ΚΑΙΡΟΣ

Σε τέσσερις άξονες το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια -Παρουσιάζεται στο υπουργικό

Χωρίς την πρότασή της για το νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο τους άξονες του νομοσχεδίου για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ. Και αυτό διότι, όπως έχει παρουσιάσει η «Κ» (φύλλο 18/3/2022), το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να έχει βάλει φρένο στα πρώτα σχέδια του υπουργείου για το νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ, το οποίο περιλαμβάνει καθιέρωση Συμβουλίου σε κάθε ίδρυμα.

Η παρουσίαση του μοντέλου διοίκησης αναβάλλεται για το επόμενο διάστημα, πάντως εντός του έτους. Πληροφορίες της Καθημερινής αναφέρουν ότι θα καθιερωθούν Συμβούλια Ιδρύματος, ωστόσο είναι υπό συζήτηση οι αρμοδιότητές τους, η σύνθεσή τους και ο ρόλος στον τρόπο επιλογής πρύτανη, που θα αλλάξει. Το τελευταίο επιβεβαιώνεται και από τροπολογία του υπ. Παιδείας που δίνει παράταση στη θητεία των νυν πρυτάνεων, η οποία λήγει στις 31 Αυγούστου.

Ειδικότερα, η πρόταση που θα παρουσιάσει η κ. Κεραμέως στο υπουργικό συμβούλιο θα αφορά τέσσερις άξονες: α) αναβάθμιση ποιότητας ΑΕΙ, β) ενίσχυση λειτουργικότητας ΑΕΙ, γ) προώθηση σύνδεσης ΑΕΙ με την κοινωνία, και δ) εκσυγχρονισμός του ΔΟΑΤΑΠ. Τους τέσσερις άξονες έχει ήδη παρουσιάσει η υπουργός στη Σύνοδο Πρυτάνεων και στα κόμματα. Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες ημέρες η υπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης.

Βεβαίως, τα κόμματα αντέδρασαν, διότι δεν τους παρουσιάστηκε το ν/σ, αλλά μόνο οι άξονές του και οι προθέσεις του υπουργείου για, π.χ., κοινά/διπλά προπτυχιακά μεταξύ πανεπιστημιακών τμημάτων, εσωτερικό «Erasmus», επαγγελματικά μεταπτυχιακά, βιομηχανικά διδακτορικά, νέο σύστημα εκλογής και εξέλιξης καθηγητών. «Με τη στάση του το υπουργείο απαξιώνει και υποτιμά τη διαδικασία του διαλόγου. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι η υπουργός δήλωσε ότι στο ν/σ που θα καταθέσει θα επαναφέρει τα Συμβούλια Ιδρύματος, αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε σχετική πληροφορία. Το σημείωμα που έδωσε δεν συνιστά παρά επιμέρους ρυθμίσεις και ενώ υποτίθεται ότι το επεξεργάζεται εδώ και δύο χρόνια, δεν συνιστά ένα ν/σ με κάποια στρατηγική στην κατεύθυνση της αναγκαίας, όπως πιστεύει το ΚΙΝΑΛ, αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», ανέφερε το κόμμα.

Από την άλλη, με τροπολογία του υπουργείου Παιδείας –έως χθες το απόγευμα ήταν στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης– δίνεται παράταση (έως τα τέλη του 2022) στη θητεία των πρυτάνεων, η οποία ολοκληρώνεται στις 31/8, στα Πανεπιστήμια Γεωπονικό, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Δημοκρίτειο, Ιωαννίνων, Πειραιώς, Μακεδονίας, Αιγαίου, Μεσογειακό και στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Οπως ανέφεραν χθες στην «Κ» στελέχη του υπ. Παιδείας, «η παράταση, εφόσον χρειαστεί, δίνεται ώστε η ανάδειξη των νέων πρυτανικών αρχών να γίνει με το νέο σύστημα». Αυτό σημαίνει καθιέρωση Συμβουλίων και συμμετοχή τους στην ανάδειξη πρύτανη, και άρα όχι απευθείας εκλογή τους από τους πανεπιστημιακούς.

«Εχοντας επανειλημμένως τονίσει ότι οι αλλαγές στην εκπαίδευση πρέπει να εντάσσονται σε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και να διασφαλίζονται με συγκλίσεις και συναινέσεις, διαπιστώνουμε ότι δυστυχώς και η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί τακτική που αντιβαίνει σε αυτές τις προϋποθέσεις. Η τακτική αυτή αποδεικνύει τη μεθόδευση του υπουργείου Παιδείας για αλλαγές στον τρόπο εκλογής των διοικητικών οργάνων ερήμην της πανεπιστημιακής κοινότητας, και είναι απαράδεκτη, καθώς, όπως έχουμε δει και στο παρελθόν, παράγει βραχύβιους νόμους, σε βάρος της ομαλής λειτουργίας των πανεπιστημίων», ανέφερε η ομοσπονδία πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ.

Πηγή: Καθημερινή