Νύχτα αγωνίας στην Εύβοια: Στους δρόμους οι κάτοικοι - Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον σεισμό που ταρακούνησε την Αττική

Ανήσυχοι οι κάτοικοι στο χωριό Ζάρακες μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ - Λέκκας: Μεγαλύτερος ο σεισμός από τους πρωινούς - Παπαδόπουλος: Το πρωί θα το μελετήσουμε περισσότερο - Τσελέντης: Αποφύγετε τα πέτρινα σπίτια 

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 22:06 στην Εύβοια, στο ίδιο επίκεντρο που ο Εγκέλαδος χτύπησε και τα ξημερώματα και στη συνέχεια υπήρξαν δεκάδες μετασεισμοί.

   Η συγκεκριμένη δόνηση είναι ισχυρότερη από εκείνη των 4,7 Ρίχτερ που καταγράφηκε τα ξημερώματα, αφού σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Αστεροσκοπείου Αθηνών πρόκειται για σεισμό έντασης 5 Ρίχτερ.

Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ νότια - νοτιοανατολικά του οικισμού Ζάρακες της Ευβοίας, έκανε γνωστό το Πυροσβεστικό Σώμα.

Διευκρίνισε πως δεν έλαβε καμία κλήση.

Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας κινητοποιήθηκαν με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή μετά τη σεισμική δόνηση. Περιπολούν Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις. Έχουν κινητοποιηθεί επίσηςι οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.

Επιπλέον, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

   Σύμφωνα με τον διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων της Εύβοιας, Περικλή Κουλκουβίνη που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί κάποιες ζημιές. Ωστόσο συνεχίζουν περιπολίες τα αυτοκίνητα της πυροσβεστικής για ελέγχους».

   Το κλίμα της ανησυχίας που επικρατεί ευρύτερα στην περιοχή της Νότιας Ευβοιας μετά και τον αποψινό σεισμό, μεταφέρει και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, που υπογραμμίζει «οι κάτοικοι έχουν βγει από τα σπίτια τους μετά το νέο σεισμό».

   Ο κ. Σπανός επιβεβαιώνει ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί ζημιές ή κάποια άλλα γεγονότα που να ανησυχούν». Ο ίδιος υπογραμμίζει πως «όλοι οι αρμόδιοι βρίσκονται σε επιφυλακή και γίνονται περιπολίες σε διάφορα χωριά για να ελεγχθεί συνολικότερα η κατάσταση».

Λέκκας στον ΣΚΑΪ 100,3: Μεγαλύτερος ο σεισμός από τους πρωινούς - Γιατί κουνήθηκε τόσο η Αττική

Οκαθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, καταθέτοντας την επιστημονική του εκτίμηση για τον νέο σεισμό στην Εύβοια, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική.

Όπως δήλωσε ο κ. Λέκκας, ο τελευταίος σεισμός ήταν πιο δυνατός από τους πρωινούς, αλλά και τους μετασεισμούς που καταγράφηκαν στην περιοχή, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «έχει έντονη κατευθυντότητα προς την Αττική», δικαιολογώντας την έντονη αίσθηση της σεισμικής δόνησης στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Ο σεισμός ήταν μεγέθους 5 Ρίχτερ και, όπως δήλωσε ο κ. Λέκκας, θεωρείται φυσιολογική εξέλιξη, στο πλαίσιο της δραστηριότητας στην περιοχή, συστήνοντας ψυχραιμία.

Παπαδόπουλος: Το πρωί θα το μελετήσουμε περισσότερο

Ψυχραιμία στον κόσμο συνέστησε και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μετά και τον νέο σεισμό μεγέθους 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 10:06 το βράδυ από τον ίδιο εστιακό χώρο στην Εύβοια. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, πρόσθεσε, ελπίζω να μην έχουμε κάτι σημαντικό τη νύχτα και αύριο το πρωί θα το μελετήσουμε περισσότερο».

Με το νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα, λέει ο Άκης Τσελέντης

Τη δική του εκτίμηση για τον σεισμό έκανε σε ανάρτησή του και ο Άκης Τσελέντης.

Μόλις είχαμε ένα λίγο μεγαλύτερο σεισμό (2 δέκατα του ρίχτερ μεγαλύτερο) μεγέθους 5.0,EΠIK:6 XΛM. NA TΩN ZAPAKΩN EYBOIAΣ δηλ στον ίδιο σεισμογόνο χώρο. Με το νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη. Όπως επανειλημμένα ανέφερα σήμερα πρέπει οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια. Ο τελευταίος σεισμός θα έχει τη δικιά του μετασεισμική ακολουθία.

Πηγή φωτογραφίας: Evima.gr

Πηγή: skai.gr