Το κατα πόσο το σοκ του εγκέλαδου μπορεί να κάνει την Τουρκία να μετακινηθεί από μία σειρά από αντιδυτικές θέσεις αλλά και να αποσύρει την επιθετική ρητορική έναντι της Ελλάδας βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών αναλύσεων, ενώ ερώτημα παραμένει το πότε θα αποφασίσει τελικά να στήσει κάλπες ο Ερντογάν.
Οι εκτιμήσεις που έκανε μιλώντας αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ και τη Νικολέτα Κρητικού ο πολιτικός Αναλυτής του CNBC Μάικλ Χάρις:
O σεισμός έχει προκαλέσει έντονη αναστάτωση στην Τουρκία για το κατά πόσο πρέπει να διεξαχθούν οι εκλογές τον Μάιο, πυροδοτώντας αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Θα επιχειρήσει ο Ερντογάν να τις αναβάλει με δεδομένο ότι 6 από τις 10 πληγείσες επαρχίες είναι προπύργια του κόμματος AKP;
Μάικλ Χάρις
Πολιτικός Αναλυτής CNBC – Cribstone Strategic Macro
Νομίζω ότι θα ήταν παράξενο αν δεν το έκανε. Υπήρχε ο φόβος, ακόμη και πριν από το σεισμό και ήταν πολύ ξεκάθαρο ότι θα έχανε στις εκλογές. Γινόταν πολλή συζήτηση για το πως θα μπορούσε να τις αποφύγει γιατί δεν πρόκειται μόνο για το χρονοδιάγραμμα των εκλογών. Έχει να κάνει με το αποτέλεσμα τους. Και ( ο σεισμός ) σαφώς δεν βοήθησε την κατάστασή.
Θεωρώ ότι έχει σχεδόν 0% πιθανότητες να κερδίσετε δημοκρατικά. Η δημοτικότητά του ήταν τόσο χαμηλή που δεν θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές ούτε πριν από το σεισμό. Με τόσο μεγάλες ανθρώπινες απώλειες και τις καταρρεύσεις κτιρίων τα οποία δεν θα έπρεπε να έχουν καταρρεύσει, είναι δύσκολο να μην κατηγορηθείς όταν είσαι στην εξουσία για 20 χρόνια. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει αυτές τις εκλογές.
Η μόνη ελπίδα είναι μία μεγάλη καθυστέρηση στην διεξαγωγή τους ώστε να αποφύγει τις διαμαρτυρίες.
Στον απόηχο των σεισμών ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για μια νέα σελίδα στις σχέσεις Αθήνας - Άγκυρας. Η διπλωματία των σεισμών θα καρποφορήσει αυτή τη φορά;
Μάικλ Χάρις
Πολιτικός Αναλυτής CNBC – Cribstone Strategic Macro
Ανησυχούσα πολύ με το πως θα εξελισσόταν αυτή η γεωπολιτική αντιπαράθεση, επειδή ο Ερντογάν ήταν ξεκάθαρο ότι θα χάσει αυτές τις εκλογές. Δεν θα μπορούσε να κερδίσει με δημοκρατικά μέσα. Πίστευα λοιπόν ότι το να ξεσπάσει ένας πόλεμος με την Ελλάδα είχε 50% πιθανότητες. Τώρα έχει μηδενικές. Η γεωπολιτική ένταση δεν αποτελεί πλέον επιλογή για τον Ερντογάν, υπό την προϋπόθεση ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο που δεν εξαντλεί ''τις καλές του προθέσεις''. Δεν σημαίνει ότι θα βρεθούν λύσεις. Ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται για λύσεις. Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν θα καθυστερήσει τόσο τις εκλογές, ώστε να μπορέσει να αναζωπυρώσει την ρητορική μίας γεωπολιτικής σύγκρουσης προκειμένου να είναι κομμάτι πάλι της προεκλογικής του εργαλειοθήκης.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε την Ελλάδα και την Τουρκίας να επιλύσουν τις διαφορές τους και να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν αυξήσουν την ένταση.
Είναι αυτό ένα παράθυρο ευκαιρίας για τις δύο χώρες;
Μάικλ Χάρις
Πολιτικός Αναλυτής CNBC – Cribstone Strategic Macro
Θα έλεγα ότι είναι ένα παράθυρο για να κοπάσει η ένταση. Το πιο θετικό, φυσικά, θα ήταν να γίνουν οι εκλογές και να έχουμε μία κυβερνητική αλλαγή. Εάν όμως παραμείνει στην εξουσία ο Ερντογάν, τότε θα υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας υπό την υπόθεση ότι θα παραμείνει στην εξουσία έχοντας κερδίσει νόμιμα. Εάν δεν έχει κερδίσει νόμιμα, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα γίνουν και πάλι σοβαροί. Και ο Ερντογάν χρειάζεται να έχει αυτές τις γεωπολιτικές εντάσεις με την Ελλάδα στην φαρέτρα του. Οπότε δεν το βλέπω σαν παράθυρο ευκαιρίας, αλλά ως μία προσωρινή ανακούφιση. Έχει αποσυμπιεστεί λίγο η κατάσταση αλλά η ένταση είναι τελικά ακόμα εδώ.
Το αποτέλεσμα και η συμπεριφορά της Τουρκίας σε ένα περιβάλλον όπου ο Ερντογάν εγκαταλείπει την δημοκρατική δικλείδα ασφαλείας θα είναι προβληματικό για τη Δύση και την Ελλάδα ειδικότερα.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.