ΚΑΙΡΟΣ

Παπαδόπουλος στον ΣΚΑΪ: Δεν ξέρουμε αν ο σεισμός των 4,9 βαθμών στη Λέσβο ήταν ο κύριος 

«Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή από πλευράς επιστημονικής παρακολούθησης κι ως προς το σκέλος των προληπτικών ενεργειών» τόνισε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος. 

Δεν ξέρουμε αν ο σεισμός των 4,9 βαθμών στη Λέσβο ήταν ο κύριος τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο καθηγητής σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. 

«Χρειάζονται ακόμα ένα με δύο 24ωρα, να συλλέξουμε περισσότερα στοιχεία, να είναι επαρκή τα δεδομένα, για να πούμε ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός. Δυστυχώς δεν μπορούμε ακόμα αυτό να το πούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

«Στο βορειοανατολικό τμήμα της Λέσβου έχουμε τα εξής δύο βασικά χαρακτηριστικά: το πρώτο ότι η σεισμική δραστηριότητα, όπως και στην Εύβοια άλλωστε, εκδηλώνεται επάνω στο νησί, στο χερσαίο χώρο, όχι στη θάλασσα. Οι εστίες είναι κοντά σε κωμοπόλεις και χωριά της περιοχής, κι αυτο είναι στοιχείο επικινδυνότητας που δε πρέπει να παραβλέψουμε» σημείωσε.

Όπως εξήγησε, η περιοχή έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών με τα ρήγματα επάνω στο νησί, εάν τα συναξιολόγησουμε όλα αυτά, κατανοούμε ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή από πλευράς επιστημονικής παρακολούθησης κι ως προς το σκέλος των προληπτικών ενεργειών σε επιχειρησιακό επίπεδο. 

Εύβοια

«Εκεί που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, είναι οι τρεις παράλληλες σεισμικές εστίες που έχουν ενεργοποιηθεί στην Εύβοια, στη Νότια Εύβοια στα Ψαχνά και στον Λημνιώνα» σημείωσε ακόμα. 

Ερωτηθείς αν οι τρεις εστίες συνδέονται μεταξύ τους, διευκρίνισε ότι «φανερά δεν υπάρχει κάποια σύνδεση, ενδεχομένως να υπάρχει μηχανισμός που η επιστήμη αγνοεί και για να αποδείξουμε αν υπάρχει αλληλοσύνδεση, κι αν το αποδείξουμε, χρειάζεται πολύ μεγάλη έρευνα».

«Στα Ψαχνά η εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας είναι ομαλή, σε ό,τι αφορά τις δύο άλλες εστίες χρειάζεται ακόμα μια επιφυλακτικότητα, τα στοιχεία δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα, αλλά με πολύ μεγάλη προσοχή βλέπουμε την εξέλιξή τους» επισήμανε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος. 

Κρήτη – Πελοπόννησος 

Σε ό,τι αφορά τις σεισμικές δραστηριότητες που εντοπίζονται σε θαλάσσιο χώρο βόρεια της Νεάπολης και του Αγίου Νικολάου στην Κρητική θάλασσα και εκείνες στο θαλάσσιο χώρο νοτίως της Μεθώνης στην Πελοπόννησο, ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι δεν συνιστούν επικίνδυνη δραστηριότητα, καθώς πρέπει να μεγαλώσουν πολύ τα μεγέθη για να αποκτήσουν επικινδυνότητα, λόγω του ότι οι σεισμοί είναι στην ανοιχτή θάλασσα. 
 

Πηγή: skai.gr