Του Στέλιου Κάνδια
Η Ελλάδα θέλει ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία, και έχει διάθεση συζήτησης υπό την προϋπόθεση του σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, τόνισε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ερωτηθείς από το δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ Σταύρο Ιωαννίδη, ο υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι ασφαλώς υπάρχουν μαθήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε πολλά επίπεδα. Για το ΝΑΤΟ έφερε επαναπροσδιορισμό του ρόλου του, όσον αφορά την ΕΕ έφερε επιβεβλημένη αφύπνιση. "Αυτή τη φορά οι αποφάσεις ήταν άμεσες, ακαριαίες. To ερώτημα είναι αν θα διατηρηθεί αυτή η αρραγής στάση, ή θα υπάρξουν διαστάσεις απόψεων ως προς τις κυρώσεις. Αυτά δεν τα είχε υπολογίσει ο Πούτιν όπως δεν είχε υπολογίσει 43 μέρες πόλεμο, αλλά 3 μέρες πόλεμο. Δεν υπολόγισε τη στάση της Δύσης και την αντίσταση των Ουκρανών. Η προδιάθεση να πολεμήσουν έχει πιάσει το απόλυτο" υπογράμμισε.
Με αφορμή το περιστατικό στη Βουλή διερωτήθηκε πόσοι είναι οι ακραίοι του Αζοφ όπως λένε κάποιοι. "Πόσοι είναι; μερικές δεκάδες χιλιάδες το πολύ".
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εκτίμησε ότι η Ρωσία θα περιπέσει σε απόλυτη απομόνωση εξαιτίας του Πούτιν. "Μπορούμε να μάθουμε από τη διεξαγωγή του πολέμου στο πεδίο. Ήταν ολίγον έκπληξη η σφοδρή αντίσταση των Ουκρανών στη ρωσική πολεμική μηχανή" παρατήρησε.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο κάναμε καλά που ενίσχυσαμε συνολικά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Ιδίως τώρα που συζητείται στην Ευρώπη η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες. Υπάρχει δυναμική λόγω του ουκρανικού στην ΕΕ. Όπως επισήμανε ο υπουργός Άμυνας, κι η Γερμανία ακόμα επανεξοπλίζεται με ένα πρόγραμμα 100 δισ. ευρώ.
Για το ευρωπαϊκό κείμενο της στρατηγική πυξίδας τόνισε πως γίνεται αναφορά στη Ρωσία του Πούτιν, αλλά υπάρχει και σαφής αναφορά σε μεμονωμένες ενέργειες στην περιοχή που συνιστούν δυνητικές απειλές.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε για τον ευρωπαϊκό στρατό ότι η Ευρώπη μπορεί να κάνει βήματα συμπληρωματικά ως προς το ΝΑΤΟ σε περιοχές όπως το Σαχέλ.
Στην αμυντική βιομηχανία σημείωσε, υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό για ευρωπαϊκές συνέργειες που θα οδηγήσουν σε πολύπλοκο αμυντικό εξοπλισμό όπως πχ κορβέτες.
Η ανατολική πτέρυγα κυρίως η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ αποκτά γεωπολιτική σημασία. Είναι ίσως ευκαιρία για εμάς. Όμως αυτά που συμβαίνουν βόρεια πρέπει να μας προβληματίζουν στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων, αλλά με διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες σημείωσε ο υπουργός Άμυνας.
Δεν είναι ώρα για "ναι μεν αλλά" δήλωσε για την ελληνική εξοπλιστική βοήθεια στην Ουκρανία, συμπληρώνοντας ότι τον λύπησε ότι δεν υπήρχε στο θέμα αυτό ομοφωνία μεταξύ των κομμάτων.
Έχουμε διάθεση για συζήτηση χωρίς να θιγούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, το ίδιο αναμένουμε να κάνει κι άλλη πλευρά. Τα κανάλια πρέπει να μείνουν ανοιχτά ανέφερε.
"Ο Ακάρ παρερμήνευσε τις δήλωσεις μου με τρόπο πονηρό και ανατολίτικο" ξεκαθάρισε ακόμη ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σχολιάζοντας τη δήλωση του ομολογού για συζήτηση των δύο τους περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου. Μιλήσαμε για τον πλούτο του Αιγαίου, αλλά όχι για κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Έγινε κουβέντα στην κατεύθυνση της μείωσης των εντάσεων που ζήσαμε το περσινό καλοκαίρι και από αυτό το ήρεμο καλοκαίρι να ωφεληθεί η τουριστική οικονομία και για τις δύο χώρες, διευκρίνισε.
Για τα εξοπλιστικά μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας αποσαφήνισε ότι ήταν απαραίτητο να φέρουμε γρήγορα στη Βουλή τον εκσυγχρονισμό των F-16 Block 50 αλλά και μικρότερα εξοπλιστικά προγράμματα.
Όσον αφορά τα υπερσύγχρονα μαχητικά F-35 δήλωσε πως θα μας απασχολήσουν στο μέλλον, όμως το ενδιαφέρον διατυπώθηκε στους Αμερικανούς.
Για την ενίσχυση του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων διευκρίνισε ότι πρέπει να μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας. Έχουμε αυξήσει τους αριθμούς των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές στο πλαίσιο αυτό είπε.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.