Κλείσιμο

Πανελλήνιες 2022: Γκρεμίστηκαν οι βάσεις στις θεωρητικές σπουδές - Τα παιδιά στρέφονται προς οικονομία - πληροφορική

«Τους παχυλούς μισθούς τους βγάζουν οι μάνατζερ κι όχι οι μηχανικοί, ένας μηχανικός στην καλύτερη περίπτωση θα έχει έναν καλό μισθό, όμως τα ‘golden boys’, που είναι το πρότυπο των νέων βγαίνουν από το τέταρτο πεδίο, γι’ αυτό και υπάρχει πολύ μεγάλη μετακίνηση προς το τέταρτο πεδίο» δήλωσε ο Στράτος Στρατηγάκης. 

Οι βάσεις στις θεωρητικές σπουδές φέτος γκρεμίστηκαν, πτώση κατέγραψαν και οι θετικές, ενώ στο τέταρτο πεδίο οι βάσεις σημείωσαν σημαντική άνοδο, επισήμανε στον ΣΚΑΪ για τις Πανελλήνιες ο εκπαιδευτικός και σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης. 

Είναι ενδεικτικό ότι φέτος μόλις το 1/4 επέλεξε θεωρητικές σπουδές. 

«Τους παχυλούς μισθούς τους βγάζουν οι μάνατζερ κι όχι οι μηχανικοί, ένας μηχανικός στην καλύτερη περίπτωση θα έχει έναν καλό μισθό, όμως τα ‘golden boys’, που είναι το πρότυπο των νέων βγαίνουν από το τέταρτο πεδίο, γι’ αυτό και υπάρχει πολύ μεγάλη μετακίνηση προς το τέταρτο πεδίο» υπογράμμισε.

«Στο πρώτο πεδίο είχαμε μια πολύ μεγάλη πτώση των βάσεων σε πολλές σχολές, γιατί φέτος λιγότερα παιδιά από κάθε άλλη χρονιά επέλεξαν τις θεωρητικές σπουδές, μόνο 18.500 παιδιά, ποσοστό 25,5% ενώ προ εικοσαετίας το ποσοστό αυτό ήταν 42%. Η έλλειψη υποψηφίων γκρέμισε τις βάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Στο τρίτο πεδίο (ιατρικές σχολές - παραϊατρικά ΤΕΙ) είχαμε άνοδο στις χαμηλές σχολές. Στο τέταρτο πεδίο, οικονομία και πληροφορική, είχαμε άνοδο σε πολλά τμήματα, γιατί αυτά προσελκύουν το ενδιαφέρον των παιδιών. Είναι σημαντική η μετατόπιση, τα παιδιά φεύγουν από τη θεωρητική, αλλά και τη θετική κατεύθυνση, και μετακινούνται προς τα οικονομικά και την πληροφορική» δήλωσε ο κ. Στρατηγάκης. 

«Υπήρχε πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές, όμως οι Ιατρικές κρατήθηκαν στο ύψος τους δεν έπεσαν κάτω από τα 18.000 μόρια, ούτε στην Αλεξανδρούπολη, ήταν έκπληξη περίμενα ότι θα πέφτανε λίγο πιο κάτω» σημείωσε.

Απαντώντας εξάλλου στο γιατί βρέθηκαν φέτος τόσο ψηλά οι Ιερατικές Σχολές ο κ. Στρατηγάκης εξήγησε ότι «πέτυχαν ελάχιστα παιδιά έμειναν πάρα πολλές κενές θέσεις και απλώς αυτοί που πέτυχαν είχαν πάει καλά». 

Ο κ. Στρατηγάκης είπε ότι για τα παιδιά που απέτυχαν ανοίγονται πέντε δρόμοι: Ο πρώτος να δοκιμάσουν να ξαναδώσουν εξετάσεις, ο δεύτερος δρόμος με το μηχανογραφικό του 10%, που όμως δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες, ο τρίτος οι σπουδές σε ΙΕΚ ή ΙΙΕΚ, ο τέταρτος σε κολέγιο και ο πέμπτος οι σπουδές στο εξωτερικό. «Δεν παίρνουμε εν θερμώ αποφάσεις θέλει ψυχραιμία – σκέψη» υπογράμμισε. 
 

Πηγή: skai.gr