Κλείσιμο

Έπεσε η αυλαία της Συνόδου του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων - Ο Κ. Μπακογιάννης παρουσίασε τους έξι άξονες της Προεδρίας της Αθήνας

Ποιοι είναι οι έξι άξονες για την πρωτεύουσα που παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης 

Την προσπάθεια για τη θεμελίωση ενός ευρύτερου κοινού οράματος, μιας Ευρωπαϊκής πραγματικότητας στα Βαλκάνια, όπως το προσδιόρισε με σαφήνεια, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης στην καταληκτική ομιλία του στη Σύνοδο του Δικτύου Β40, σηματοδοτεί η ανάληψη της Προεδρίας από την Αθήνα.

Κατά τη διήμερη Σύνοδο των Δημάρχων που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη τη Δευτέρα και την Τρίτη 23 και 24 Ιανουαρίου περισσότεροι από 70 δήμαρχοι και αυτοδιοικητικοί από μεγάλες και μικρότερες πόλεις των Βαλκανίων συμφώνησαν ότι η συνεργασία, η συμμετοχικότητα και η κοινή δράση στην αναζήτηση λύσεων σε κοινά προβλήματα και σε τοπικό επίπεδο είναι ο μόνος δρόμος για την εξασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας των λαών των Βαλκανίων.

«Αυτές τις τελευταίες 48 ώρες, όλες κι όλοι μαζί, ενισχύσαμε τα θεμέλια του ευρύτερου μας οράματος. Της διαβαλκανικής συνεργασίας, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της κοινής περιφερειακής ανάπτυξης. Και όλοι μαζί βάλαμε ένα λιθαράκι. Για ένα αύριο καλύτερο, συγκροτημένο, συλλογικό, ένα αύριο για όλες και όλους», σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης και πρόσθεσε: «Παίρνοντας λοιπόν τη σκυτάλη της Προεδρίας, η Αθήνα στοχεύει να επιδιώξει ακόμη περισσότερα θετικά αποτελέσματα. Βασικό μας μέλημα αποτελεί η ενεργός συνεργασία των μελών γύρω από τομείς-κλειδιά για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων μας. Με προορατικό ορίζοντα, με συμμετοχή αλλά κυρίως με συμμετοχικότητα. Με δράσεις προσιτές για όλους και με ανοιχτές συμπεριληπτικές διαδικασίες. Γιατί οραματιζόμαστε μια Ευρωπαϊκή πραγματικότητα στα Βαλκάνια. Να είμαστε εμείς το καλό παράδειγμα στην περιοχή».

Ο κ. Μπακογιάννης έθεσε τους προγραμματικούς άξονες, το πολιτικό πλαίσιο, αλλά και την προτεραιότητά του εν όψει της Προεδρίας του για το 2023.

«Η κύρια προτεραιότητά στη διάρκεια της Προεδρίας μας είναι να ενισχύσουμε τη συμμετοχικότητα, δηλαδή την ενεργή και ισότιμη συμμετοχή όλων των πόλεων –μελών στις δραστηριότητες του Δικτύου. […] Για την Αθήνα η Προεδρία δεν είναι άσκηση εξουσίας. Είναι υπηρεσία. Ευκαιρία για δούναι και λαβείν με κοινά οφέλη. Όχι εις βάρος του άλλου, μα για το καλό όλων. Με πυξίδα την αποτελεσματικότητα θέλουμε να χτίσουμε και να συνεχίσουμε το σπουδαίο έργο της Προεδρίας της Κωνσταντινούπολης. Αυτή διαμόρφωσε τη στρατηγική και έθεσε τους συγκεκριμένους άξονες συνεργασίας του Δικτύου μας. Όλοι μαζί τώρα, πρέπει να πάρουμε αυτές τις κοινές προτεραιότητες, και να τις πάμε ένα βήμα παρακάτω. Από τη συζήτηση στη δράση».

Οι έξι άξονες της Προεδρίας

  1. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
  2.  Οι έξυπνες πόλεις και η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού
  3.  Η ενίσχυση των δίκαιων και συμπεριληπτικών, αλλά και ανεκτικών κοινωνιών
  4.  Η οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη
  5.  Η ενδυνάμωση της τοπικής μας δημοκρατίας
  6.  Η σύσφιξη των πολιτιστικών δεσμών

Ο κ. Μπακογιάννης ανέδειξε ως κρίσιμο στοίχημα για την αποτελεσματικότητα του Δικτύου την υψηλή συμμετοχή μικρών και μεγάλων πόλεων της περιοχής και προανήγγειλε ότι θα δοθούν περισσότερα κίνητρα στα μέλη για την ενεργή συμμετοχή τους.

Ταυτόχρονα, έθεσε ως στόχο την ανάπτυξη λειτουργικών σχέσεων και με άλλα δίκτυα, οργανισμούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς όπως η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, το Δίκτυο C40 και το Eurocities. «Είναι σημαντικές αυτές οι συνεργασίες διότι μας επιτρέπουν να λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη εμβέλεια, με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και επενδύσεις με κοινό παρανομαστή. Θα αυξήσουμε την αξία, την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα του Δικτύου μας. Και κυρίως, θα δώσουμε θεσμική διάσταση στη συνεργασία και τις συμπράξεις στα Βαλκάνια».

Ο κ. Μπακογιάννης, τόνισε ότι οι προσπάθειες του Δικτύου δεν μπορεί παρά να έχουν στη βάση τους την οικονομική ανάπτυξη των πόλεων. «Όλα θα ήταν κενά λόγια, εάν δε στηρίζαμε και δεν υποστηρίζαμε την οικονομική ανάπτυξη των πόλεων μας», ανέφερε επισημαίνοντας ότι «πρέπει να διερευνήσουμε την πολύ ουσιαστική πρόταση του Εκρέμ Ιμάμογλου για τη δυνατότητα δημιουργίας μίας κοινής Πράσινης Τράπεζας».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, συνέδεσε ευθέως την προοπτική ειρήνης και ευημερίας των Βαλκανίων με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

«Τι πιο κοινό και πιο ωφέλιμο από το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η Ευρώπη με όλες της τις αδυναμίες, με όλες της τις αντινομίες, παραμένει η πιο ευγενής προσπάθεια στην ταραγμένη μας ιστορία, για να βάλουμε την ειρήνη απέναντι στον πόλεμο, την αξιοπρέπεια των ανθρώπων πάνω από κάθε συμφέρον και εξουσία», ανέφερε και πρόσθεσε: «Ξεκινώντας από κάτω, να φτάσουμε ψηλά. Με όχημα τις Βαλκανικές πόλεις-κέντρα και καύσιμο τη συνεργασία τους. Να διασφαλίσουμε την ειρήνη, να θωρακίσουμε την ασφάλεια και να καλλιεργήσουμε τη Δημοκρατία, στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής, ηπειρωτικής Ευρώπης. Στα Βαλκάνια που θέλουμε».

Στις μέρες μας σκοτεινές δυνάμεις επιβουλεύονται τη Δημοκρατία

«Η Δημοκρατία είναι μια αέναη προσπάθεια ισορροπίας και μέτρου. Μόνο όπου υπάρχει σεβασμός της ελευθερίας και των δικαιωμάτων αντέχει η Δημοκρατία. Αγαπητοί συνάδελφοι, στις μέρες μας, είναι πολλές οι σκοτεινές δυνάμεις που επιβουλεύονται τη Δημοκρατία. Εμείς ως οι πιο άμεσοι αντιπρόσωποι των λαών μας, έχουμε το χρέος αλλά και τη δυνατότητα να την προστατεύσουμε. Οι πόλεις μας αποτελούν θεσμικά εργαστήρια που μάς επιτρέπουν να θωρακίσουμε και να εξελίξουμε τις δημοκρατικές λειτουργίες τους. Με τόλμη, φαντασία και επιμονή μπορούμε να καθιερώσουμε αντιπροσωπευτικούς και συμπεριληπτικούς τρόπους τοπικής διακυβέρνησης. Να τους επιδείξουμε, να πειραματιστούμε, να συνεργαστούμε να προχωρήσουμε. Αν όχι εμείς, ποιοι;»

Θα δώσουμε συντονισμένα τη μάχη να ολοκληρωθεί η ένταξη όλων των Βαλκανίων την Ε.Ε

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στην εν εξελίξει διαδικασία ένταξης χωρών των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας ότι από το 2003 και τη Σύνοδο της Ε.Ε στη Θεσσαλονίκη μέχρι σήμερα υπάρχει μία ιστορική εκκρεμότητα.

«Να συμφωνήσουμε ότι δεν μπορούμε και δεν αντέχουμε να περιμένουμε άλλο. Και ότι οι Δήμοι οφείλουν να το πάρουν πάνω τους, να αναλάβουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, να στείλουμε τα αναγκαία πολιτικά μηνύματα. Όλοι μαζί γιατί η συνοχή, η ανάπτυξη κι η ανθεκτικότητα των Βαλκανίων εξαρτάται άμεσα από τη δική μας δράση και τη θέση μας στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι. Είναι μια δύσκολη μάχη, αλλά πρέπει να τη δώσουμε ενωμένα, συντονισμένα και σταθερά. Η Ευρώπη μάς χωράει όλους και μάς έχει όλους ανάγκη», δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου, ο κ. Μπακογιάννης υπενθύμισε τι είναι επί της ουσίας το Δίκτυο και ποια είναι η κινητήρια δύναμή του: «Είμαστε δίκτυο πόλεων, δίκτυο ανθρώπων. Αν βρούμε τους τρόπους να το εμπλουτίσουμε με την αστείρευτη ενέργεια και τον δυναμισμό των πολιτών μας θα πετύχουμε πολλαπλά».

Εξειδικεύοντας τις επιδιώξεις του Β40, ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στην ισχυροποίηση των δίκαιων και συμπεριληπτικών κοινωνιών και στην ενίσχυση της ανεκτικότητας με το βλέμμα στραμμένο στους ευάλωτους.

«Όπως μοιραζόμαστε τη βαλκανική μας γη, θα μοιραστούμε γνώση, τεχνολογία, βέλτιστες πρακτικές, αλλά και λύσεις για να βελτιώνεται η ζωή των πολιτών μας. Στη διαχείριση της οικονομικής αβεβαιότητας και των ανισοτήτων, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, στην ενίσχυση της ασφάλειας των πόλεων μας, στην ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, στην προστασία των επόμενων γενεών, στην ανάπτυξη. […] Προσωπικά, δεσμεύομαι τους επόμενους μήνες και κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μου να επισκεφθώ κάθε Δήμο-μέλος, τουλάχιστον σε κάθε χώρο για να συνεργαστούμε και να συνδιοργανώσουμε ωραίες εκδηλώσεις, να αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες. Ζούμε στην εποχή των Δικτύων».

Ο κ. Μπακογιάννης αποχαιρέτισε τους συμμετέχοντες, καλώντας τους να θυμούνται πάντα πως «η Αθήνα είναι το δεύτερο σπίτι τους».

Οι παρεμβάσεις Ναρντέλλα και Πρέμπιλιτς

Κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών της Συνόδου, μίλησαν και οι κ.κ. Ντάριο Ναρντέλλα, Πρόεδρος του Δικτύου Eurocities και Δήμαρχος Φλωρεντίας, καθώς και ο Αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, κ. Βλαντιμίρ Πρέμπιλιτς.

Στην ομιλία του ο κ. Ναρντέλλα, τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ των Δικτύων Eurocities και Β40 είναι απαραίτητη, προκειμένου να αναληφθούν κοινές στρατηγικές στην αντιμετώπιση των κρίσεων. «Το Β40 ως ένα άλλο αδελφό Δίκτυο δίνει το στίγμα ότι οι Δήμοι μπορούν να λάβουν ενεργότερο ρόλο και να συνεισφέρουν στις κεντρικές αποφάσεις. Το Δίκτυο αυτό αποτελεί ένα βήμα για να εκπροσωπούνται ισότιμα όλοι οι Δήμοι».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Πρέμπιλιτς, αναφέρθηκε στις πολλαπλές κρίσεις της εποχής μας αναδεικνύοντας σε εξαιρετικά σημαντικό τον ρόλο των πόλεων και των περιφερειών. «Η ολική δράση, η συνεργασία, η σύμπραξη σε κοινό στόχο είναι μονόδρομος. Εμείς ως τοπικοί κυβερνώντες πρέπει να συμπράξουμε, να είμαστε αλληλέγγυοι».

Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο συμμετείχαν μεταξύ άλλων 69 Δήμαρχοι και μεγάλος αριθμός εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, συνολικά από δέκα χώρες των Βαλκανίων: Ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου ο οποίος παρέδωσε τη σκυτάλη της Προεδρίας του Β40 στον κ. Μπακογιάννη, καθώς και οι Δήμαρχοι Τιράνων, Σόφιας, Ζάγκρεμπ, Σεράγεβο, Ποντγκόριτσα κ.ά..

Πολύ σημαντική ήταν η εκπροσώπηση των ελληνικών πόλεων, αφού μαζί με την Αθήνα έλαβαν μέρος, ακόμη 38 Δήμοι της χώρας: Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Τρικκαίων, Πάτρας, Χαλκίδας, Καλαμάτας, Χανίων, Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Κηφισιάς, Αγ. Δημητρίου, Αιγάλεω, Ζωγράφου, Π. Φαλήρου, Κορυδαλλού, Παλλήνης, Βέροιας, Κοζάνης, Καρδίτσας, Ρεθύμνου, Κορίνθου, Μυτιλήνης, Χίου, Κέρκυρας, Άργους - Μυκηνών, Ορεστιάδας, Λευκάδας, Καρπενησίου, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού, Κιλελέρ, Ρόδου, Πέλλας, Αγρινίου, Αγίας Παρασκευής, Καβάλας και Αχαρνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ