ΚΑΙΡΟΣ

Θεσσαλονίκη: Στα πρόθυρα κατάρρευσης το Παπανικολάου λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων

Με μόλις επτά αναισθησιολόγους λειτουργεί το ένα από τα τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της πόλης – Εκτός εφημεριών τέθηκε η ιστορική Καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική

Σε λειτουργικό αδιέξοδο έχει οδηγήσει το νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης η δραματική συρρίκνωση του αναισθησιολογικού τμήματος.

Το ένα από τα τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της πόλης με τις 13 χειρουργικές κλινικές, ορισμένες εκ των οποίων εξυπηρετούν κατ’ αποκλειστικότητα όλη τη Βόρεια Ελλάδα, έμεινε με μόλις επτά αναισθησιολόγους, οι οποίοι εργάζονται με απάνθρωπα ωράρια, προκειμένου να μην καταρρεύσει τελείως το σύστημα. Ωστόσο, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών που απέμειναν, η λειτουργία του νοσοκομείου είναι οριακή, όπως ακριβώς συνέβη και λίγους μήνες νωρίτερα με το Ιπποκράτειο, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας σε αριθμό κλινών, που ακόμα προσπαθεί να βρει τα πατήματά του μετά τις διορθωτικές κινήσεις που έγιναν με μετακινήσεις αναισθησιολόγων.

Το τελευταίο διάστημα οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν περιοριστεί και αντίστοιχα ο χρόνος αναμονής έχει αυξηθεί σημαντικά. Το αποκορύφωμα είναι το γεγονός ότι από προχθές τέθηκε εκτός προγράμματος εφημεριών -τουλάχιστον μέχρι τέλος Απριλίου- η Καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική, η ιστορική μονάδα που δημιούργησε ο διαπρεπής Έλληνας καρδιοχειρουργός, αείμνηστος Παναγιώτης Σπύρου, με τα επείγοντα περιστατικά να οδηγούνται πλέον στο ΑΧΕΠΑ και στο Παπαγεωργίου.

Μέχρι το τέλος του 2022 το νοσοκομείο είχε 12 αναισθησιολόγους, αριθμός οριακός, αν σκεφτεί κανείς ότι οι οργανικές θέσεις της ειδικότητας είναι 26, με βάση τον οργανισμό λειτουργίας που είναι έτσι κι αλλιώς παλιός. Στις αρχές του νέου έτους συνταξιοδοτήθηκε η διευθύντρια του τμήματος, ενώ άλλοι τρεις γιατροί μετακινήθηκαν σε άλλα νοσοκομεία. Το αποτέλεσμα ήταν να απομείνουν επτά ειδικοί στα γενικά χειρουργεία, οι οποίοι έκαναν τουλάχιστον δέκα εφημερίες τον μήνα και μόνο μία καρδιοαναισθησιολόγος, η οποία επί τουλάχιστον 2,5 μήνες έκανε 20 και πλέον εφημερίες τον μήνα και πήρε αναρρωτική άδεια με σοβαρό πρόβλημα υγείας, προφανώς από την εξάντληση, όπως αναφέρουν συνάδελφοί της. Έτσι, σήμερα εργάζονται μόνο επτά σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα που εκτός από την Καρδιοθωρακοχειρουργική που έκανε 8 με 10 εφημερίες τον μήνα, έχει δύο μονάδες που εφημερεύουν 24 ώρες το 24ωρο και καλύπτουν όλη τη Βόρεια Ελλάδα, το τμήμα Εγκαυμάτων και την Κλινική Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Κλινικής του ΑΠΘ, πολλές κλινικές που κάνουν χειρουργεία (πλαστική χειρουργική, ΩΡΛ, οφθαλμολογική, ορθοπεδική που μάλιστα έχει μεγάλο αριθμό επειγόντων περιστατικών), έναν δραστήριο στεφανιογράφο, τρεις ΜΕΘ, εξυπηρετεί επεμβατικά αγγειοχειρουργικά περιστατικά, ενώ διαθέτει κι άλλες μονάδες, όπως αξονική και μαγνητική, που επίσης απαιτούν παρουσία αναισθησιολόγου για συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις.

Ως χρονικό ενός προαναγγελθέντος… θανάτου περιέγραψε την κατάσταση στη Voria.gr η πρώην διευθύντρια του τμήματος, πρόεδρος της Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος, Θεοδώρα Αστέρη, η οποία αποστρατεύτηκε από την 1η Ιανουαρίου 2023 έπειτα από 42 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως είπε, από το 2020 είχαν ξεκινήσει μαζικές μετακινήσεις γιατρών σε άλλα νοσοκομεία με καλύτερες συνθήκες εργασίας, από το Παπαγεωργίου, το ΑΧΕΠΑ, το Θεαγένειο και τον Άγιο Παύλο, μέχρι τον Πολύγυρο. Έτσι, επήλθε συρρίκνωση σε ένα δύσκολο νοσοκομείο, με πολλές χειρουργικές μονάδες διάσπαρτες σε τρία κτήρια.

«Είναι καθαρά θέμα τι θέλουν να κάνουν τα νοσοκομεία. Δεν κάθισαν ποτέ να δουν πού χρειάζονται και πού δεν χρειάζονται αναισθησιολόγοι. Δεν γίνεται αξιολόγηση τι κάνει κάθε νοσοκομείο. Το θέμα είναι τι πολιτική διάθεση έχουν και όχι τι θέλει ο καθένας από εμάς. Είναι καθαρά θέμα υπουργείου πλέον. Εκτός αν είναι αποφασισμένο το υπουργείο να περιορίσει το Παπανικολάου. Τα Τέμπη είναι προ των πυλών», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανάρτηση που έκανε η επιμελήτρια Β’ Αναισθησιολογίας του νοσοκομείου, Ιωάννα Δημητροπούλου. «Εδώ και μήνες έχουμε ενημερώσει τη διοίκηση του νοσοκομείου και την ΥΠΕ για την υποστελέχωση του αναισθησιολογικού τμήματος του ΓΝΘ Παπανικολάου. Έχουμε στείλει χαρτιά, προγράμματα, παρακλήσεις και οτιδήποτε άλλο για βοήθεια!!!! Το πρόγραμμα δεν βγαίνει, εμείς έχουμε εξαντληθεί, το λάθος από την κούραση έρχεται σαν το τρένο στη λάθος γραμμή!!!! Το έγκλημα στο Παπανικολάου δεν έρχεται… Το έγκλημα είναι σε εξέλιξη…», έγραψε.

Γνωστές οι ελλείψεις

Για γνωστές ελλείψεις έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, γιατρός του νοσοκομείου, Χρήστος Καραχρήστος. «Ήταν γνωστές οι ελλείψεις, εδώ και αρκετούς μήνες. Ήταν προς συνταξιοδότηση αρκετοί συνάδελφοι, ενώ κάποιοι επικουρικοί πήγαν αλλού, σε θέσεις μόνιμες. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει προκήρυξη για 3 ή 4 αναισθησιολόγους, όμως και πάλι θα είναι δύσκολο να δουλεύουν σε πλήρη βάση τα χειρουργεία, τα οποία σήμερα λειτουργούν στο 50% με 60% σε σχέση με την προ covid περίοδο και με τεράστιες αναμονές. Επιπλέον, είναι με ερωτηματικό το αν θα έρθουν να καλύψουν κάποιοι τις θέσεις υπό αυτές τις συνθήκες», ανέφερε στη Voria.gr, σημειώνοντας, πάντως, ότι εκτός από την Καρδιοθωρακοχειρουργική, με την υπερπροσπάθεια των αναισθησιολόγων δεν έχουν προκύψει ακόμα σοβαρά προβλήματα σε άλλες κλινικές.

Θέση για το ζήτημα πήρε και το σωματείο εργαζόμενων στο νοσοκομείο, το οποίο κατηγόρησε τους ιθύνοντες ότι κωφεύουν απέναντι στα προβλήματα. «Για πολλοστή φορά οι υγειονομικοί κρούουν την ΚΑΜΠΑΝΑ του κινδύνου! Η εντατικοποιημένη εργασία των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου, που καλούνται να εργάζονται μέχρι και σε 20ήμερη (!) συνεχή εφημέρευση λόγω της τραγικής υποστελέχωσης και το λουκέτο του αξονικού στεφανιογράφου λόγω έλλειψης τεχνολόγων, είναι τα τελευταία παραδείγματα που προστίθενται στο συνεχιζόμενο έγκλημα που συντελείται στις δημόσιες μονάδες υγείας τα τελευταία χρόνια. Με τις παρεμβάσεις των σωματείων των υγειονομικών, αναδεικνύεται συνεχώς η κατάσταση καθώς και η λύση, μέσα από τα αιτήματα, στα οποία κωφεύουν οι ιθύνοντες. Δεν δικαιούται κανείς να λέει πως δεν ήξερε! Τους δηλώνουμε για ακόμα μια φορά. "Σταθμάρχες" της υγείας δεν θα γίνουμε!», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ενόψει της συμμετοχής του στη χθεσινή απεργία.

Για τραγική κατάσταση έκανε λόγο μιλώντας στη Voria.gr μέλος του σωματείου εργαζομένων, που σημείωσε πως τίποτα δεν λειτουργεί στο νοσοκομείο. Ανέφερε, μάλιστα, ότι, εξαιτίας του προβλήματος στην Καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική, κλήθηκε ιδιώτης αναισθησιολόγος να εργαστεί κατ’ αποκοπή, κάτι που δεν λύνει το πρόβλημα.


Κλειστό το Ακτινολογικό Εργαστήριο

Η έλλειψη προσωπικού χτύπησε και το Ακτινολογικό Εργαστήριο, που ανακοίνωσε ότι στο τμήμα δεν θα διενεργούνται πλέον αξονικές στεφανιογραφίες με ευθύνη της διοίκησης. «Αιτία η έλλειψη τεχνολόγων, η οποία, ενώ είχε επισημανθεί σε αλλεπάλληλα αιτήματα για προκήρυξη θέσεων, οι πρώην και ο νυν διοικητής του νοσοκομείου δεν έκριναν ως σημαντική. Τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα προφανή και ορατά…», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο κ. Καραχρήστος σημείωσε ότι με τις αποχωρήσεις έμειναν λίγοι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι που δούλευαν στα κόκκινα το προηγούμενο διάστημα, έχοντας μαζέψει 1.000 (!) ρεπό χρωστούμενα, με αποτέλεσμα να σταματήσει να λειτουργεί το ζωτικό αυτό κομμάτι του τμήματος.

Πηγή: voria.gr