ΚΑΙΡΟΣ

Συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας για καθορισμό ΑΟΖ ανακοίνωσε ο Κοτζιάς

Σε προκαταρκτική συμφωνία με την Αλβανία για την οριοθέτηση θαλάσσιας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ήλθε η Ελλάδα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Στο πλαίσιο αυτό η Αλβανία δέχτηκε επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές, το μέγιστο που επιτρέπει η Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, εξέλιξη που δρομολογεί και την κήρυξη της ΑΟΖ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ελπίδα το σύμφωνο με την Αλβανία να κλείσει έως το Πάσχα ενώ υπολόγισε ότι λίγο πριν από τις γιορτές θα έλθει και η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη γειτονική χώρα.

Στα τέλη του περασμένου έτους ο υπουργός Εξωτερικών είχε κάνει λόγο για πρόοδο σε ξεχωριστές προσπάθειες ανακήρυξης ΑΟΖ με την Αλβανία, την Αίγυπτο και την Ιταλία, κίνηση που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης έναντι της Τουρκίας. Η Άγκυρα θεωρεί casus belli τυχόν επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια που είναι σήμερα.

Η συμφωνία για την ΑΟΖ έρχεται τη στιγμή που Αθήνα και Τίρανα έχουν κάνει μεγάλα βήματα για την ομαλοποίηση και βελτίωση των διμερών σχέσεών τους, με σειρά βημάτων καλής θέλησης.

Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι, μεταξύ άλλων, η Αλβανία θα επιδιώξει να διορθώσει από την επόμενη σχολική χρονιά τα εγχειρίδια που περιέχουν εκφάνσεις αλυτρωτισμού.

Προσέθεσε μάλιστα πως υπάρχει πρόταση από τον αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα για απευθείας τροφοδότηση της γηγενούς ελληνικής μειονότητας με σχολικά βιβλία από την Αθήνα. Ο ΥΠΕΞ δεν διευκρίνισε εάν τα εν λόγω βιβλία θα είναι γραμμένα στα ελληνικά ή στα αλβανικά.

Ο κ. Κοτζιάς παράλληλα χαιρέτισε τις κινήσεις που έχει κάνει τους τελευταίους μήνες η Αλβανία, όπως να δώσει υπηκοότητα στον αρχιεπίσκοπο της Ορθόδοξης Εκκλησίας Αναστάσιο και να αρχίσει την υλοποίηση της συμφωνίας για εντοπισμό και τιμητική ταφή των ελλήνων πεσόντων στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940-41.

Τέλος, διέψευσε εκ νέου ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει ή συζητά «τσάμικο» ζήτημα, παρά το γεγονός ότι τα Τίρανα θέλουν να το θέσουν επί τάπητος.Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης