Ρεπορτάζ: Στέλιος Κάνδιας
Οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες στον απόηχο της εξόδου της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης βρέθηκαν στο επίκεντρο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
"Η αβεβαιότητα ο μεγαλύτερος προβληματισμός μου"
Η αβεβαιότητα είναι ο μεγαλύτερος προβληματισμός μου, τόνισε στο Φόρουμ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. "Είχαμε επάλληλες κρίσεις, προσπαθούμε να ακολουθήσουμε τις βέλτιστες πολιτικές σε εσωτερικό και εξωτερικό" είπε.
Για τον πληθωρισμό εξήγησε ότι η αύξησή του πριν την ουκρανική κρίση οφείλονταν εν πολλοίς στην ισχυρή ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών, και ήρθε κατόπιν η εισβολή της Ρωσίας να επιτείνει την κατάσταση.
Θα αναθεωρηθεί η ανάπτυξη προς τα κάτω ο πληθωρισμός προς τα πάνω, σε όλες τις χώρες όμως, δήλωσε για τον προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός του 2022 θα αλλάξει σε βασικές παραδοχές, παραδέχθηκε, λόγω των επιπτώσεων του πολέμου. Επαναλαμβάνοντας πως εντός της εβδομάδος θα κατατεθεί ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός στη Βουλή.
Υπογράμμισε στο πλαίσιο αυτό ότι απαιτούνται ριζικές ευρωπαϊκές πολιτικές για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει λόγω του ουκρανικού, όπως πλαφόν στο φυσικό αέριο και κοινή προμήθεια του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Βασική πηγή του πληθωρισμού είναι το ενεργειακό εξήγησε.
RRF: Εκταμίευση της πρώτης δόσης
Την εκταμίευση των πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) προς την Ελλάδα ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τον Οικονομικό Προγραμματισμό και τον Προϋπολογισμό Γιοχάνες Χαν στο Φόρουμ των Δελφών.
Ειδικότερα, όσον αφορά την Ελλάδα ο Αυστριακός Επίτροπος τόνισε σχετικά με τα 3,55 δισεκατομμύρια, ότι τα 1,6 αφορούν σε Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από δανεισμό μέσω του Ταμείου.
Επιπλέον χαρακτήρισε επαρκή τα ευρωπαϊκά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης σιτηρών, και αναφέρθηκε στον ρόλο της Ε.Ε. για την συγκράτηση της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, και στις τιμές των τροφίμων.
"Επιτρέψαμε στα κράτη να μειώσουν τη φορολογία", ανέφερε, προσθέτοντας ότι: "Πάνω από 70 εκατομμύρια άτομα και εκατομμύρια ΜμΕ επωφελούνται από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης", με ταυτόχρονη ενεργοποίηση χρηματοδοτήσεων της πρωτογενούς παραγωγής για τη χρηματοδότηση του υψηλού κόστους".
Ηλεκτρονική πλατφόρμα για επενδυτικά σχέδια
Τη λειτουργία, σύντομα, μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα υποβάλλονται, θα αξιολογούνται και θα ελέγχονται τα επενδυτικά σχέδια που θα υλοποιηθούν μέσω δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ακόμα ότι η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός θα καταστήσουν αναγκαίες περιορισμένες προσαρμογές στο σχέδιο Ελλάδα 2.0, λόγω ανακοστολόγησης των επενδυτικών σχεδίων.
Όπως εξήγησε, το Ταμείο Ανάκαμψης σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη συνθήκες κρίσης. Σχεδόν το μισό (οι επενδύσεις μέσω δανείων) είναι φτιαγμένο ώστε να προσαρμόζεται αυτόματα στα νέα δεδομένα, ενώ στο υπόλοιπο του προγράμματος θα υπάρχουν λελογισμένες προσαρμογές. Έτσι, ο συνολικός σχεδιασμός και φιλοσοφία, δεν πρόκειται να επηρεαστούν. Αντίθετα, κατηγορίες του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως η πράσινη μετάβαση και επενδύσεις στην ενέργεια, θα επιταχυνθούν.
"Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί"
Τη φράση του τότε προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι πριν 10 χρόνια "θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί" χρησιμοποίησε την Παρασκευή ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόμενος αυτή τη φορά στην αντιμετώπιση των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
"Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη" διαβεβαίωσε ο διοικητής της ΤτΕ.
Πριν την πανδημία είχαμε πρόβλημα με τον χαμηλό πληθωρισμό και προχώρησαμε σε μέτρα όπως το QE (ποσοτική χαλάρωση). Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσαν παράπλευρα σοκ στις προμήθειες που δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε. Δε θα αφήσουμε τον πληθωρισμό να βγει εκτός ελέγχου να διαχυθεί στην αγορά εργασίας, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε ο προσωρινός πληθωρισμός να μη γίνει δομικό πρόβλημα ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ και μέλος της ΕΚΤ.
Ανάγκη διατήρησης της βιωσιμότητας του χρέους
Βασικός σκοπός του συμφώνου σταθερότητας είναι και πρέπει να παραμείνει η διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους επέμεινε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.
"Δημοσιονομικός συντονισμός με αποτελεσματικό τρόπο, με βιωσιμότητα χρέους σε όλα τα κράτη μέλη σε κάθε περίπτωση" σημείωσε.
Ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε πως υπάρχουν άλλα εργαλεία, όπως ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός που εδώ και 60 χρόνια χρηματοδοτεί τις φτωχότερες χώρες, ο οποίος μπορεί να αυξηθεί, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κι άλλα χρηματοδοτικά οχήματα.
Υπενθύμισε την πρόταση του ESM για αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων άνοδο του ορίου του χρέους από το 60% στο 100% του ΑΕΠ.
Υπογράμμισε πάντως ότι η αντοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κρίσεις δεν περιορίζεται στους δημοσιονομικούς κανόνες, αλλά απαιτείται εκτενής διαδικασία ολοκλήρωσης άλλων πεδίων όπως οι κεφαλαιαγορές.
"Ευρωπαϊκή αφελεία"
Σε ό,τι αφορά το ουκρανικό και την Ευρωπαϊκή ενεργειακή εξάρτηση από τη Μόσχα σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη η Ευρώπη κινούνταν με μεγάλη αφέλεια έναντι της Ρωσίας. "Εμπιστεύτηκε την ενέργειά της στον αδίστακτο Πούτιν, κάπου έκανε λάθος. Δεν θα έπαιρνε την απόφαση ο Πούτιν για εισβολή στην Ουκρανία αν δεν είχε η Ευρώπη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Από την Κριμαία (2014), αν όχι από τη Γεωργία (2008) , η Ευρώπη έπρεπε να έχει κάνει στροφή στο ενεργειακό. Ο Πούτιν πίστευε ότι δεν θα κάνουμε τίποτα, δεν περίμενε ότι η Ευρώπη θα αντιδρούσε τόσο ενωμένα".
Ξεκαθάρισε πάντως ότι μετά τις σφαγές στην Ουκρανία "το να κάνεις στο εξής μπίζνες με τη Ρωσία θα είναι απολύτως αβάσταχτο. Η Ευρώπη έχει κάποιες αξίες".
Ουκρανικό και τουριστική αγορά
Ερωτηθείς σχετικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας εκτίμησε ότι δε θα επηρεάσει σημαντικά την εγχώρια τουριστική αγορά καθώς τα τελευταία χρόνια η πορεία των τουριστικών ροών από τη Ρωσία και την Ουκρανία ήταν φθίνουσα, αλλά ευχήθηκε να τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος.
Οι ΑΠΕ θα ρίξουν τις τιμές
Όπως υπογράμμισε από πλευράς του ο Κρίστιαν Κετελ Τόμσεν, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ο πόλεμος στην Ουκρανία μετέβαλε δραματικά την κατάσταση της ενέργειας στην Ευρώπη. Τόνισε ότι οι κυβερνήσεις θέλουν να σπάσουν την αλληλεξάρτηση Ρωσίας – Ευρώπης, κάτι που έχει επιπτώσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με μεγάλη αύξηση των τιμών ενέργειας.
Υποστήριξε πως ο στόχος της πλήρης απεξάρτησης από τη Ρωσία ευθυγραμμίζεται με τους στόχους του Παρισιού για το 2050, εκτιμώντας ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα ρίξουν τις τιμές μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Σε ό,τι αφορά τη σημερινή ατζέντα του Φόρουμ μερικοί μόνο από τους ομιλητές σε χρονολογική σειρά:
Στέλιος Πέτσας
Κλάους Ρέγκλινγκ
Νίκος Δένδιας
Κώστας Καραμανλής
Γιάννης Στουρνάρας
Κωστής Χατζηδάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης
Άκης Σκέρτσος
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.