Στην εκτίμηση ότι η χθεσινή δόνηση των 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα δεν ήταν ένας νέος κύριος σεισμός αλλά μετασεισμός των 6,3 Ρίχτερ, συμφωνούν οι κορυφαίοι επιστήμονες Άκης Τσελέντης και Κώστας Παπαζάχος που μίλησαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και την Σία Κοσιώνη.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Τσελέντης, τόνισε ότι ο σεισμός ανήκει σε αυτή τη μετασεισμική ακολουθία και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «δίδυμος σεισμός» καθώς είχε περίπου το ίδιο μέγεθος με τον κύριο, αλλά έγινε και πάνω στον ίδιο σεισμογόνο χώρο.
Χαρακτήρισε υπαρκτή αλλά «πάρα πολύ μικρή» την πιθανότητα για νέα ισχυρή δόνηση και εξήγησε ότι η ανησυχία του αφορά τον άθλιο δομικό ιστό της περιοχής, καθώς η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για μήνες και μετά από ορισμένους σεισμούς της τάξης των 5,4 θα μπορούσαμε να θρηνήσουμε ζωές.
Απαντώντας στο ερώτημα εάν ο σεισμός θα μπορούσε να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα, τόνισε ότι είναι ένα υπαρκτό σενάριο και γι’ αυτό τοποθετούνται τα επιστημονικά όργανα για να μελετηθεί η συμπεριφορά των ρηγμάτων.
Εξήγησε ότι ενεργοποίηση ρηγμάτων μπορεί να υπάρξει και σε μεγάλες αποστάσεις φέροντας (ο σεισμός Κοζάνης – Γρεβενών είχε προκαλέσει το σεισμό στο Αίγιο) αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουν δει οι επιστήμονες κάτι τέτοιο.
Σενάρια επιστημονικής φαντασίας η φήμη πως επίκειται τεράστιος σεισμός
Από την πλευρά του, ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ τόνισε πως ό,τι γίνεται μετά τον σεισμό, είναι μετασεισμός αν και έσπευσε να διευκρινίσει πως το εν λόγω ζήτημα «είναι μάλλον δευτερεύον».
Το σημαντικό, συνέχισε, είναι ότι πρόκειται για μια ακολουθία δύσκολη και σε εξέλιξη, η οποία κάνει μεγάλους μετασεισμούς, όπως είχαν από την αρχή προειδοποιήσει οι επιστήμονες και γι αυτό πρέπει να καταλάβουν οι κάτοικοι ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σε σχέση με τα κτίρια.
Ο κ. Παπαζάχος στηλίτευσε ιδιαίτερα τη φημολογία πως επίκειται τεράστιος σεισμός στην περιοχή, λέγοντας ότι πρόκειται για απίθανες ιστορίες και σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
«Να το πούμε ξεκάθαρα. Τα ρήγματα εδώ στη βόρεια Θεσσαλία, δεν είναι τέτοια που μπορούν να φιλοξενήσουνε τόσο μεγάλους σεισμούς. Είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας», εξήγησε ο καθηγητής.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.