Άρπαξαν τεράστια χάλκινα έργα τέχνης από αποθήκη γλύπτη στη Ρόδο- Ζύγιζαν από 200 κιλά έως 1,5 τόνο το καθένα

Πώς έγινε η διάρρηξη και πώς οι δράστες κατάφεραν να σηκώσουν τα έργα

Μια απίστευτη κλοπή, σημειώθηκε στη Ρόδο και συγκεκριμένα σε αποθήκη γλύπτη από την οποία άγνωστοι δράστες σήκωσαν 15 έργα τέχνης από χαλκό, βάρους από 200 έως και 1.500 κιλά το καθένα. 

Η κλοπή έγινε από τις εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονταν τα έργα τέχνης και τα οποία ο καλλιτέχνης επρόκειτο να δωρίσει στη Ρόδο, μέσω μουσείου χάλκινων έργων που θα ετοίμαζε όπως ήταν το όνειρό του εδώ και πολλά χρόνια.

Πρόκειται για τον Ροδίτη γλύπτη, ο οποίος έχει χαρίσει έργα τέχνης που κοσμούν το νησί της Ρόδου, όπως τα τεράστια δελφίνια από χαλκό τα οποία βρίσκονται στο λιμάνι της πόλης και πολλά άλλα.

Το γεγονός έχει καταγγελθεί ήδη στις αρχές ασφαλείας του νησιού και οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, ι βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αυτό που ανησυχεί πάντως τον ιδιοκτήτη των έργων, είναι να εντοπιστούν οι δράστες, πριν καταφέρουν να τα κόψουν, να τα τεμαχίσουν ή να τα λιώσουν προκειμένου να τα πουλήσουν ως μέταλλο. Γιατί για να πουληθούν ως έργα τέχνης θεωρείται σχεδόν ακατόρθωτο, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα εντοπίζονταν και θα συλλαμβάνονταν.

Πώς έγινε η διάρρηξη και πώς οι δράστες κατάφεραν να σηκώσουν τα έργα

Από τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αρμόδιες αρχές, η διάρρηξη – μαμούθ, φαίνεται ότι έγινε με απόλυτα οργανωμένο τρόπο. Αρχικά οι δράστες είχαν παρακολουθήσει το χώρο και ήξεραν πολύ καλά, πώς έπρεπε να κινηθούν.

Είχαν υπολογίσει άριστα τους χρόνους τους, αλλά κυρίως τα εργαλεία που χρειάζονταν για να φορτώσουν γρήγορα και να εξαφανίσουν τα χάλκινα αυτά έργα τέχνης.

Εκτιμάται ότι στην κλοπή αυτή, πήραν μέρος περισσότερα από 10 άτομα, καθώς απαιτούνταν τεράστια μυϊκή δύναμη για να μετακινήσουν και να φορτώσουν τα έργα.

Στο σημείο δεν βρέθηκαν ρινίσματα χαλκού, που θα παρέπεμπαν σε κοπή των έργων τέχνης. Κατά συνέπεια, υπολογίζεται ότι τα έργα φορτώθηκαν σε μεγάλα αυτοκίνητα με μεταφερόμενο γερανάκι που λειτουργεί είτε ηλεκτρικά είτε χειροκίνητα. Η κλοπή όλων των έργων έγινε μέσα σε ένα βράδυ, αφού την προηγούμενη μέρα είχε γίνει επιθεώρηση του χώρου από τον ιδιοκτήτη και όλα ήταν στη θέση τους.

Πηγή: rodiaki.gr