ΚΑΙΡΟΣ

ΟΤΕ: Η μείωση κόστους λειτουργίας του οργανισμού

Το ζήτημα της άρσης της μονιμότητας των εργαζομένων του ΟΤΕ που προσελήφθησαν πριν το 2005, επιθυμεί να συζητήσει η διοίκηση του οργανισμού με την ομοσπονδία των εργαζομένων σύμφωνα με πληροφορίες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η συζήτηση για το εν λόγω θέμα θα ενταχθεί στο πλαίσιο μείωσης του κόστους λειτουργίας του οργανισμού που αποτελεί και το βασικό ζητούμενο της διοίκησης του οργανισμού.

Να συνειδητοποιήσουν τις συνθήκες της εποχής, κάλεσε τους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ αλλά και τους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μιχάλης Τσαμάζ κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης μετόχων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, "δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με κεκτημένα παρελθόντος, χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις και έχουμε μια διετία πολύ δύσκολη μπροστά μας".

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε ήπια τα μέτρα που έχει λάβει η διοίκηση του οργανισμού για τη μείωση του λειτουργικού κόστους, όπως η καθιέρωση 8ωρης εργασίας και η περικοπή του επιδόματος μισής ώρας για την προθέρμανση των αυτοκινήτων των τεχνικών. Από τα μέτρα αυτά, η διοίκηση του ΟΤΕ ευελπιστεί να εξοικονομήσει 8 εκ. Ευρώ ετησίως.

"Αναγκαστικά μετά το αδιέξοδο για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, έπρεπε να πάρω αποφάσεις" είπε ο κ. Τσαμάζ, αναφερόμενος στα επιβληθέντα μέτρα για τη μείωση του κόστους. Απευθυνόμενος στους συνδικαλιστές είπε ότι τους πρότεινε το πάγωμα της αυτόματης ωρίμανσης στους μισθούς που ανέρχεται σε ποσοστό 2,2%, τονίζοντας ότι κατ' αυτό τον τρόπο θα εξοικονομούσε ο οργανισμός 12 εκ. Ευρώ ετησίως. Ο κ. Τσαμάζ επανέλαβε ότι είναι πολύ υψηλό το κόστος μισθοδοσίας στον ΟΤΕ, το οποίο αγγίζει το 37% των εσόδων.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ αναφέρθηκε και στις στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό που πηγάζουν από τη στάση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων που αποτελεί και τον ρυθμιστή της αγοράς, αλλά μόνο σε ό,τι αφορά τα προϊόντα και την τιμολογιακή πολιτική του ΟΤΕ.

Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη στάση της ΕΕΤΤ στο πιλοτικό πρόγραμμα οπτικών ινών που προσπάθησε να ξεκινήσει ο ΟΤΕ και για το οποίο είχε προϋπολογίσει 90εκ. Ευρώ για την επόμενη τριετία. Το πιλοτικό πρόγραμμα σταμάτησε έπειτα από παρέμβαση της ΕΕΤΤ η οποία ζητούσε επιμόνως την υποβολή business plan από τον ΟΤΕ, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα ήταν πιλοτικό. Με απόφασή της η ρυθμιστική αρχή επίσης απαγόρευσε στον ΟΤΕ τη δυνατότητα να πουλάει προϊόντα από το πρόγραμμα οπτικών ινών σε λιανική τιμή, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο στην περίπτωση που αναλάβει άλλος πάροχος την πώληση των προϊόντων. Πηγή: Αχιλλέας Τόπας