ΚΑΙΡΟΣ

Προσωρινά κρατούμενοι οι συλληφθέντες για την επίθεση στα μεταλλεία Χαλκιδικής

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή, οι δύο κάτοικοι της Ιερισσού Χαλκιδικής, οι οποίοι συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές.

Οι δύο κατηγορούμενοι, ένας 33χρονος κι ένας 44χρονος, απολογήθηκαν με υπομνήματα, αρνούμενοι στο σύνολό τους τις βαρύτατες κατηγορίες που τους αποδίδονται. Όπως έγινε γνωστό, ισχυρίστηκαν ότι ουδεμία σχέση έχουν με την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι την ημέρα της επίθεσης, πρωινές ώρες της 17ης Φεβρουαρίου, δεν βρίσκονταν καν στον τόπο κατοικίας τους. Φέρονται δε να χαρακτήρισαν «ανυπόστατες» και «αίολες» τις κατηγορίες, καταγγέλλοντας τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στο στάδιο της προανάκρισης.

Σχετικά με τον εντοπισμό γενετικού υλικού του 33χρονου σε μάλλινο σκούφο που βρέθηκε κοντά στο σημείο της επίθεσης, ο κατηγορούμενος φέρεται να απολογήθηκε ότι ο ίδιος είχε βρεθεί σε προγενέστερο χρόνο στην περιοχή μιας και είναι υλοτόμος κι ότι ο σκούφος του έπεσε εκεί. Μάλιστα, όπως είπε, είχε συλληφθεί κατά το παρελθόν για παράνομη υλοτόμηση στη δασική περιοχή των Σκουριών.

Από την πλευρά του, ο 44χρονος, αντικρούοντας με τη σειρά του το κατηγορητήριο, κατά το οποίο, οι αρχές βρήκαν στο σπίτι του καραμπίνα που από τη βαλλιστική εξέταση προέκυψε ότι χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, φέρεται να είπε ότι ο ίδιος είναι κυνηγός και βγαίνει συχνά για κυνήγι στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι ισχυρισμοί τους πάντως δεν έπεισαν τον ανακριτή και την εισαγγελέα, που ομόφωνα τους έκριναν προσωρινά κρατούμενους.

Η είδηση της προφυλάκισης των δύο συντοπιτών τους έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες από τους κατοίκους της Ιερισσού, που μαζί με μέλη της «Επιτροπής Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης κατά των μεταλλείων χρυσού», βρέθηκαν από νωρίς το πρωί έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, όπου έλαβε χώρα η ανάκριση.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα υπέρ των δύο κατηγορουμένων και κατά της Αστυνομίας, η οποία, για την αποφυγή επεισοδίων εφάρμοσε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας γύρω από το Αστυνομικό Μέγαρο. Κατά τη διάρκεια της πολύωρης ανάκρισης -διαδικασία που ξεκίνησε στις 12.30 και ολοκληρώθηκε τέσσερις ώρες αργότερα- κλούβες της Αστυνομίας είχαν αποκλείσει τον δρόμο μπροστά από το Αστυνομικό Μέγαρο, ενώ η οδός Μοναστηρίου ήταν κλειστή για τα οχήματα. Η αποχώρηση των διαδηλωτών έγινε σταδιακά χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο.

«Ακολουθούνται διαδικασίες Γκουαντάναμο», είπε σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της ανάκρισης, ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων Γιώργος Κυρίτσης. «Και οι δύο», συνέχισε, «έχουν αποδείξει ότι δεν είναι ύποπτοι φυγής και ότι δεν είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων. Ελπίζω ότι ο κόσμος θα κρατήσει την ψυχραιμία του αλλά και θα συνεχίσει τον δίκαιο αγώνα που κάνει».

Από την πλευρά του, ο εκ των συνηγόρων και βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος, σχολιάζοντας τις ενέργειες των διωκτικών αρχών κατά το στάδιο της προανάκρισης, αλλά και την επιλογή η ανάκριση να λάβει χώρα στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης αντί του Δικαστικού Μεγάρου, έκανε λόγο για «πρωτοφανές έλλειμμα νομιμότητας» και «εκτροπή των θεσμών». «Είναι διάχυτη η μυρωδιά του θανάτου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάτω από αυτές τις συνθήκες πολύ φοβάμαι ότι έρχονται αγριότερες μέρες που θα στοιχίσουν πολύ στον ελληνικό λαό. Οι υπεύθυνοι θα αρχίσουν πλέον να αριθμούνται», τόνισε.

Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται άλλα 18 άτομα, που θα κληθούν το επόμενο διάστημα να απολογηθούν στις ανακριτικές αρχές. Σε βάρος των συνολικά είκοσι εμπλεκόμενων ατόμων είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις για επτά κακουργήματα και έντεκα πλημμελήματα. Τα κακουργήματα αφορούν τις πράξεις της εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της κατοχής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης, του εμπρησμού, της ληστείας και της διακεκριμένης φθοράς ξένης περιουσίας.

Σημειώνεται ότι η λειτουργία των μεταλλείων χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας απολύτως νόμιμη και πληρούσα τους περιβαλλοντικούς όρους.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε την αίτηση που είχαν καταθέσει οκτώ σύλλογοι της Χαλκιδικής, κρίνοντας ότι τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία των μεταλλείων δεν κρίνονται σημαντικές. Περαιτέρω όμως σημειώνεται στην απόφαση (110/2013). Οι δραστηριότητες των μεταλλείων βρίσκονται εκτός ζωνών Natura.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ