«Η αναγέννηση του καμένου δάσους στην Εύβοια θα αρχίσει από φέτος, τα πρώτα δενδρύλλια θα αρχίσουν από φέτος να φυτρώνουν. Είναι κάτι μαγικό. Από του χρόνου θα υπάρχει και ανάγκη αραίωσης, όπως λένε οι δασολόγοι», τόνισε ο επικεφαλής της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Εύβοιας και πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα», Σταύρος Μπένος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.
Αποκάλυψε ότι στις 11, 12 και 13 Μαρτίου οι μελετητές θα παρουσιάσουν τις μελέτες τους για την ανασυγκρότηση της περιοχής και θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση για 6 μήνες με την τοπική κοινωνία, μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας διαλόγου. Οι προτάσεις αυτές, όπως είπε, για να εγκριθούν και να υλοποιηθούν πρέπει να πληρούν 4 προϋποθέσεις, δυο πολιτικές και δυο τεχνοκρατικές.
Οι πολιτικές είναι να αγκαλιαστούν από την τοπική κοινωνία και να έχουν την αποδοχή καταρχήν της κυβέρνησης και στη συνέχεια όλου του πολιτικού συστήματος της χώρας, με τον κ. Μπένο να λέει ότι καταβάλλει «προσπάθειες οικουμενικότητας». Οι τεχνοκρατικές προϋποθέσεις είναι να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και να έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα, ώστε κάθε έργο να έχει αντιστοιχία με κάποιο οικονομικό πρόγραμμα. Πρόσθεσε, δε, ότι ο πρωθυπουργός του έχει δώσει την ευχέρεια να αξιοποιήσει όλους τους χρηματοδοτικούς πόρους από το σύνολο των προγραμμάτων, ευρωπαϊκών και εγχώριων.
«Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα παραλάβουμε τις μελέτες και όλο το master plan του προγράμματος, και μέχρι το τέλος του 2022 το πρόγραμμα θα έχει εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές. Και θα είναι όχι μόνο ένα πρόγραμμα ολιστικό και ανθρωποκεντρικό, αλλά πιο πολύ θα είναι εγγυημένο. Δεν θα επηρεάζεται από τους κλυδωνισμούς του πολιτικού συστήματος ή από αλλαγές κυβερνήσεων και άλλα εσωτερικά ζητήματα. Αδιατάρακτα θα είναι στην αγκαλιά της τοπικής κοινωνίας και της Ευρώπης και θα μπορεί να ξετυλιχθεί σε βάθος πολλών-πολλών ετών για την ανασυγκρότηση της περιοχής», εξήγησε ο ίδιος.
«Η στόχευση είναι η Εύβοια να βγει κερδισμένη, να αναγεννηθεί σε τέτοιο βαθμό που να μη θυμάται τον παλιό της εαυτό όπως η Καλαμάτα τη δεκαετία του ’80. Όλα εξαρτώνται από την επιτυχία που θα έχουμε στην αναγέννηση του δάσους. Εκεί είναι το μεγάλο βάρος. Όλες οι άλλες είναι δορυφορικές μελέτες. Κάηκαν 500.000 στρέμματα δάσους στην περιοχή, δεν έχει ξαναγίνει τέτοια καταστροφή στην πατρίδα μας. το δάσος φιλοξενούσε μεγάλες κοινότητες, ρετσινοσυλλέκτες, μελισσοκόμους κτλ», υπογράμμισε.
Ο κ. Μπένος χαρακτήρισε «μεγάλο άθλο» το γεγονός ότι έχουν τελειώσει όλες οι εργασίες για τα αντιδιαβρωτικά έργα, κάτι που δεν ξανάγινε ποτέ τόσο σύντομα. «Τώρα έχουν τελειώσει όλες οι μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα. Σιγά- σιγά περνάμε σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης για τη συγκροτημένη αναδάσωση της περιοχής. Πρέπει να καταρρίψουμε έναν μύθο ότι η αναδάσωση είναι τεχνητή. Κατά 90% όπως λένε οι δασολόγοι, η αναδάσωση θα είναι φυσική, θα αναγεννηθεί το δάσος», ανέφερε.
«Παράλληλα τρέχει ένα πλήθος μελετών, στις οποίες συμπράττουν οι πάντες. Όλοι μαζί θα κοιτάξουμε να κάνουμε ένα συγκροτημένο πρόγραμμα αναγέννησης του δάσους που θα περιέχει και ζώνες για τους κτηνοτρόφους και πάρκα για τους μελισσοκόμους και δουλειά για τους ρετσινάδες, και μονοπάτια για τους επισκέπτες, και αντιπυρικές ζώνες. Θα αναπτύξουμε σιγά-σιγά και την οικονομία του δάσους που δεν θα είναι μόνο για την Εύβοια, αλλά για ολόκληρη τη χώρα. Τα δάση έχουν πόρους. Όλα αυτά θα φροντίσουμε να τα αναπτύξουμε προκειμένου να δώσουμε δουλειές στους ανθρώπους της περιοχής, και ένα τμήμα από τους πόρους να επιστρέφει για τη συντήρηση κι τη διατήρηση του δάσους. Δεν αρκεί να κάνουμε μια ωραία αναδάσωση, πρέπει να τη φροντίσουμε στο διηνεκές. Αυτό θα είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση που θα εξαπλωθεί σιγά- σιγά σε όλη τη χώρα», εξήγησε ο κ. Μπένος.
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα
«Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετική φάση αυτή τη στιγμή και από άποψη πολυπλοκότητας και από άποψη σημασίας. Δηλαδή έχουν ανατεθεί 14 μεγάλες θεματικές μελέτες που καλύπτουν όλο το εύρος της δημόσιας και της ιδιωτικής ζωής. Για παράδειγμα μελέτες για τις υποδομές, για το πώς θέλουμε να είναι το δάσος μετά την πυρκαγιά, για τον αγροτο-διατροφικό τομέα, για τον πολιτισμό, τον τουρισμό, για τα δίκτυα Υγείας και Πρόνοιας, για το μέλλον των ανθρώπων στην περιοχή. Αλλά πάνω από όλα είναι η προσαρμογή του προγράμματος στο αξιακό περιβάλλον του πλανήτη μας, που είναι η Χάρτα του ΟΗΕ για τη βιωσιμότητα, αλλά και το αξιακό περιβάλλον της ΕΕ που μας προτρέπει για τη διπλή μετάβαση – την ψηφιακή και την πράσινη- και να εργαζόμαστε με όρους καινοτομίας», διευκρίνισε ο επικεφαλής της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Εύβοιας.
«Το “Διάζωμα” με τα μέλη του, κυρίως τα εταιρικά, έχει αναθέσει όλες αυτές τις μελέτες που έχουν έναν προϋπολογισμό 2 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα προσφέρθηκαν δωρεάν και οι μελέτες θα προσφερθούν όλες στην πατρίδα μας. Όλοι όσοι δουλεύουν δίπλα μου είναι εθελοντές, δεν πρόκειται κανένας να πάρει αμοιβή, όλα θα προσφερθούν δωρεάν στο κράτος», υπογράμμισε ο κ. Μπένος.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.