ΚΑΙΡΟΣ

Σεισμική δόνηση 6,2 βαθμών στην Κρήτη - Ταρακουνήθηκε η Νότια Ελλάδα (videos)

Σφοδρή χαρακτηρίζει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 16:12 το απόγευμα του Σαββάτου, σε υποθαλάσσια περιοχή δυτικά του νομού Χανίων.

Το επίκεντρο του σεισμού προσδιορίζεται 39 χιλιόμετρα Νότια - Νοτιοανατολικά των Αντικυθήρων, περίπου 64 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων και 274 χιλιόμετρα νότια της ΑΘήνας, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 60 χιλιόμετρα.

Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 11 μετασεισμοί, των οποίων το μέγεθος κυμένεται από 3,7 έως 2 Ρίχτερ.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός, όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και την Αττική, τις Κυκλάδες και την Πελοπόννησο.

Στην Πελοπόννησο, ο σεισμός ταρακούνησε και ανησύχησε περισσότερο τους κατοίκους στην νότια Λακωνία και την Μεσσηνία, ενώ λιγότερο αισθητές έγιναν οι άλλες δονήσεις που ακολούθησαν. Πάντως, δεν καταγράφονται υλικές ζημιές σε Λακωνία, Μεσσηνία αλλά και στα Αντικύθηρα.



Πολύ μεγάλη ανησυχία για τις επόμενες ώρες επικρατεί στους κατοίκους της Κρήτης, μετά το σοκ του Εγκέλαδου. «Κουνιόμαστε ακόμα» δήλωναν χαρακτηριστικά κάτοικοι σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο την ώρα του σεισμού για τη διάρκειά του.

Στα Χανιά, ενας πολίτης τραυματίστηκε ελαφρά όταν πήδηξε από το παράθυρο του σπιτιού του, ενώ σημειώθηκαν μικρές ζημιές σε καταστήματα. Σε σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις έπεσαν από τα ράφια εμπορεύματα, ενώ στον επαρχιακό δρόμο Χανιά - Θέρισο σημειώθηκε πτώση βράχων στο οδόστρωμα. Στο σημείο σπεύδει όχημα της Πυροσβεστικής.



Λόγω της κατάστασης, συγκαλείται εκτάκτως στο δημαρχείο το συντονιστικό όργανο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Στην περιοχή της Κισάμου που βρισκόταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους, ενώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Χαράλαμπο Πιτσιγαυδάκη, δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές. Ωστόσο, στο δρόμο βρίσκονται οχήματα της Πυροσβεστικής και του Δήμου προκειμένου να καταγράψουν τυχόν προβλήματα.

«Δεν ξέρουμε ακόμη αν είναι ο κύριος σεισμός»

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Κώστας Μακρόπουλος, τόνισε ότι «η μετασεισμική αλληλουχία συνεχίζεται όπως είναι συνηθισμένο», υπογραμμίζοντας όμως ότι «πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δυο εικοσιτετράωρα για να ξέρουμε αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός».

Μιλώντας από την πλευρά του στο σταθμό μας, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Χανίων Τάσος Κουρουπάκης, τόνισε ότι «δεν υπάρχει ενημέρωση για ανθρώπινα θύματα», ενώ «πέρα από μάρμαρα τζάμια και κατολισθήσεις, δεν υπάρχει κάτι σημαντικό».

«Ήμασταν τυχεροί στην ατυχία μας. Είμαστε σε εγρήγορση σαν περιφέρεια, και γενικότερα σε όλη την Κρήτη» πρόσθεσε.

Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας τόνισε είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε αν ο σεισμός που καταγράφηκε είναι και ο κύριος.

«Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο, ο σεισμός επηρέασε κυρίως τη δυτική πλευρά της Κρήτης, δεν εχει καμία σχέση με πρόσφατους σεισμούς στη βόρεια και τη νότια Κρήτη» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε αν o σεισμός που καταγράφηκε στις 4.12 είναι και ο κύριος σεισμός.


Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ