ΚΑΙΡΟΣ

Εκκενώνεται ο οικισμός Λεύκα κοντά στην Οινόη – Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο - Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις

Μεγάλη είναι η αναζωπύρωση και στην Οινόη, με τους αστυνομικούς να εκκενώνουν τον οικισμό Λεύκα χτυπώντας πόρτα-πόρτα - Το μέτωπο καίει για τρίτη μέρα ανεξέλεγκτο - Φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη και στην περιοχή Λευκόχωμα της Σπάρτης

Μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβέστες. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς με τους αστυνομικούς να προχωρούν στην εκκένωση του οικισμού Λεύκα που βρίσκεται κοντά στην Οινόη απομακρύνοντας τους κατοίκους πόρτα-πόρτα.

Νωρίτερα, οι φλόγες πλησίασαν απειλητικά τον οικισμό Βλυχάδα στα Μέγαρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ οι φλόγες πλησίασαν τον οικισμό και οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τις κατοικίες τους με τη βοήθεια της αστυνομίας. Ωστόσο, οι πυροσβέστες κατάφεραν και απομάκρυναν τις φλόγες από τον οικισμό.

Η ένταση, αλλά και οι συνεχείς αλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου κάνει πολύ δύσκολο το έργο της κατάσβεσης με την πυρκαγιά να συνεχίζει να καίει εκτός ελέγχο για τρίτη ημέρα δάσος, σπίτια και αγροτικές καλλιέργειες.

Που υπάρχουν ενεργά μέτωπα

Η μεγαλύτερη επιχείρηση γινεται στο χωριό Στεφάνι και ανατολικά προς τις παρυφές της Πάρνηθας όπου και διεξάγονται συνδυασμένες επιχειρήσεις από αέρα και έδαφος προκειμένου να περιοριστεί το μέτωπο. 

Ενεργά μέτωπα εξακολουθούν να υπάρχουν επίσης από Στεφάνι προς Πράσινο, από Πανακτο προς Οινόη (δυτικά- βορειοδυτικά), από Παλαιοχώρι προς Αγία Σωτήρα, στο Πανόραμα (οικισμός Τιτάν), όπως επίσης υπάρχει έντονη δραστηριότητα από τις δυνάμεις για την προστασία των οικισμών, από την Μανδρα προς Κιάφα, από την Μανδρα προς Καντήλι, από το Καντήλι προς Βλυχαδα, από Γοργοεπηκοο- Κιάφα προς Βλυχαδα και νοτιοανατολικά από Τιτάν προς ΕΥΔΑΠ και από Τιτάν προς Δερβενοχώρια. 

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης είναι μεγάλες εκτελώντας συνδυασμένες επιχειρήσεις από έδαφος και αέρα ενώ γίνονται και χωματουργικές εργασίες, ιδιαίτερα στο βορειοανατολικό και στο βορειοδυτικό μέτωπο για να περιοριστεί η επέκταση της φωτιάς στους ορεινούς όγκους. Στο σημείο επιχειρούν 19 εναέρια μέσα, τα οποία ενισχύονται σταδιακά.

Η εικόνα των ενεργών μετώπων

Σε εξέλιξη η φωτιά στην περιοχή Λευκόχωμα στην Σπάρτη

Πυρκαγιά βρίσκεται από το μεσημέρι σε εξέλιξη και στην περιοχή Λυκόχωμα στην Σπάρτη. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προκειμένου να ελέγξουν την φωτιά που καίει σε δασική έκταση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 45 πυροσβέστες, με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 11 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα, ένα S-64 και ένα M8.

Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στη περιοχή έχει πάρει διαστάσεις.

Απομακρύνθηκαν οι φλόγες από το Κανδήλι

Λίγο μετά τις 11 το πρωί οι κάτοικοι στον οικισμό Κανδήλι στα όρια των δήμων Μάνδρας και Μεγάρων, αλλά και όσοι βρίσκονται στη λεωφόρο Καταδρομών, έλαβαν μήνυμα από το 112 να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κινηθούν προς τα Μέγαρα. Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Μεγάρων Γρηγόρης Σταμούλης έκανε μέσω του Σκάι 100,3 έκκληση ώστε να ενισχυθούν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης στην περιοχή. Όμως, ανακούφιση στο αναζωπυρωμένο μέτωπο της πυρκαγιάς στην περιοχή Κανδύλι Μεγάρων προσέφερε γύρω στη 1:00 το μεσημέρι η αντιστροφή της φοράς ανέμου προς τα καμένα εδάφη, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης.

Την ίδια ώρα, τρομάζουν οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή Στεφάνη, αλλά και στο μέτωπο προς την Οινόη. 

«Δυσκολεύει η κατάσταση από το πρωί, ήταν πίσω από το Κανδήλι η φωτιά, τώρα καίει δάσος, από το πρωί ένα σινούκ δεν μπορεί να τιθασσεύσει τη φωτιά- ελπίζω να έρθουν κι άλλα μέσα. Πλησιάζει προς τους οικισμούς της Νέας Περάμου. Προς το παρόν εκκενώνουν προς Νέα Πέραμο, όπου έως τώρα δεν κινδυνεύει η Νέα Πέραμος. Να έρθουν εναέρια. Έχει ακόμη ισχυρούς ανέμους. Ο δήμος συνδράμει με όσες δυνάμεις έχει. Η φωτιά ήρθε από τη Μάνδρα, στέλναμε ενισχύσεις από το πρωί, μετά τα πήραμε στη δική μας περιοχή γιατί πέρασε η φωτιά και στα δικά μας όρια», είπε χαρακτηριστικά στον Σκάι 100,3 ο δήμαρχος Μεγάρων Γρ.Σταμούλης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του δημάρχου από την σύντομη περιήγηση του στην πληγείσα περιοχή, όπως μας ενημέρωσε, δεν έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές στον οικιστικό ιστό πλην 2-3 κτισμάτων. Ωστόσο σοβαρότερες ήταν οι καταστροφές στους οικισμούς Πλάτωνας, Άνω Λουτρόπυργος και Άνω Βλυχάδα της Νέας Περάμου Μεγάρων (επάνω από την Εθνική).

Στην περιοχή παραμένει κλειστός ο επαρχιακός δρόμος που συνδέει τη Ν. Πέραμο με την Μάνδρα καθώς επιχειρούν οι δυνάμεις πυρόσβεσης.

Την αγωνία όλων που βίωσαν τις πρωινές ώρες, μετέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων Ιερόθεος Πολυχρόνης, καθώς έβλεπαν τεράστιες φλόγες να κατευθύνονται στην κορυφή του όρους Πατέρα, από την περιοχή της Μάνδρας. Σε ελάχιστο διάστημα βοηθούμενες και από την ένταση του ανέμου κύλισαν στις παρυφές του όρους Τρικέρι και εξαπλώθηκαν με κατεύθυνση το στρατόπεδο με το πεδίο Βολής στη λεωφόρο Καταδρομών και οικισμούς της Ν. Περάμου εντός δασικού και χορτολιβαδικού τοπίου. Προσωρινά «νιώσαμε αδυναμία αντιμετώπισης, της πυρκαγιάς χωρίς τη βοήθεια εναέριων μέσων τόσο κοντά στην πρωτεύουσα», τόνισε ό ίδιος, προσθέτοντας ότι οι καπνοί ήταν τόσο πυκνοί που δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου ορατότητα, ενώ καταστράφηκαν λίγες κατοικίες που βρέθηκαν στο πέρασμα της φωτιάς.

Φωτιά στο Λουτράκι - Αναζωπυρώσεις στη Γλυκιά Ζωή

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στη Γλυκιά Ζωή Λουτρακίου με τους πυροσβέστες να προσπαθούν από αέρος και εδάφους να σβήσουν τις φλόγες που ξεπηδούν στα καμμένα. Με ρίψεις νερού με ελικόπτερα η πυροσβεστική κατάφερε να σβήσει τα πύρινα μέτωπα της φωτιάς την ώρα που οι άνεμοι εξακολουθούν να είναι ισχυροί.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στο δήμο Λουτρακίου περίπου 30 – 32 σπίτια έχουν καταστραφεί την πρώτη ημέρα της φωτιάς ενώ άλλα δύο σπίτια έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές στην περιοχή του Αγίου Χαραλάμπους. Αυτό που είναι εμφανές είναι ότι τα δίκτυα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από την πυρκαγιά και θα απαιτηθεί χρόνος για να αποκατασταθούν τα προβλήματα.

Πηγή: skai.gr