Κλείσιμο

Πέθανε ο ζωγράφος Χρίστος Καράς - Συλλυπητήριο μήνυμα της Λίνας Μενδώνη

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών

Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της αποκαλούμενης «γενιάς του 60», ο ζωγράφος Χρίστος Καράς, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών, την Κυριακή του Πάσχα.

Βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών το 2001 για το σύνολο του έργου του , ο Χρίστος Καράς «κατατάσσεται στους δημιουργούς, που έφεραν ουσιαστική τομή στην ελληνική τέχνη. Ο Καράς επίμονα αγωνιζόταν για την κατάκτηση μιας νέας εικόνας από την αρχή της καλλιτεχνικής του πορείας έως και τα 93 του χρόνια» γράφει ο θεωρητικός της τέχνης Τάκης Μαυρωτάς, γνωστοποιώντας σε ανάρτηση του την είδηση θανάτου του ζωγράφου.

Ανάμεσα στις μνημειακές συνθέσεις του ξεχωρίζει η « Διαστημική Ποίηση» για το σταθμό Χαλανδρίου του αθηναϊκού μετρό.

Η τελευταία ατομική έκθεση του ήταν το 2022, με τίτλο «Χρίστος Καράς, Ο μεγάλος ονειρικός» στην Sianti Gallery, σε επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη. Παράλληλα με την έκθεση είχε κυκλοφορήσει το ομότιτλο βιβλίο, από τις εκδόσεις Νίκας.

Ο Χρίστος Καράς γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας το 1930.Μετά από διετή φοίτηση στην Πάντειο (1948 - 1950), σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. (1951 - 1955), κοντά στο Γιάννη Μόραλη και το Γιάννη Παππά. Ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. σπούδασε φρέσκο στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού (1957 - 1960) και παρέμεινε στη Γαλλία έως το 1963, ταξιδεύοντας παράλληλα σε γειτονικές χώρες, όπως στο Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Μ. Βρετανία. Δέκα χρόνια αργότερα, με υποτροφία του Ιδρύματος Ford, εργάστηκε στη Νέα Υόρκη (1973 - 1975). Κατά το διάστημα αυτό επισκέφτηκε πολλές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά. Παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση το 1961 στην γκαλερί "Ζυγός", ενώ ήδη από το 1952 άρχισε να παίρνει μέρος σε Πανελλήνιες εκθέσεις. Σημαντική επίσης ήταν η παρουσία του σε διεθνείς ομαδικές εκθέσεις (Γ΄ Μπιενάλε Νέων Παρίσι 1963, Ζ΄ Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας 1965, Μπιενάλε Σάο Πάολο 1967, Μπιενάλε Βενετίας 1984, Δ΄ Μπιενάλε Ευρωπαϊκής Χαρακτικής Μπάντεν - Μπάντεν 1985).

Το 1963, μέσα στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ανανέωση του καλλιτεχνικού κλίματος στην Ελλάδα, μετείχε στην ίδρυση της ομάδας «Τομή», και το 1976 του «Συνδέσμου Καλλιτεχνών».
 

Πληροφορούμενη την απώλεια του ζωγράφου Χρίστου Καρά, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ευρύ πνεύμα και η δυναμική παρουσία χαρακτήρισε τη μακρόχρονη πορεία του Χρίστου Καρά, ενός καλλιτέχνη με διεθνή σταδιοδρομία και συμμετοχή σε πολλές διοργανώσεις στο εξωτερικό. Επειτα από τις σπουδές του στην Πάντειο, μαθήτευσε στη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τον Γιάννη Μόραλη και τον Γιάννη Παππά και συνέχισε, με υποτροφία, στο Παρίσι. Καλλιτέχνης με ανοιχτούς ορίζοντες, ταξίδεψε πολύ, στην Ευρώπη, στην Αμερική και στον Καναδά πριν κάνει την πρώτη του έκθεση το 1961, στην Αθήνα, στην ιστορική γκαλερί «Ζυγός». Με την επιστροφή του στην Ελλάδα συμμετείχε ενεργά στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενός σύγχρονου καλλιτεχνικού ρεύματος, συμμετέχοντας σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Σημαντική ήταν επίσης η δράση του σε κοινές ενέργειες με άλλους Ελληνες εικαστικούς. Ιδρυσε με συναδέλφους του την ομάδα "Τομή" και τον "Σύνδεσμο Ελλήνων Καλλιτεχνών", ενώ συμμετείχε στην οργάνωση του "Α' Συνεδρίου Ελλήνων Καλλιτεχνών Πλαστικών Τεχνών", καθώς και πολλών διεθνών συμποσίων. Ιδιαίτερη στιγμή στην πορεία του υπήρξε η εθνική εκπροσώπηση της Ελλάδας το 1984, με τη συμμετοχή του στην 41η Μπιενάλε Βενετίας. Το βραβείο που του απένειμε το 2001 η Ακαδημία Αθηνών συνοψίζει την ξεχωριστή του προσφορά στις εικαστικές τέχνες. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους του».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης έκανε την εξής δήλωση:

«Ο Χρίστος Καράς ήταν ένα ανήσυχο καλλιτεχνικό πνεύμα της "γενιάς του '30". Έχοντας μαθητεύσει δίπλα στον Μόραλη κα τον Παππά στη συνέχεια σπούδασε στο Παρίσι και ταξίδεψε και εργάστηκε στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, συλλέγοντας διαρκώς στοιχεία και εξελίσσοντας διαρκώς τη δουλειά του: Από τα πρώτα κολάζ προχώρησε σε παραστατικά έργα εξπρεσιονιστικού και σουρεαλιστικού χαρακτήρα, για να δώσει αργότερα συνθέσεις με στοιχεία "ποιητικού ρεαλισμού", ενώ ασχολήθηκε πολύ και με το σχέδιο. Ενεργός στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Ελλάδας, μετείχε το 1964 στην ίδρυση της ομάδας "Τομή", και το 1976 στη σύσταση του "Συνδέσμου Καλλιτεχνών". Θερμά συλλυπητήρια στους φίλους και του οικείους του».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ