ΚΑΙΡΟΣ

Ορκίζεται σήμερα η νέα Βουλή – Ο νέος «χάρτης» της αντιπολίτευσης, οι διαγκωνισμοί και τα στοιχήματα

Η σύγκληση της πανηγυρικής εναρκτήριας συνεδρίασης της νέας Βουλής θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Ανανεωμένη, διαφορετική και “απρόβλεπτη” σκιαγραφείται η νέα σύνθεση της Βουλής που ανοίγει αυλαία σήμερα για να υποδεχτεί τους νέους βουλευτές που αναδείχθηκαν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και σήμερα ορκίζονται στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση. Μετά τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ως απόρροια της ισχυρής εκλογικής ήττας, αλλά και την ανάδειξη των νέων κομμάτων της αντιπολίτευσης στα δεξιότερα της ΝΔ προδιαγράφεται ένα νέο σκηνικό όπου το κυβερνών κόμμα κυριαρχεί στα έδρανα ενώ ταυτόχρονα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν αποκλείεται να διαγκωνίζονται για την πρωτοκαθεδρία στην αντιπολιτευτική τακτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διατηρεί τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως η ποσοστιαία κατάρρευσή του και η “σμίκρυνση” της κοινοβουλευτικής του δύναμης αποτελούν πρόκληση για το ΠΑΣΟΚ του Νικου Ανδρουλάκη, για να εκμεταλλευτεί τους εσωκομματικούς τριγμούς της Κουμουνδούρου και να διεκδικήσει να βγει μπροστά. Μία πρόκληση και συγκυρία, που δεν αναμένεται να αφήσουν να πάνε χαμένα ούτε το ΚΚΕ αλλά ούτε και η Πλεύση Ελευθερίας όπως ήδη έχει δηλώσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου που επιτρέπει στα “γνώριμα λημέρια” του κοινοβουλίου.

Τη δυσχερή θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντείνει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω των μειωμένου αριθμού των βουλευτών του που φτάνουν τους 48, έχει απολέσει το ισχυρότερο κοινοβουλευτικό όπλο που παραδοσιακά έχει η αντιπολίτευση προ την κυβέρνησης και είναι η κατάθεση πρότασης μομφής. Δεν είναι όμως το μοναδικό πλεονέκτημα που χάνει η αξιωματική αντιπολίτευση στην παρούσα Βουλή, λόγο της αποδυνάμωσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχουν και σειρά άλλων κοινοβουλευτικών “εργαλείων” αντιπολίτευσης, όπως π.χ. η πρόταση σύσταση εξεταστικής επιτροπής για μία υπόθεση η οποία απαιτεί 60 υπογραφές, όπως και άλλες κοινοβουλευτικές διαδικασίες ελέγχου της κυβέρνησης, που για να ενεργοποιηθούν απαιτείται πλέον η σύμπραξη όλων των κομμάτων της κεντροαριστερής και αριστερής πτέρυγας, ωθώντας όλα τα κόμματα μπορεί όχι τύποις, αλλά επί της ουσίας να κάτσουν επί ίσοις όροις στο ίδιο τραπέζι και να χαράσσουν κατά περίπτωση κοινή αντιπολιτευτική τακτική στη νέα Βουλή.

Παρόμοια εικόνα δεν αποκλείεται να αποτυπωθεί και από τα τρία κόμματα δεξιότερα της ΝΔ, με την Ελληνική Λύση, τους Σπαρτιάτες και τη Νίκη να χρειαστεί να ανταγωνιστούν για τα ηνία τους εθνικοπατριωτικού μετώπου αλλά ακόμη και να κινηθούν “συμπράττοντας” για ένα πιθανό κοινό μέτωπο έναντι της κυβέρνησης.

Η νέα “κομματογραφία” της οκτακομματικής πλέον Βουλής, εκπέμπει διφορούμενα και για κάποιους ανησυχητικά μηνύματα, ως προς το κλίμα που αναμένεται να επικρατήσει γεγονός που ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την απόφαση του πρωθυπουργού να ανανεώσει τη θητεία του Κωνσταντίνου Τασούλα στη θέση του προέδρου του κοινοβουλίου, δεδομένης της κατάστασης που επικράτησε στο Κοινοβούλιο την περασμένη τετραετία η οποία κρίθηκε πολύ πιο ομαλή και συναινετική σε σχέση με προηγούμενες ταραγμένες περιόδους.

Εκτός όμως από τον κ. Τασούλα που καλείται να ενορχηστρώσει τις συνεδριάσεις της νέας Βουλής και να αποτρέψει τυχόν ακρότητες, παραφωνίες ή έκτροπά, ειδικό ρόλο θα έχει και ο νέος Υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα το κοινοβουλευτικό έργο, Μάκης Βορίδης. Στην ουσία ο νέος “ρόλος” του κ. Βορίδη θα είναι να εκπροσωπεί τον πρωθυπουργό στη Βουλή όταν εκείνος θα κωλύεται να παραστεί, ενώ θα έχει και τον ρόλο του “ενοποιητή” του κυβερνητικού έργου κατά τη διαδικασία του ενδοκυβερνητικού διαλόγου στην κατάθεση νομοσχεδίων.

​Η ορκωμοσία

Η σύγκληση της πανηγυρικής εναρκτήριας συνεδρίασης της νέας Βουλής θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με προεδρεύοντα τον Α' Αντιπρόεδρο της προηγούμενης Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη ενώ αύριο Τρίτη, η Βουλή θα συνέλθει για την εκλογή προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και στη συνέχεια των αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων, σύμφωνα με τις προτάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Πηγή: skai.gr