Για εξήντα τρία χρόνια, η γέφυρα της Αγίας Παρασκευής στον Πηνειό στεκόταν πλάι από τον Όλυμπο, στα στενά της κοιλάδας των Τεμπών, εκεί που ο μύθος λέει ότι ο Απόλλωνας κυνηγούσε τη νύμφη Δάφνη, κόρη του ποταμού Πηνειού, προσπαθώντας να την κατακτήσει.
Στο ίδιο σημείο, από την πλευρά του βουνού, οι σιδηροδρομικοί είχαν ήδη χτίσει, πολλά χρόνια πριν, έναν ναό για την Αγία Παρασκευή σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, όπως λέγεται, για τη δική της επέμβαση, όταν ένας βράχος έπεσε από ψηλά, αλλά την τελευταία στιγμή κατέληξε στα νερά του Πηνειού, αποφεύγοντας το τρένο που περνούσε.
Έτσι, το 1960 έγινε και η γέφυρα για να διευκολύνει τους προσκυνητές να προσεγγίσουν τον ναό, αφού ως τότε περνούσαν το ποτάμι μόνο με βάρκα.
Το μαγευτικό σημείο ξεκούρασης για τους ταξιδιώτες που περνούσαν από τα Τέμπη πλέον δεν υπάρχει αφού η κακοκαιρία Daniel σάρωσε τα πάντα
Παρότι αντιστάθηκε πολύ, η γέφυρα δεν κατάφερε να γλυτώσει και έσπασε από τη μια πλευρά, μην αντέχοντας να σηκώσει το βάρος των δέντρων και την πίεση των υδάτων.
Παράλληλα, το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής πλημμύρισε και καταστράφηκε.
«Δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα με τη γέφυρα. Τουλάχιστον από ό,τι θυμάμαι εγώ αλλά και σύμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα στην περιοχή, είναι η πρώτη φορά που η στάθμη των υδάτων του ποταμού Πηνειού έφτασε στα 18 μέτρα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τεμπών Γεώργιος Μανώλης
Μάλιστα, όπως αναφέρει, το 1987 είχαν σημειωθεί και πάλι πλημμυρικά φαινόμενα καθώς είχαν λιώσει απότομα τα χιόνια του Μαρτίου και συγκεντρώθηκαν στον ποταμό μεγάλες ποσότητες υδάτων, χωρίς όμως να υπάρχει ένα τόσο έντονο φαινόμενο.
Εκατομμύρια επισκέπτες έχουν περάσει από τη γέφυρα και το προσκύνημα
Ο κ. Μανώλης χαρακτηρίζει τη γέφυρα και το προσκύνημα ως σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα καθώς από εκεί έχουν περάσει εκατομμύρια επισκέπτες όλα αυτά τα χρόνια. Ιδιαίτερο, μάλιστα, χαρακτηριστικό της ήταν το γεγονός ότι παλλόταν όταν βρίσκονταν πάνω της πολλά άτομα
«Όσο η πρόσβαση γινόταν από την παλιά εθνική οδό γινόταν εκεί πανικός. Ο κόσμος έκανε οπωσδήποτε μια στάση για να ανάψει ένα κερί, να προσκυνήσει και να θαυμάσει το μαγευτικό τοπίο» σχολιάζει.
Θυμίζει, παράλληλα, ότι σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, εκεί ο Απόλλωνας κυνηγούσε τη Δάφνη και η μητέρα της την μεταμόρφωσε στο φυτό της Δάφνης, για να του ξεφύγει. «Λένε, μάλιστα, ότι όταν δημιουργήθηκε παγετώνας στην περιοχή πριν από εκατομμύρια χρόνια, το μόνο σημείο στο οποίο επέζησε η Δάφνη ήταν το συγκεκριμένο, δίπλα από τον Πηνειό, καθώς ήταν αρκετό ζεστό και το φυτό κατάφερε να επιβιώσει. Πραγματικά, υπάρχουν δάφνες εκεί» αναφέρει.
Περνώντας τα χρόνια, οι επισκέπτες μειώθηκαν καθώς κατασκευάστηκε η ΠΑΘΕ και ο διερχόμενος οδηγός περνάει από τις σήραγγες, συνεπώς δεν βγαίνει τόσο εύκολα από τον δρόμο για να πάει στην Αγία Παρασκευή. Πλέον θα πρέπει κανείς να πάει εκεί συνειδητά και όχι απλώς να σταματήσει, όπως παλιότερα.
Και παρόλο που το εκκλησάκι ανήκει στη Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και ο δήμος δεν έχει έσοδα από την επισκεψιμότητα του ιερού προσκυνήματος, ο δήμαρχος προτείνει στους επισκέπτες, περνώντας από το σημείο αυτό, να ανεβούν και στα ιστορικά Αμπελάκια και να γευματίσουν στη Ραψάνη με το ξακουστό ΠΟΠ κρασί, σε μια ξεχωριστή τουριστική εξόρμηση.
Με αργούς ρυθμούς η υποχώρηση των υδάτων
Την ίδια ώρα, η υποχώρηση των υδάτων γίνεται με αργούς ρυθμούς και από την εξέλιξή της θα διαπιστωθεί στη συνέχεια το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί η γέφυρα. «Η γέφυρα δεν καταστράφηκε εντελώς. Από τη μία πλευρά ξεκόλλησε. Μόλις υποχωρήσουν τα νερά θα δούμε αν μπορεί να αποκατασταθεί ή αν θα πρέπει να γίνει καινούριο κατάστρωμα γιατί οι βάσεις δεν φαίνεται να έχουν πάθει κάτι» σημειώνει ο κ. Μανώλης.
Υπογραμμίζει, τέλος, την ανάγκη γρήγορης αποκατάστασής της καθώς, όπως λέει, είναι μια υποδομή με μεγάλη, διαχρονική αξία. «Πιστεύω ότι όλοι μαζί θα πιέσουμε προς στην κατεύθυνση να αποκατασταθεί η γέφυρα το συντομότερο δυνατό» προσθέτει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.