Πέτσας για Σύνοδο Κορυφής: Γιατί δεν αποδεχθήκαμε το προσχέδιο των συμπερασμάτων- Τι ζητάμε

«Είναι μία σημαντική Σύνοδος για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και όχι μόνο, για όλες τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 για τις ενστάσεις της Ελλάδας όσον αφορά στο προσχέδιο θέσεων της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

«Ειδικά για το θέμα αυτό της ημερήσιας διάταξης που είναι ξανά η συζήτηση για το ποιον δρόμο ακολουθεί η Τουρκία που φαίνεται να ολισθαίνει μακριά από τη Δύση, το βασικό κείμενο που προτάθηκε ως πρώτη βάση συζήτησης δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα. Και δεν είναι αποδεκτό γιατί δεν ήταν ισορροπημένο».

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσίασε τις κόκκινες γραμμές που θέτει η χώρα μας τονίζοντας ότι πρέπει να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο θα έχει τουλάχιστον τέσσερις πυλώνες.

«Ο πρώτος είναι φυσικά η έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την ΕΕ να καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να τερματίσει τις υπόλοιπες προκλητικές τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι κι έχουν να κάνουν με το καρότο, όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό. Και το τελευταίο, είναι το μαστίγιο αν δεν δείξει η Τουρκία τη διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης επαναλαμβάνω, με συνέπεια και συνέχεια», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως πάνω σε αυτούς τους τέσσερις πυλώνες μπορεί να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων αποδεκτό απ' όλους.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αναφορές που υπήρχαν εντός του πρώτου προσχεδίου ή που έλειπαν από αυτό το προσχέδιο, και οι οποίες οδήγησαν στην απόρριψή του, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως δεν θα ήθελε να αναφερθεί στο drafting που κάνουν οι ηγέτες στη διάρκεια του δείπνου. Επανέλαβε όμως ότι «αυτοί οι τέσσερις πυλώνες μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα κράτη μέλη και είναι αλληλένδετοι, ιδίως οι δύο τελευταίοι. Δεν πρέπει να έχουμε μόνο τη μία πλευρά του «καρότου» ή του «μαστιγίου» αλλά και οι δύο να είναι πάνω στο τραπέζι όπως έχει ήδη πει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο κ. Μισέλ και στην πρόσκληση την οποία έχει απευθύνει στα κράτη μέλη για τη σημερινή σύνοδο».

Επίσης, απαντώντας σχετικά με το τι πρέπει να περιμένουμε όσον αφορά στο θέμα των κυρώσεων έναντι της Τουρκίας, τόνισε πως «μας περιμένει πολλή δουλειά, θα πρέπει να περιμένουμε στο τέλος της βραδιάς ένα αποτέλεσμα το οποίο θα εκφράζει την ενότητα της ΕΕ απέναντι σ' έναν εταίρο όπως είναι η Τουρκία, ο οποίος είναι σημαντικός φυσικά, έχει πολλά στοιχεία θετικά να συνεισφέρει αλλά πρέπει να σταματήσει να προκαλεί είτε με τις ενέργειες είτε με τη ρητορική της. Κι αυτή η αποφασιστικότητα πρέπει να βγει σήμερα από τις Βρυξέλλες και θα βγει».

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να απαντήσει για το θέμα της Κύπρου, ανέφερε πως «αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κ. Αναστασιάδη, τον κ. Μακρόν, την κ. Μέρκελ και φυσικά τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να δούμε πώς μπορεί να προχωρήσει ένα σχέδιο συμπερασμάτων, όπως είπα και πριν, αποδεκτό από όλους. Επομένως είναι σε έναν δρόμο προς τη διατύπωση τέτοιων παραγράφων μέσα στο σχέδιο συμπερασμάτων που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές και την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν θα πρέπει να προκαταβάλουμε το αποτέλεσμα αλλά πρέπει να δουλέψουμε σκληρά τις επόμενες ώρες για να ‘ρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Πέτσας επεσήμανε «νομίζω πως θα σταλεί το μήνυμα αυτό που όλοι περιμένουμε απ' την Ευρώπη. Αυτό που είπα και πριν, ένα μήνυμα αποφασιστικότητας για την προάσπιση των συμφερόντων της. Δεν είναι μόνο τα συμφέροντα της Ελλάδας ή της Κύπρου, είναι τα συμφέροντα της Ευρώπης: γεωπολιτικά, ενεργειακά, οικονομικά, στο πεδίο της μετανάστευσης τα οποία διακυβεύονται απέναντι σ' έναν εταίρο ο οποίος δείχνει ότι απομακρύνεται από την Ευρώπη και τη Δύση συνολικά. Γι αυτό είμαι αισιόδοξος ότι τελικά παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, παρά τις διαφορετικές θέσεις με τις οποίες μπορεί να προσέρχονται τα κράτη μέλη στη συζήτηση, τελικά θα βρεθεί ο κοινός τόπος που θα εκφράζει αυτό το οποίο θέλουμε».

Πέτσας για το ο ενδεχόμενο ενός νέου lockdown: «Αυτή τη στιγμή προέχει να εφαρμόσουμε τα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας ειδικά για τη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων με τα πολλά κρούσματα και τη λήψη τυχόν πρόσθετων μέτρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «όποιος συνεχίζει αυτή τη συμπεριφορά διαπράττει έγκλημα. Είναι κάτι που το έχουμε δει και από την αρχή της πανδημίας στις περιπτώσεις στην Αττική και πρόσφατα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Τα θέματα των μονάδων κοινωνικής φροντίδας ιδίως τα γηροκομεία, αφορούν τους πιο ευάλωτους και πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί. Εν προκειμένω για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει επιληφθεί και ο εισαγγελέας».

Τόνισε μάλιστα ότι ειδικά για το συγκεκριμένο γηροκομείο «είχαν γίνει πολλαπλές επισκέψεις από τον ΕΟΔΥ είχαν γίνει τεστ» αλλά και μόνο το γεγονός ότι δεν είχαν στο παρελθόν βρεθεί θετικά κρούσματα μας δείχνει ότι «δεν είναι μία μάχη μιας μέρας η μάχη απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού. Είναι μία συνεχής μάχη ιδίως όταν μιλάμε για τέτοιες ευαίσθητες μονάδες όπως τα γηροκομεία, που κάθε μέρα ένας εργαζόμενος ή ένας επισκέπτης -που θα μπορούσε να είναι για οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες του γηροκομείου- μπορεί να φέρει τον ιό μέσα» και να έχουμε ανθρώπους να νοσούν και πολλοί απ' αυτούς να κινδυνεύουν να τα βγάλουν πέρα. Απηύθυνε μάλιστα για άλλη μία φορά έκκληση για τήρηση των κανόνων, που όπως είπε «είναι αυστηροί αλλά είναι δίκαιοι» και τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός αν κάνουμε ένα τεστ σήμερα και είμαστε εντάξει.

Για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown τόνισε πως «αυτή τη στιγμή προέχει να εφαρμόσουμε τα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει», να αξιολογούνται τα δεδομένα, να αναπροσαρμόζεται η στρατηγική «σε ένα δυναμικό φαινόμενο, που βλέπουμε παντού στην Ευρώπη τι συμβαίνει». Όπως χαρακτηριστικά είπε «χρειάζεται ψυχραιμία για την αντιμετώπιση της πανδημίας που είναι εδώ για να μείνει για αρκετούς μήνες ακόμη, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί ένα εμβόλιο ή ένας συνδυασμός φαρμάκων που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε μεγάλη έκταση ιδίως για τους πιο ευάλωτους». Ωστόσο ο κ. Πέτσας τόνισε ότι δεν έχει ποτέ εξαιρεθεί η προοπτική επιβολής τοπικών μέτρων, αν αυτό υποδειχθεί από τους ειδικούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ