη χρονιά», εξηγεί αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Θεσσσαλονίκης.
Στη Βουλγαρία υπολογίζεται ότι διακινούνται εκατομμύρια τόνοι μετάλλων σκραπ, προερχόμενοι από κλοπές εντός και εκτός της χώρας. Οι αρχές, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο, ψήφισαν νόμους που προβλέπουν αυστηρές ποινές για τις μάντρες όπου γίνονται οι γκρίζες αγοραπωλησίες. Η απάντηση ήρθε με διαδηλώσεις εναντίον του μέτρου από εκατοντάδες εξαθλιωμένους Ρομά, αλλά και ιδιοκτήτες των ελεγχόμενων από τους «βαρώνους» του scrap μαντρών.
Ομάδες περιφρούρησης
Ο επικεφαλής του Δικτύου Διαχείρισης Δικτύου Διανομής της ΔΕΗ στον νομό Σερρών κ. Μανώλης Εμμανουηλίδης υπολογίζει ότι οι ζημιές από τις κλοπές μετασχηματιστών ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ. «Τοποθετούμε πλέον συστήματα συναγερμού στα αντλιοστάσια των γεωργών και όταν ενεργοποιηθούν κινητοποιούνται οι ομάδες εθελοντικής περιφρούρησης που έχουν αναγκαστεί να συγκροτήσουν στα χωριά οι κάτοικοι για να προστατεύουν την περιουσία τους», λέει.
Μολονότι οι αρχές επισημαίνουν τους κινδύνους ατυχημάτων στο σιδηροδρομικό δίκτυο και στη ΔΕΗ από τις κλοπές, αλλά και για τη ζωή των ίδιων των δραστών, το κίνητρο του κέρδους υπερισχύει, όπως δείχνουν τα αυξανόμενα με γεωμετρική πρόοδο κρούσματα.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.