Του Μάκη Συνοδινού
Εγκέφαλος μιας καλοστημένης απάτης που εξαπατούσε επιχειρηματίες και προκάλεσε οικονομική ζημιά στα θύματα περίπου 800.000 ευρώ, φέρεται να είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis «Μάξιμος Σαράφης» κατά κόσμο Φιλίστωρ Δεστεμπεσίδης.
Εκμεταλευόμενος την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τη μη χορήγηση μεγάλων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες, ο Δεστεμπεσίδης και οι συνεργοί του μέσω μιας ανύπαρκτης εταιρείας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έταζαν δάνεια στα υποψήφια θύματα τους ώστε να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.
Μάλιστα προκειμένου να γίνονται πιστευτοί στους επιχειρηματίες που προσέλκυαν είχαν δημιουργήσει και site της εταιρείας με την επωνυμία Zahrat-commercial.
Σύμφωνα ωστόσο με την αστυνομία η διεύθυνση που αναγράφεται στον ιστότοπο δεν είναι αληθής ενώ τα ραντεβού με τους πελάτες γίνονταν σε γραφειο στην Πανεπιστημίου.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ οι δράστες παρουσιάζονταν ως σωτήρες στους επιχειρηματίες που ήθελαν δάνειο και δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από τις ελληνικές τράπεζες.
Τους υπόσχονταν μεγάλα δάνεια με ευνοϊκές ρυθμίσεις από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων φυσικά με το αζημίωτο.
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως για την μεσολάβηση στην τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων η σπείρα είχε τιμοκατάλογο τον οποίο πολλοί επιχειρηματίες πλήρωσαν χωρίς όμως ποτέ να γίνουν αποδέκτες των δανείων που περίμεναν.
Συγκεκριμένα ο πελάτης έπρεπε να πληρώσει 100.000 ευρώ για προκαταβολή, 18.500 ευρώ για την ασφάλεια του δανείου, 55.000 ευρώ λόγο φορολόγησης, 18.500 ευρώ για αδειοδότηση του δανείου, 25.000 ευρώ για απόσπαση από ομόλογο και 55.000 για άνοιγμα λογαριασμού.
Από την μέχρι στιγμής έρευνα της ΕΛΑΣ, έχουν εξιχνιαστεί επτά περιπτώσεις απάτης, από τις οποίες τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποκόμισαν 800.000 ευρώ περίπου, ενώ η επαπειλούμενη ζημία ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.
Οι αστυνομικοί ωστόσο του τμήματος Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής εκτιμούν πως ο αριθμός των θυμάτων θα ξεπεράσει τους 15.
Ανάμεσα στους εξαπατηθέντες είναι ο ιδιοκτήτης μεγάλου ξενοδοχείου στην Αθήνα, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο των τουριστικών, επιχειρηματίας που ασχολείται με ιχθυοκαλλιέργειες, ένας κατασκευαστής λογισμικού τυχερών παιχνιδιών και ένας τυρέμπορας.
Τα θύματα είχαν τόση μεγάλη εμπιστοσύνη στον Δεστεμπεσίδη και στους συνεργούς του που δεν πίστευαν τους αστυνομικούς που τους πλησίασαν για να τους εξηγήσουν πως έχουν πέσει θύμα απάτης.
Σε δυο περιπτώσεις μάλιστα τα θύματα κατηγόρησαν τους αστυνομικούς πως είναι ανταγωνιστές της Zahrat-commercial και πως θέλουν να τους χαλάσουν την δανειοδότηση.
Η οργάνωση ήταν τόσο άρτια οργανωμένη που σε ορισμένες περιπτώσεις αποσπούσαν έξτρα χρηματικά ποσά μέχρι και 25.000 ευρώ από τους ίδιους επιχειρηματίες με την πρόφαση πως το δάνειο τους έχει «κολλήσει»λόγω του ότι είναι σε ομόλογο κοινό με άλλους δανειολήπτες οι οποίοι δεν το έχουν εξοφλήσει. Για να το «ξεκολλήσει» η εταιρεία ζήταγαν και έπαιρναν 25.000 ευρώ.
Εκτός τον Δεστεμπεσίδη, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί ακόμη δυο άτομα οι οποίοι εμφανίζονταν ως συνεργάτες του και προσποιούνταν τις αυθεντίες στα οικονομικά πράγματα για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ένας από αυτούς μάλιστα, για να ενισχύσει την εικόνα της αυθεντίας, ισχυριζόταν ότι ζούσε στη χώρα επί σειρά ετών ή πως η σύζυγος του εργαζόταν στην εν λόγω ανύπαρκτη εταιρεία αντίστοιχα, αναλαμβάνοντας ρόλο μεσολαβητή, έτοιμος να δώσει λύσεις σε όποιο πρόβλημα ανέκυπτε.
Στην οργάνωση μετείχαν ακόμη τέσσερα άτομα. Τρεις οι οποίοι εκτιμούν οι αρχές πως βρίσκονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μια γυναίκα η οποία εκτιμάται πως διαμένει στην Κύπρο.
Η γυναίκα είναι αυτή που διαχειριζόταν τους τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους κατέληγαν τα χρήματα των θυμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Φιλίστωρ Δεστεμπεσίδης ο οποίος κατηγορείται ως ο εγκέφαλος της οργάνωσης, στην κατάθεση που έδωσε στους άντρες της ασφαλείας αρνήθηκε κάθε σχέση με την απάτη ενώ δήλωσε «αν υπάρχει απάτη τότε θύμα της είμαι και εγώ».
Η εισαγγελέα πρωτοδικών ωστόσο του άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, απάτης, πλαστογραφίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Η δίωξη στρέφεται κατά και των άλλων συλληφθέντων αλλά και των τεσσάρων που αναζητούνται.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.