«Πνίγηκε» η Θεσσαλία: Αδύνατη η πρόσβαση σε δεκάδες χωριά - Παραμένει υψηλή η στάθμη του Πηνειού

Η στάθμη του νερού του Πηνειού παραμένει σταθερή αλλά αρκετά υψηλή αφού φτάνει τα 8 μέτρα και 20 εκατοστά - Χιλιάδες νοικοκυριά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης - 25 με 30 κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Κεραμίδι Τρικάλων 

Δεκαπέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και δύο εξακολουθούν να αγνοούνται από το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel που «έπνιξε» ολόκληρα χωριά σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λάρισα. Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες. Όλος ο θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο βασίλειο λάσπης, ενώ σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και ο κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών.

Η στάθμη του νερού του Πηνειού παραμένει σταθερή αλλά αρκετά υψηλή αφού φτάνει τα 8 μέτρα και 20 εκατοστά, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο ανταποκριτής Πάνος Γαρουφαλιάς με το όριο επιφυλακής να είναι στα 6 μέτρα και τα 6 εκατοστά. 

Τα νερά παραμένουν σε αρκετά χωριά, η χώρα συνεχίζει να είναι αποκομμένη στα δύο ενώ σοβαρά είναι τα προβλήματα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης σε πολλά χωριά. 

θεσσαλια

Στα 15 μέτρα το νερό στο Κεραμίδι Τρικάλων - Εγκλωβισμένοι οι κάτοικοι

Μεγάλα παραμένουν τα προβλήματα σε χωριά των Τρικάλων. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Χρήστο Στρατουλάκο, τα δύο τρίτα των σπιτιών στη Φαρκαδόνα Τρικάλων έχουν υποστεί ζημιές ενώ 16 σπίτια έχουν καταρρεύσει. Την ίδια στιγμή, στο χωριό Κεραμίδι, το ύψος του νερού έχει φτάσει τα 15 μέτρα με αποτέλεσμα να έχει καλύψει ολοκληρωτικά τα σπίτια. Οι Αρχές προσπαθούν με τα μέσα που διαθέτουν να φτάσουν στο χωριό καθώς παραμένουν εγκλωβισμένοι 25 με 30 κάτοικοι οι οποίοι έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στο ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους. 

Αδύνατη συνεχίζει όμως να παραμένει η πρόσβαση σε δεκάδες χωριά. Σε ορισμένα η πρόσβαση είναι μόνο με βάρκες και μεγάλα μηχανήματα, σε άλλα μόνο από αέρος ενώ στο χωριό Μεταμόρφωση Καρδίτσας δεν έχει φτάσει ακόμη ο κρατικός μηχανισμός. 

λαρισα

Διασώσεις σε Λάρισα και Καρδίτσα - Χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά 

Στη Γιάννουλη της Λάρισας αλλά και στον Κοσκινά Καρδίτσας δεν σταματούν λεπτό, ακόμη και με βάρκες. Συγκεκριμένα, στη Γιάννουλη μηχάνημα έργου μετέφερε σήμερα ανθρώπους που αντιμετώπιζαν σοβαρά περιστατικά. 

λαρισα

Στην Ν. Σμύρνη Λάρισας το νερό παραμένει στο 1,5 μέτρο. Επίσης, 3.000 νοικοκυριά στη Λάρισα παραμένουν χωρίς ρεύμα, 200 σε Πήλιο και 1.700 σε Τρίκαλα και Καρδίτσα.  Επίσης, μπουλντόζες δουλεύουν νυχθημερόν και απομακρύνουν μπάζα αλλά και νεκρά ζώα την ώρα που οι κάτοικοι παίρνουν ρούχα από αυτά που έχουν συγκεντρώσει οι εθελοντές.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, ο ανταποκριτής Μιχάλης Τεζάρης, 30 σπίτια έχουν καταρρεύσει στον Κοσκινά Καρδίτσας ενώ ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης μολυσματικών ασθενειών από τα νεκρά ζώα που εξακολουθούν να παραμένουν σε νερά και λάσπες. 

Κομμένη στα δύο η χώρα

Τα νερά έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στην Εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης αφού εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας επί του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου λόγω εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή Γυρτώνης-Συκουρίου (Χ.Θ. 366) ενώ σοβαρά είναι τα προβλήματα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης. Η κυκλοφορία είναι εφικτή μόνο στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Λεπτοκαρυά και από κόμβο Νίκαιας Λάρισας έως Αθήνα και το αντίστροφο.
Προβλήματα υπάρχουν και στο σιδηροδρομικό δίκτυο Αθήνας – Θεσσαλονίκης. 

Δημιουργήθηκε νέα κοίτη 

Την ίδια στιγμή οι έντονες πλημμύρες έχουν δημιουργήσει μια νέα κοίτη του ποταμού σε περιοχές που βρίσκονται πίσω από τη Λάρισα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κακοκαιρία Daniel έχει αλλάξει τον υδρογραφικό χάρτη της περιοχής. 

λαρισα

Συνεχίζεται η έλλειψη πόσιμου νερού στο Βόλο - Αγώνας για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου στο Πήλιο

Σοβαρά προβλήματα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν για 6η ημέρα και πολλά χωριά του Πηλίου. Για ακόμη μία ημέρα η Ζαγορά  μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο. Βράχια έχουν αποκολληθεί και έχουν κόψει στη μέση το οδικό δίκτυο που ένωνε τον Βόλο με το Βόρειο Πήλιο. Χώματα, ακόμα και δέντρα έχουν παρασυρθεί ενώ οι δρόμοι έχουν υποχωρήσει.

Χαώδης είναι η εικόνα και στη Μηλίνα. Αυτοκίνητα αναποδογυρισμένα παραμένουν στο παραλιακό μέτωπο ενώ ορισμένα που παρασύρθηκαν εξακολουθούν να βρίσκονται στη θάλασσα. Ωστόσο, αποκαταστάθηκε η οδική σύνδεση Μηλίνας - Τρικερίου στο Νότιο Πήλιο και τα μηχανήματα της Περιφέρειας Μαγνησίας και τα μηχανήματα της Περιφέρειας Μαγνησίας προσπαθούν να φθάσουν στη Ζαγορά και στη συνέχεια ως το Χορευτό ώστε να αποκαταστήσουν τη σύνδεση με τον Βόλο. Ανάλογες προσπάθειες καταβάλλονται και για την σύνδεση της Μακρυνίτσας.

Σοβαρό πρόβλημα με την υδροδότηση συνεχίζουν να έχουν οι κάτοικοι αρκετών χωριών της Μαγνησίας με την κανονικότητα να αναμένεται να επανέλθει μετά 15 - 20 ημέρες. Το νερό δεν είναι πόσιμο και φτάνει στα σπίτια ορισμένων περιοχών του Βόλου με ωράριο. Στη συνέχεια διακόπτεται και πολλοί υγειονομικοί φορείς και επιστήμονες μιλούν για ακατάλληλο νερό ακόμη και για οικιακή χρήση. Δεκάδες συνεργεία του Δήμου Βόλου εργάζονται για να καθαρισθούν συνοικίες όπως τα Παλιά, η Νεάπολη, το Παλαιό Λιμεναρχείο, το Οινόπνευμα και περιοχές γύρω από το Εμπορικό Κέντρο "Old City" που έχουν κατακλυσθεί από λάσπη και ανάλογες προσπάθειες γίνονται σε οδούς και γέφυρες που σάρωσε ο χείμαρρος Κραυσίδωνας όταν υπερχείλισε και παρέσυρε τα πάντα πλημμυρίζοντας την πόλη του Βόλου.

λαρισα

Ανυπολόγιστες καταστροφές, που δεν έχουν αποτιμηθεί, έχουν υποστεί το Συγκρότημα Τσαλαπάτα που αποτελεί ένα Πολυχώρο Μουσείων Πολιτισμού και Βιομηχανικής Παράδοσης, και με πολλά πολυτελή καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, αλλά και το κτιριακό συγκρότημα των 1ου και 4ου ΕΠΑΛ της Νέας Ιωνίας που συστεγάζει και το 1ο Δημόσιο ΙΕΚ Βόλου. Ειδικά το σχολικό συγκρότημα έχει καταστραφεί ολοσχερώς τόσο κτιριακά, όσο και ο εξοπλισμός που υπήρχε.

Από την πλευρά του το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου με ανακοινώσεις του εφιστά την προσοχή σε όσα σκάφη κινούνται εντός του Παγασητικού διότι από τη θεομηνία και τις πλημμύρες οι χείμαρροι που εκβάλλουν στον Παγασητικό κατέβασαν από τις πλαγιές των βουνών τεράστιες ποσότητες φερτών υλών και μεγάλους κορμούς δένδρων που επιπλέουν στη θάλασσα και μπορεί να προκαλέσουν ζημιές σε περίπτωση πρόσκρουσης σε αυτούς.


 

Πηγή: skai.gr