Ποιοι είναι οι μη προσβάσιμοι οικισμοί στη Θεσσαλία

Έχουν δοθεί στην κυκλοφορία και τα δύο ρεύματα του οδικού άξονα Τρικάλων - Λάρισας

Στο τρίγωνο Λάρισα-Καρδίτσα-Τρίκαλα όλες οι βασικές αρτηρίες είναι πλέον ανοιχτές. Από χθες, δε, το απόγευμα έχουν δοθεί στην κυκλοφορία και τα δύο ρεύματα του οδικού άξονα Τρικάλων-Λάρισας, τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός κατά την έκτακτη ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης καταβάλλονται όντως μεγάλες προσπάθειες ούτως ώστε να ανοίξει. Προς το παρόν παραμένει κλειστή λόγω των πλημμυρικών φαινομένων των προηγούμενων ημερών.

Το Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας έχει δεχθεί πανελλαδικά περισσότερες από 11.946 κλήσεις. Έχουμε προβεί στη διάσωση 4.590 συμπολιτών μας προς ασφαλή σημεία.

Πιο συγκεκριμένα, μόνο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε 9.579 κλήσεις, 3.576 διασώσεις συμπολιτών μας και συνολικά 2.900 αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένους χώρους.

Στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων-Καρδίτσας οι περισσότερες περιοχές είναι πλήρως προσβάσιμες, όπως ο Παλαμάς, οι Σοφάδες, ο Κοσκινάς, Ψαθοχώρι, Φαρκαδόνα, Καλογριανά, Μεγάλα Καλύβια, Πηνειάδα. Ενώ πρόσβαση μόνο με μεγάλα οχήματα έχουμε σε περιοχές όπως η Μεταμόρφωση, Μαραθέα, Κόρδα και Βλοχός.

Και μια αναφορά για το Βλοχό: αξίζει να σημειωθεί ότι εκεί οι κάτοικοι παραμένουν με τη θέλησή τους και είναι ασφαλείς. Όπως και στις υπόλοιπες περιοχές, είναι ασφαλείς. Ωστόσο, δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος βρέθηκαν εκεί από το πρωί, και σήμερα και όλο αυτό το χρονικό διάστημα, προκειμένου να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια.

Ο οικισμός Κεραμίδι Τρικάλων παραμένει μη προσβάσιμος, ενώ οι κάτοικοί του έχουν αποχωρήσει. Επίσης το ορεινό δίκτυο προς Ασπροπόταμο Τρικάλων είναι κατεστραμμένο, αποκλεισμένο και εφοδιασμός ειδών πρώτης ανάγκης πραγματοποιείται με ελικόπτερο. Επίσης, γίνεται προσπάθεια διάνοιξης δρόμων μέσω δασικών οδών από την Πύλη Τρικάλων.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και πιο συγκεκριμένα στους οικισμούς Άγιο Θωμά, Νέα Σμύρνη, Ιπποκράτη, πραγματοποιούνται πλέον αντλήσεις υδάτων. Στις εργατικές κατοικίες της συνοικίας Γιάννουλης Λάρισας πραγματοποιούνται μεταφορές συμπολιτών μας όλο το χρονικό διάστημα από το πρωί με πλωτά μέσα.

Παράλληλα, έχει δοθεί στην κυκλοφορία και το ρεύμα από τη Λάρισα προς τον Τύρναβο και πραγματοποιούνται εκεί μεταφορές με αστικά λεωφορεία. Οι περιοχές Αμφιθέα, Ομορφοχώρι και Πλατύκαμπος είναι πλέον προσβάσιμες.

Τέλος, στις περιοχές Ομόλιο, Κουλούρα, Μεσάγκαλα, Αλεξανδρινή, Στόμιο, Στεφανοβίκειο, Ριζόμυλο, παραμένουν δυνάμεις σε προληπτική επιτήρηση του πλημμυρικού φαινομένου. Επισημαίνεται ακόμη ότι σε όλες τις περιοχές παραμένουν ισχυρότατες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΓΕΕΘΑ, της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού. Σημαντική, δε, είναι και η συνεισφορά εθελοντών και εθελοντικών ομάδων.

«Κυρίες και κύριοι, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το έντονο φαινόμενο, δηλαδή την 5η Σεπτεμβρίου, στεκόμαστε και είμαστε δίπλα στον χειμαζόμενο θεσσαλικό λαό. Θα είμαστε δίπλα τους μέχρι να τελειώσει αυτή η δοκιμασία τους», υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός.

Πηγή: skai.gr