Αλλαγές στον τρόπο που πραγματοποιούνται οι πορείες φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι. Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου παρουσιάστηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του σημερινού υπουργικού συμβουλίου. Βασικός άξονας είναι η αναλογικότητα προκειμένου να μην συγκρούονται δύο θεμελιώδη δικαιωμάτων: το δικαίωμα του πολίτη να συναθροίζεται, να διαδηλώνει και να διεκδικεί, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης, και το δικαίωμα στην ασφάλεια, στην προστασία, στην ομαλότητα της καθημερινής κοινωνικοοικονομικής του ζωής.
«Το βασικό μήνυμα με το οποίο πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία είναι ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος από 50 άτομα. Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι το ζητούμενο των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας; Εάν είναι το δεύτερο, τότε η σημερινή κυβερνητική πρωτοβουλία τυγχάνει στήριξης και πέραν των πολιτικών δυνάμεων της ΝΔ. Πάνω από όλα, η κοινωνία στηρίζει αυτές τις πολιτικές. Και για αυτό, το νομοσχέδιο αυτό αφορά τον Σεβασμό στο Δημόσιο Χώρο», είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το νομοσχέδιο ορίζει ότι θα υπάρχει ένας υπεύθυνος συνάθροισης που θα επικοινωνεί με τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την πορεία. Ο υπεύθυνος πορείας θα φέρει την ευθύνη για την ειρηνική και ομαλή διεξαγωγή της συγκέντρωσης.
Παράλληλα θα καθιερωθεί η υποχρεωτική γνωστοποίηση της συγκέντρωσης στα αστυνομικά τμήματα από τον υπεύθυνος οργανωτή της.
Κάθε διαδήλωση θα πραγματοποιείται παρουσία εισαγγελέα, που θα είναι αρμόδιος για την τήρηση του νόμου, θα κρίνει τον όγκο της διαδήλωσης και θα μπορεί να υποδεικνύει εναλλακτικές διαδρομές.
Επίσης θα καθορίζονται συγκεκριμένα μεγέθη για τους χώρους όπου θα συγκεντρώνονται οι διαδηλωτές. Ανάλογα με την συμμετοχή του κόσμου, δηλαδή, θα αποφασίζεται εάν η συγκέντρωση θα γίνεται στο πεζοδρόμιο ή θα κλείσει μία λωρίδα του δρόμου ή ολόκληρος ο δρόμος. Σε περίπτωση που η συγκέντρωση προκαλεί δυσανάλογα μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή θα επιτρέπεται η επιβολή περιορισμών.
Αρμόδιος για τους περιορισμούς θα είναι ο αστυνομικός διευθυντής που θα χρειάζεται και την γνώμη των οικείων δημάρχων.
ΕΛ.ΑΣ.: Πάγια υποχρέωση όλων των αστυνομικών να φέρουν διακριτικά
Πάγια υποχρέωση όλων των αστυνομικών είναι να φέρουν στη στολή τους τα ειδικά διακριτικά, δηλωτικά της ταυτότητάς τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.
Ειδικότερα για τις μονάδες αποκατάστασης τάξης, δηλαδή τους υπηρετούντες στις Υποδιευθύνσεις Αποκατάστασης Τάξης (Υ.Α.Τ.), προβλέπεται επιπλέον ειδικός αριθμός, ο οποίος αποτυπώνεται στο κράνος τους και αποτελεί συνδυασμό του αριθμού της διμοιρίας στην οποία ανήκουν και του αύξοντος αριθμού που αντιστοιχεί σε κάθε αστυνομικό της διμοιρίας.
Η υποχρέωση περί αναγραφής του αριθμού στο κράνος είχε καθιερωθεί με ανάλογη διαταγή το 2010.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.