Κλείσιμο

Σε μυστική τοποθεσία στην Αττική αποθήκη της ΕΕ με υγειονομικό υλικό

Αποθήκη με υγειονομικό υλικό που θα εξυπηρετεί ολόκληρη την Ε.Ε. σχεδιάζει να κατασκευάσει σε μυστική τοποθεσία στην Αττική η Πολιτική Προστασία, σύμφωνα με την Καθημερινή. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στον σχεδιασμό της Κομισιόν για δημιουργία αποθεμάτων υγειονομικού υλικού και εμβολίων υπό τον φόβο νέου κύματος κορωνοϊού στα κράτη-μέλη της Ενωσης.

Στο διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα έχουν ήδη δημιουργηθεί δύο «ευρωπαϊκές» αποθήκες σε Γερμανία και Ρουμανία και σκοπός των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας και του ίδιου του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά είναι η δημιουργία μιας ακόμα στην Αττική. Το σχετικό αίτημα κατετέθη στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο και σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, έγινε αποδεκτό από τα αρμόδια όργανα της Κομισιόν.

Η δημιουργία αποθεμάτων υγειονομικού υλικού όπως επίσης και εμβολίων (όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα) αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο του 2020. Αφορμή στάθηκε η αδυναμία των κρατών-μελών να ανταποκριθούν στο ιταλικό αίτημα για βοήθεια (σε προστατευτικές μάσκες, αναπνευστήρες κ.ο.κ) μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Μετά πρόταση του επιτρόπου Διαχείρισης Κρίσεων Janez Lenarcic η Κομισιόν αποφάσισε στα τέλη Απριλίου να δημιουργήσει μόνιμο απόθεμα υλικού για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων, όπως η τρέχουσα πανδημία του κορωνοϊού.

Πρόκειται ουσιαστικά για διεύρυνση του μηχανισμού rescEU της Ε.Ε., που μέχρι πρότινος αφορούσε μόνο την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών μέσω της δημιουργίας ενιαίου στόλου αεροπυρόσβεσης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Lenarcic είχε διευκρινίσει ότι στόχος της Επιτροπής ήταν να προετοιμαστεί για ένα πιθανό δεύτερο κύμα κορωνοϊού αγοράζοντας και διαχειριζόμενη εκείνη τα αποθέματα υγειονομικού υλικού, στέλνοντάς τα στις χώρες με τη μεγαλύτερη ανάγκη. 

«Εάν ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας  στηρίζεται μόνο στην αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών τότε τα πράγματα δυσκολεύουν σημαντικά σε περιπτώσεις που όλες οι χώρες επηρεάζονται από μια κρίση» δήλωσε ο κ. Lenarcic την 30ή Απριλίου. Ο ίδιος υπολόγισε σε 5 με 6 «τους κόμβους με αποθέματα» που απαιτούνται για τις ανάγκες όλων των κρατών-μελών. Η πρόταση της Ελλάδας κατετέθη στις αρχές Ιουνίου και κατά πληροφορίες έγινε αποδεκτή από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.. Προβλέπει την προμήθεια εκατομμυρίων μασκών FFP2 και FFP3, ολόσωμων στολών, γαντιών και άλλων ειδών ατομικής προστασίας.

Η αποθήκευση θα γίνει σε εγκατάσταση έκτασης 2.000 τετραγωνικών μέτρων με εύκολη πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας και το «Ελ. Βενιζέλος».

Η Πολιτική Προστασία έχει ήδη έρθει σε συνεννόηση με προμηθευτές έτσι ώστε εντός 40 ημερών από την ημέρα υπογραφής της τελικής σύμβασης, αυτοί να έχουν παραδώσει το 25% της συνολικής συμφωνηθείσας ποσότητας στην Πολιτική Προστασία. Το υπόλοιπο 75% της ποσότητας οφείλουν να έχουν παραδώσει εντός 90 ημερών αντίστοιχα. Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος καλύπτεται εξ ολοκλήρου από πόρους της Ε.Ε.