Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η oμάδα προπτυχιακών φοιτητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον Περιφερειακό Τελικό του Βουκουρεστίου στον πανεπιστημιακό διαγωνισμό εικονικής δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης European Law Moot Court Competition 2019-2020.
Η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών αποτελείτο από τους προπτυχιακούς φοιτητές Μαρία Βασταρδή, Ευστάθιο Καπραβέλο, Ειρήνη-Πελαγία Κωνσταντινοπούλου και Βασιλική Λαμπρινούδη, ενώ στο στάδιο της συγγραφής των γραπτών υπομνημάτων συμμετείχαν οι φοιτητές Χρυσαυγή Αναστασοπούλου και Βασίλειος Σκονδρέας.
Την προετοιμασία ανέλαβαν οι φοιτητές Μελίνα Φουρφουρή-Ηλιάδου και Κωνσταντίνος Λαμπρινούδης, οι οποίοι ήταν μέλη της ομάδας που συμμετείχε στον διαγωνισμό το 2018-2019, υπό τη επίβλεψή μου και υπό την επίβλεψη των Επίκ. Καθηγητών Μ. Κουσκουνά και Μ. Περάκη.
Η ομάδα μας προκρίθηκε στον Περιφερειακό Τελικό του Βουκουρεστίου, στον οποίο έλαβε τη δεύτερη θέση μεταξύ 12 πανεπιστημίων. Έτσι, συγκαταλέγεται στις οκτώ καλύτερες ομάδες μεταξύ 80 περίπου ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων.
Το θέμα του φετινού διαγωνισμού έθιγε τρία επίκαιρα ζητήματα: (α) τη σύγκρουση του δικαιώματος θρησκευτικής ελευθερίας με την ευημερία των ζώων στο πλαίσιο χρήσης ιδιαίτερων μεθόδων σφαγής από θρησκευτικές μειονοτικές ομάδες κατά τη διάρκεια τέλεσης των λατρευτικών τους καθηκόντων, (β) τα προβλήματα που ανακύπτουν από την κατάργηση των εποχιακών αλλαγών στην ώρα (θερινού και χειμερινού ωραρίου αντίστοιχα), και (γ) τη δυνατότητα ενός Κράτους-μέλους της Ε.Ε. να εξισώσει με Κράτος-μέλος για φορολογικούς σκοπούς ένα κράτος που μόλις αποχώρησε από την Ε.Ε, με σαφείς αναφορές στην εξαιρετικά πρόσφατη και επίκαιρη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.
Ο διαγωνισμός European Law Moot Court Competition διεξάγεται από το 1989 υπό την αιγίδα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή άνω των 80 ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων. Βασίζεται σε μία προσομοίωση δίκης ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και περιλαμβάνει γραπτή και προφορική διαδικασία. Ιδιαιτερότητα του διαγωνισμού που τον διαφοροποιεί από άλλους, είναι η διγλωσσία, καθώς οι ομάδες καλούνται να αναπτύξουν τους ισχυρισμούς τους στα αγγλικά και στα γαλλικά.
Κατά τους μήνες Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο λαμβάνει χώρα η γραπτή διαδικασία υποβολής δικογράφων, από την οποία οι 48 ομάδες με τα καλύτερα δικόγραφα προκρίνονται για να διαγωνισθούν σε έναν από τους τέσσερις περιφερειακούς τελικούς της προφορικής διαδικασίας. Οι Τελικοί αυτοί διεξάγονται ενώπιον καταξιωμένων ακαδημαϊκών, δικαστών και δικηγόρων.
Η ομάδα που λαμβάνει την πρώτη θέση σε κάθε περιφερειακό γύρο προκρίνεται στον Μεγάλο Τελικό, ο οποίος διεξάγεται στην έδρα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.