ΚΑΙΡΟΣ

Σι Τζινπίνγκ: Άρθρο για την Ελλάδα με αφορμή την επίσκεψη στη χώρα μας

Με μεγάλη μου χαρά θα πραγματοποιήσω επίσημη επίσκεψη στην όμορφη Ελλάδα, μετά την πρόσκληση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, αναφέρει σε άρθρο του που γράφει στην Καθημερινή με αφορμή την επίσκεψη του στη χώρα μας ο Σι Τζινπίνγκ Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

«Το 2014 είχα την ευκαιρία να κάνω μια ενδιάμεση στάση στη Ρόδο. Κατά τη διάρκεια εκείνης της επίσκεψής μου άφησαν βαθιά εντύπωση ο πλούτος του αρχαίου πολιτισμού της Ελλάδας, καθώς και η εργατικότητα και η σοφία του ελληνικού λαού. Είμαι πραγματικά χαρούμενος που θα βρεθώ ξανά σε αυτήν την όμορφη χώρα. Nιώθω σεβασμό για τον ελληνικό πολιτισμό και τρέφω μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον.», συνεχίζει.

Οι μεγάλοι αρχαίοι πολιτισμοί μοιράζονται ορισμένα χαρακτηριστικά. Δύο χιλιάδες χρόνια πριν, οι αρχαίοι πολιτισμοί της Κίνας και της Ελλάδας έδιναν τα φώτα τους στις δύο άκρες της Ευρασίας. Η χρυσή εποχή κατά την οποία έδρασαν οι κορυφαίοι Ελληνες φιλόσοφοι και λογοτέχνες συμπίπτει με την περίοδο άνθησης των «Εκατό Σχολών Σκέψης» στην Κίνα. Ο σπουδαίος Ελληνας συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Κίνα δύο φορές, έγραψε ότι: «Ο Κομφούκιος και ο Σωκράτης είναι δύο μάσκες που σκεπάζουν το ίδιο πρόσωπο: το φωτερό πρόσωπο της ανθρώπινης λογικής».

Η ανθρωποκεντρική σκέψη που ξεκινά από τους Σοφιστές έχει πολλά κοινά στοιχεία με τον κομφουκιανισμό που επίσης επικεντρώνεται στον άνθρωπο. Η κυνική φιλοσοφία του Διογένη εκφράζει απόψεις και εμφορείται από μια νοοτροπία για τη ζωή παρόμοια με αυτήν του ταοϊσμού, όπως αναπτύχθηκε από τον Ζουάνγκ Τσου.

Οι μεγάλοι αρχαίοι πολιτισμοί γνωρίζονται μεταξύ τους. Τον 4ο αιώνα π.Χ., οι αρχαίοι Ελληνες αναφέρονταν στη μακρινή Κίνα με το όμορφο όνομα «Σηρία» (από τη λέξη «σήρ» που σημαίνει μεταξοσκώληκας). Τον 16ο αιώνα, τα «Στοιχεία» του Ευκλείδη μεταφράστηκαν στην Κινεζική, εγκαινιάζοντας μια παράδοση επιστημονικών ανταλλαγών ανάμεσα στην Κίνα και τη Δύση. Ο εμβληματικός χαρακτήρας του «Προμηθέα» του αρχαίου Ελληνα δραματουργού Αισχύλου ενέπνευσε το αγωνιστικό πνεύμα των Κινέζων επαναστατών, ενώ εδώ και πολλά χρόνια έχουν μεταφραστεί στα Κινέζικα η «Πολιτεία» του Πλάτωνα και τα «Πολιτικά» του Αριστοτέλη.

Οι μεγάλοι αρχαίοι πολιτισμοί συνδέονται με δεσμούς οικειότητας. Μετά την ίδρυση της Νέας Κίνας, οι Ελληνες εφοπλιστές κατόρθωσσαν να σπάσουν το εμπάργκο μεταφέροντας πολύτιμα αγαθά και εξοπλισμό προς την Κίνα. Οταν δε η Ελλάδα αντιμετώπιζε το οικονομικό πρόβλημα του χρέους, η Κίνα βοηθούσε ολόψυχα την Ελλάδα στην προσπάθειά της για την οικονομική ανάκαμψη.

Τον Φεβρουάριο του 2011, όταν στη Λιβύη είχε ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος και επικρατούσε χάος, οι φίλοι μας στην Κρήτη ξεπερνώντας τις δυσκολίες άνοιξαν τα ξενοδοχεία τους μέσα στον χειμώνα για να φιλοξενήσουν χιλιάδες Κινέζους πολίτες που εκκενώθηκαν από τη Λιβύη. Ο Σύνδεσμος Ελλάδας - Κίνας εδώ και 60 χρόνια εργάζεται αδιάκοπα προάγοντας τις φιλικές ανταλλαγές ανάμεσα στους δύο λαούς, ενώ στην Κίνα τρεις γενιές της οικογένειας του μεταφραστή Λουό Νιανσένγκ έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη μετάφραση και μελέτη της ελληνικής λογοτεχνίας και δραματουργίας, συνεισφέροντας σημαντικά στην ενίσχυση της φιλίας που συνδέει τους δύο λαούς.

Από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα σε Κίνα και Ελλάδα το 1972, και ιδιαίτερα με την εγκαθίδρυση της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών το 2006, μιας σχέσης που εδράζεται στον αλληλοσεβασμό και στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, οι δύο χώρες μας έχουν διευρύνει σημαντικά τις διμερείς σχέσεις προσδίδοντάς τους στρατηγική βαρύτητα και μακροπρόθεσμες προοπτικές. Με το πνεύμα της αμοιβαίας ωφέλειας προωθούμε τη συνεργασία, μεταξύ άλλων, στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, των υποδομών.

Η συνεργασία μας αποδίδει πλούσιους καρπούς – ο Πειραιάς αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου. Μέσα από τις φιλικές ανταλλαγές και μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλον προάγουμε σε παγκόσμιο επίπεδο τις αξίες της ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης. Η άνθηση των σινοελληνικών σχέσεων καταδεικνύει τον δυναμισμό που υπάρχει στις αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες μεταξύ των αρχαίων πολιτισμών στη σύγχρονη εποχή.

Τόσο η Κίνα όσο και η Ελλάδα έχουν αντιμετωπίσει δυσκολίες και πλήγματα, όμως το αγωνιστικό πνεύμα των λαών τους δεν κάμφθηκε ποτέ. Σήμερα και οι δύο χώρες βιώνουν μια νέα εποχή της εθνικής ανάπτυξης, ενώ διαγράφονται ιστορικές ευκαιρίες για τις διμερείς σχέσεις. Στη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής μου, είμαι πρόθυμος να καταστρώσουμε μαζί με τους ηγέτες της Ελλάδας ένα νέο σχέδιο για το μέλλον και την περαιτέρω ανάπτυξη των σινοελληνικών σχέσεων.

Οφείλουμε να αναβαθμίσουμε ολιστικά το στρατηγικό επίπεδο των σινοελληνικών σχέσεων, διατηρώντας τον ρυθμό των εντατικοποιημένων επαφών και ενισχύοντας διαρκώς την αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη, έτσι ώστε κάθε πλευρά να προασπίζεται τα θεμελιώδη συμφέροντα και να προβάλλει τα πρώτιστα μελήματα της άλλης, καθιστώντας μας έτσι στρατηγικούς εταίρους μιας ολοκληρωμένης συνεργασίας.


Οφείλουμε να αναβαθμίσουμε σταθερά την έμπρακτη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς, εμβαθύνοντας στα υπάρχοντα πεδία συνεργασίας και επεκτείνοντας την κλίμακα των επενδύσεων, με το έργο στο λιμάνι του Πειραιά να αποτελεί το «κεφάλι του Δράκου».

Η Κίνα είναι πρόθυμη να αυξήσει τις εισαγωγές ελληνικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, προσφέροντας έτσι περισσότερες επιλογές στους Κινέζους καταναλωτές, ενώ ευελπιστεί ότι η ελληνική αγορά θα παραμένει ανοιχτή προς τις κινεζικές επιχειρήσεις και προϊόντα, επιτρέποντάς μας να παραμείνουμε στενοί εταίροι στο πλαίσιο μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας.

Οφείλουμε να επιταχύνουμε και να αναβαθμίσουμε από κοινού τη συνεργασία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος», εκμεταλλευόμενοι την καλή γεωγραφική θέση και τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα της Ελλάδας στον τομέα της ναυτιλίας, καθώς και τις ευκαιρίες που προσφέρει η ένταξη της Ελλάδας στον Μηχανισμό Συνεργασίας Κίνας - Χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (17+1), ενώ θα προωθήσουμε την έπρακτη συνεργασία, όπως την Ταχεία Γραμμή Ξηράς - Θάλασσας Κίνας - Ευρώπης, ωθώντας περαιτέρω την ανάπτυξη της διασύνδεσης της Κίνας με την Ευρώπη, παραμένοντας έτσι υπόδειγμα καλής συνεργασίας των ευρωπαϊκών κρατών με την Κίνα.

Οφείλουμε να προωθήσουμε τις πολιτιστικές ανταλλαγές και τη συνεργασία. Με την ομαλή λειτουργία του Ινστιτούτου Κομφούκιος και του Κινέζικου Πολιτιστικού Κέντρου στην Αθήνα, θα ενισχύσουμε τις διαπροσωπικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο λαών, εμπνεόμενοι από τη σοφία των δύο αρχαίων πολιτισμών μας, παραμένοντας έτσι πρότυπο διαπολιτισμικού διαλόγου.

Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 70ή επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Μέσα σε αυτά τα εβδομήντα χρόνια, και ιδιαιτέρως κατά τα τελευταία σαράντα χρόνια από τη Μεταρρύθμιση και το Ανοιγμα της χώρας, χάρη στις αδιάκοπες προσπάθειες εκατοντάδων εκατομμυρίων Κινέζων, η Κίνα έχει καταφέρει αξιοσημείωτα αναπτυξιακά επιτεύγματα. Ταυτοχρόνως, χάρη στην ειρηνική της ανάπτυξη, η Κίνα απαντά δυναμικά στο κύριο ερώτημα της εποχής μας για το πώς πρέπει να αναπτυχθεί ο κόσμος.

Οι τρέχουσες διεθνείς συνθήκες μαρτυρούν ριζικές και περίπλοκες αλλαγές με αυξανόμενη αστάθεια και αβεβαιότητα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Η Κίνα και η Ελλάδα οφείλουν να διδαχθούν από τη βαθιά σοφία των αρχαίων πολιτισμών τους, να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες των αρχαίων χωρών και να προωθήσουν από κοινού την οικοδόμηση ενός νέου τύπου διεθνών σχέσεων, βασισμένων στον σεβασμό, στη δικαιοσύνη και στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση μιας παναθρώπινης κοινότητας με ένα κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα.

Πηγή: Kαθημερινή

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ