ΚΑΙΡΟΣ

Στην Πέλλα η κακοκαιρία και οι χαμηλές τιμές... άφησαν τα κεράσια στα δέντρα!

Οι παραγωγοί πούλησαν φέτος τη σοδειά τους με τα μισά χρήματα και συγκεκρικμένα με 60-70 λεπτά το κιλό, τη στιγμή που πέρσι οι τιμές κυμάνθηκαν από 1,30 έως 1,40 ευρώ

Οι χαμηλές τιμές πώλησης σε σχέση με αυτές της παραγωγής, το ασύμφορο κόστος των υλών καλλιέργειας, η έλλειψη εργατών γης, σε συνδυασμό πάντα με τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε πρόσφατα την περιοχή, έχει αναγκάσει τους κερασοπαραγωγούς της Πέλλας να αφήσουν τους καρπούς στα δέντρα και τις καλλιέργειές τους στο έλεος του Θεού.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο GRTimes ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου «Ενότητα» Πέλλας, Χρήστος Κάμτσης, «οι παραγωγοί πούλησαν φέτος τη σοδειά τους με τα μισά χρήματα και συγκεκρικμένα με 60-70 λεπτά το κιλό, τη στιγμή που πέρσι οι τιμές κυμάνθηκαν από 1,30 έως 1,40 ευρώ. Άσχετα από το πώς το κεράσι φτάνει στον καταναλωτή, τα ποσά για τους παραγωγούς έχουν πέσει στο μισό και μάλιστα σε μια εποχή που τα πάντα έχουν πάρει την…ανηφόρα».

Το 90% της παραγωγής αφέθηκε στα δέντρα

Το παραπάνω γεγονός σε συνδυασμό με την κακοκαιρία που έπληξε το παραδοσιακό προϊόν κερασιού στην Πέλλα, έφερε ένα πολύ αρνητικό αποτέλεσμα το οποίο περιγράφει ο κ. Κάμτσης. «Το 90% της συγκομιδής για να μην πω το 100% και φανώ υπερβολικός είναι παρατημένη στα κτήματα των παραγωγών. Είναι εντελώς ασύμφορο αυτή τη στιγμή για κάποιον να τα μαζέψει» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου «Ενότητα» Πέλλας.

«Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει, ότι αυτή τη στιγμή οι αγρότες της περιοχής μας, ζουν με «αναθυμιάσεις». Και όπως και στα κεράσια έτσι και στα ροδάκινα ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν μας επιτρέπει να φτάσουμε σε άμεσες αποζημιώσεις με βάση και τις ζημιές που υπέστησαν καλλιέργειες από τη θεομηνία» προσθέτει.

Και συμπληρώνει χαρακτηριστικά ότι «αυτό δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Για παράδειγμα, εμείς ζητάμε εδώ και χρόνια στήριξη από την κυβέρνηση. Από τον περασμένο Νοέμβριο εξηγούσαμε ότι δεν ξέρουμε αν το καλοκαίρι θα μπορέσουμε να μαζέψουμε τα σιτηρά. Το λέγαμε από τότε που το καύσιμο δεν είχε φτάσει στα 2,5 ευρώ και το λίπασμα δεν έφτανε τα 1.500 ευρώ/τόνο. Αν υπάρχει θέληση και διάθεση το πρόβλημα μπορεί να λυθεί, αλλά όχι με μέτρα επιστροφής 40 και 80 ευρώ. Για όλα αυτά που περνάμε δεν φταίει μόνο ο πόλεμος». 

Τα αιτήματα της κινητοποίησης

Να σημειωθεί ότι χθες, 4 Ιουλίου 2022, οι αγρότες της Πέλλας συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Έδεσσας, ζητώντας:

  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει από όλα τα φυσικά φαινόμενα και νόσους, και να αποζημιώνει στο 100% της ζημίας με επαρκή κρατική χρηματοδότιση.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, κατάργηση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια και ζωοτροφές.
  • Τιμές στα προϊόντα που παράγουν ώστε να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, και να επιτρέπουν τη συνέχιση της καλλιέργειας.

«Ήταν μεγάλη και η καταστροφή που μας βρήκε με τη θεομηνία, η οποία δεν έβλαψε μόνο τα κεράσια, αλλά και τα ροδάκινα. Αλλού είχαμε έντονες βροχοπτώσεις αλλού είχαμε και χαλάζι» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Πέλλας.

Εξευτελιστικές οι τιμές στα κεράσια

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, Παναγιώτης Πασάκης μιλώντας για το θέμα των ασυγκόμιστων καλλιεργειών στo GRTimes.

«Οι τιμές στα κεράσια είναι φέτος εξευτελιστικές. Αν σκεφτεί κανείς ότι το βιομηχανικό κεράσι που πάει κατευθείαν στο ψυγείο διατέθηκε με 0,40 και 0,50 λεπτά το κιλό, το καλό κεράσι κυμάνθηκε από 0,80 λεπτά μέχρι 1 ευρώ το κιλό, ενώ το πολύ καλό έφτασε το 1,10. Αυτά τα ποσά δεν φτάνουν ούτε στο ελάχιστο το κόστος καλλιέργειας» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Πασάκης.

Προσθέτει δε «ότι το πρόβλημα των ασυγκόμιστων χωραφιών υπάρχει εκτός από τα κεράσια και στα ροδάκινα και στα νεκταρίνια τα οποία παρέμειναν και αυτά στα δέντρα, είτε γιατί σκάσανε από την κακοκαιρία, είτε γιατί είναι μη εμπορικά. Τα κεράσια δε, σύμφωνα με έναν παλιό κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν μπορούν να δηλωθούν. Εάν τα βάλουν πάλι όλα σε ένα πακέτο, το ποσό που θα διατεθεί θα είναι πολύ μικρό και δεν θα φτάσει ούτε το κόστος που δαπανήσαμε για τα λιπάσματα».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο πρόβλημα έλλειψης των εργατικών χεριών τα οποία βλέποντας την κατάσταση «μετανάστευσαν» για κάπου καλύτερα. «Αυτό συνέβη διότι πέρσι που είχαμε παγετό και ολικές καταστροφές, τα εργατικά χέρια που είναι συνήθως άνθρωποι από το εξωτερικό, δεν ζητήθηκαν και φέτος κοίταξαν να βρουν καλύτερους τρόπους διαβίωσης ή να δοκιμάσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Για παράδειγμα η «πηγή» εργατικών χεριών που τα προηγούμενα χρόνια ήταν η Αλβανία, για την Ελλάδα φέτος έχει στερέψει», υπογραμμίζει ο κ. Πασάκης, προσθέτοντας έναν ακόμη λόγο για τον οποίο οι παραγωγοί άφησαν φέτος τους καρπούς στα δέντρα ή παρέδωσαν κομμάτι της συγκομιδής τους στα συσσίτια.

Πηγή: grtimes.gr