ΚΑΙΡΟΣ

Στη Ρεβυθούσα το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου-Δείτε φωτογραφίες

Στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου βρέθηκε σήμερα -κατά την τρίτη μέρα επίσκεψής του στην Ελλάδα, το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου. Ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας από τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι, και τον διευθύνοντα σύμβουλο της βελγικής Fluxys, Πασκάλ ντε Μπουκ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στις διεθνείς αγορές ενέργειας μετά το ξέσπαμα του πολέμου στην Ουκρανία. 

«Ξεναγήσαμε το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου στην εγκατάσταση αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ρεβυθούσας, που μας δίνει τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, ακόμα και στο πιο δυσμενές σενάριο της συνολικής διακοπής τροφοδοσίας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία», δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας κατά την επίσκεψη την οποία ακολούθησαν δημοσιογράφοι από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ΕΡΤ και βελγικά μέσα. 

Ο ΔΕΣΦΑ ετοιμάζει την αύξηση της χωρητικότητας των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας, η οποία σήμερα υπολογίζεται σε 7,2 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο, κατά 12%-13%. Η νέα πλωτή δεξαμενή αναμένεται να είναι έτοιμη στα τέλη Ιουλίου ώστε να δίνει τη δυνατότητα αποθήκευσης ακόμα περισσότερων φορτίων LNG. 
«Η αγορά του LNG είναι ευρεία και το σημαντικό είναι να εξασφαλίσουμε φορτία LNG. Με τη μεγιστοποίηση της Ρεβυθούσας, τον αγωγό TAP και φυσικά το μέτρο το οποίο βάζει σε εφαρμογή η κυβέρνηση για την ηλεκτρική παραγωγή από λιγνίτη και ντίζελ, καθιστά τη χώρα πιο ανθεκτική από άλλες» δήλωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι. 

Η αύξηση της χωρητικότητας της Ρεβυθούσας κατά 150.000 κυβικά μέτρα αναμένεται να συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. 

«Είναι μια πολύ καλή εγκατάσταση προκειμένου να διαφοροποιηθεί ο ανεφοδιασμός της περιοχής. Επιτρέπει στην Ελλάδα να έχει πρόσβαση στο υργοποιημένο φυσικό αέριο, παγκοσμίως. Είναι συνεπώς σε όρους εφοδιαστικής ασφάλειας και διαφοροποίησης των προμηθειών μια πολύ σημαντική εγκατάσταση», δήλωσε κατά την εν πλώ ξενάγηση στη Ρεβυθούσα ο  Πασκάλ ντε Μπουκ, διευθύνων σύμβουλος Fluxys η οποία είναι μέτοχος της ΔΕΣΦΑ μέσω της κοινοπραξίας Senfluga. 
Η υλοποίηση των κρίσιμων έργων του Τερματικού Σταθμού ΥΦΑ της Ρεβυθούσας, προϋπολογισμού άνω των 250 εκατ. ευρώ, έχει συγχρηματοδοτηθεί από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), του ΕΠΑΝΙΙ και του ΕΠΑΝ, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, ΕΣΠΑ 2007-2013 και του Γ' ΚΠΣ 2000-2006 αντίστοιχα.

Ο ΔΕΣΦΑ έχει λάβει άνω των 67 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων αυτών και αναμένεται να λάβει περίπου 20 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση των νέων υποδομών του Σταθμού Βυτιοφόρων ΥΦΑ και της Νέας Προβλήτας (small scale LNG) και του Σταθμού Συμπίεσης Απαερίων (Boil-off Gas Compressor Station). Οι αρμόδιοι επισημαίνουν πως η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠΑνΕΚ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, παρακολουθεί στενά την πρόοδο όλων των συγχρηματοδοτούμενων έργων του Τερματικού Σταθμού ΥΦΑ σε ένα πλαίσιο πολύ καλής συνεργασίας με τις υπηρεσίες του ΔΕΣΦΑ.
Η Ελλάδα με την επέκταση του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας θα μπορεί να απευθυνθεί στις αγορές της Αμερικής, του Κατάρ και της Μέσης Ανατολής. Η μεγαλύτερη αποθηκευτική δυνατότητα δίνει στον ΔΕΣΦΑ το πλεονέκτημα των εξαγωγών σε γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία. Η Ρεβυθούσα αναμένεται να χρησιμεύσει ως κόμβος για τα Ανατολικά Βαλκάνια καθώς και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνεργασία με τη βελγική Fluxys επιτρέπει στην Ελλάδα να εξασφαλίζει σημαντική τεχνογνωσία και προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της στρατηγικής αυτονομίας. Η Fluxys συμμετέχει ενεργά σε πολλά έργα, τόσο στον τομέα του φυσικού αερίου (π.χ. Senfluga, Trans Adriatic Pipeline) όσο και στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, όπως η παραγωγή πράσινου υδρογόνου (το έργο White Dragon).

Μετά την επίσκεψη στη Ρεθυβούσα το βασιλικό ζεύγος και η αντιπροσωπεία τους επέστρεψαν στην Αθήνα για μια σύντομη «συνάντηση» με τον βελγικό Τύπο.

Στη συνέχεια ο βασιλιάς Φίλιππος γευμάτισε με Έλληνες και Βέλγους διευθύνοντες συμβούλους προκειμένου να ανταλλάξει απόψεις για τον ενεργειακό τομέα. Η βασίλισσα Ματθίλδη συμμετείχε σε γεύμα εργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Με τις διαδικασίες αυτές ολοκληρώνεται η επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου, στην Αθήνα. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ