Κλείσιμο

Ντοκουμέντο ΣΚΑΪ: Οδηγοί ταξί δεν δέχονται τυφλούς με σκύλους- οδηγούς

Αυτό που πολλοί οδηγοί ταξί δεν καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να καταλάβουν, είναι πως οι σκύλοι οδηγοί, όταν φορούν το σαμαράκι εργασίας, δεν είναι απλά κατοικίδια, αλλά η προέκταση του χειριστή του, τα μάτια του τυφλού ιδιοκτήτη τους.

Οδύσσεια είναι για τα άτομα με προβλήματα όρασης η εξεύρεση ταξί. 

Οι καταγγελίες για οδηγούς που αρνούνται να τους επιβιβάσουν επειδή συνοδεύονται από σκύλο οδηγό είναι πολλές και του λόγου τους το αληθές το διαπίστωσε και η δημοσιογραφική έρευνα του ΣΚΑΪ.

Ώρα 11 το πρωί, στη λεωφόρο Πεντέλης, στα Βριλήσσια. Η Εμμανουέλα, που έχει ολική απώλεια όρασης, προσπαθεί να πάρει ταξί – με τον Ντόβι – τον σκύλο οδηγό της.

Μετράμε περισσότερα από 5 ελεύθερα ταξί να περνούν – κανένα όμως δεν σταματά – γιατί κανένας οδηγός δεν θέλει να βάλει στο ταξί του, τον σκύλο οδηγό.

«Ειδικά όταν είναι αργά το βράδυ, τις προάλλες ήμουν στο Ρέντη, 12παρά, κ έπρεπε να πάω στο μετρό να πάρω το τελευταίο μετρό. Επί μισή ώρα προσπαθούσα να βρω ταξί, έρχονταν, σταμάταγαν μόλις έβλεπαν ότι έχω σκύλο έλεγαν δεν τον παίρνω και φεύγανε» εξηγεί η Εμμανουέλα Μασούρου, ΑμεΑ και χειρίστρια σκύλου οδηγού.

Οι οδηγοί επικαλούνται – παρανόμως – πως τα σκυλιά θα λερώσουν τα ταξί τους και γι' αυτό δεν τα αφήνουν να μπουν μέσα.

Άλλοι θα χρεώσουν – πάλι παρανόμως, περισσότερα απ' όσα κόστισε η διαδρομή, επειδή μετέφεραν και το σκύλο οδηγό.

Την ίδια απάνθρωπη συμπεριφορά, επιδεικνύουν οι οδηγοί ταξί, σε πιάτσες και σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ακόμα και όταν κληθούν από υπηρεσία ραδιοταξί.

«Δυστυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό, που ίσως να αγγίζει και το 90%, αντιδρούν» δηλώνει ο Φώτης Λέφας, ΑμεΑ και χειριστής σκύλου οδηγού.

Με τον Φώτη και την Άριελ, καθώς και την Εμμανουέλα και τον Ντόβι, επιχειρήσαμε να πάρουμε ταξί. Παρουσία της κάμερας του ΣΚΑΪ, όλοι ήταν θετικοί να τους πάνε στον προορισμό τους.

Όταν όμως η κάμερα βρισκόταν δεκάδες μέτρα μακριά, ελάχιστοι οδηγοί εξυπηρέτησαν τα τυφλά άτομα.

«Τις περισσότερες φορές που θέλουν να πάρουν ένα ταξί, είναι τις ώρες που το έχουν ανάγκη γιατί δεν έχουν άλλο μέσο να μετακινηθούν. Κ εκείνη τη στιγμή δεν ξέρουν τι να κάνουν – μένουν μόνοι κ αβοήθητοι» εξηγεί ο Γιάννης Κονδράρος, Εκπαιδευτής Κινητικότητας και Προσανατολισμού Σκύλων Οδηγών.

Ο νόμος για τους σκύλους οδηγούς είναι σαφής – και δεν επιδέχεται οποιαδήποτε ερμηνείας.

Από το 2010, κάθε τυφλός δικαιούται να συνοδεύεται από σκύλο βοηθείας κατά την μετακίνησή του, παντού.

Από το 2014, οι σκύλοι οδηγοί δεν χρειάζεται καν να επιβιβάζονται μέσα σε κλουβί ούτε να φορούν φίμωτρο, ενώ από το 2018, οι οδηγοί ταξί δεν μπορούν να αρνηθούν τη μίσθωση σε τυφλό με σκύλο οδηγό.

Αρκετοί οδηγοί ταξί λένε πως έχουν αλλεργία στους σκύλους και γι' αυτό δεν επιτρέπουν στους σκύλους οδηγούς την είσοδο στα οχήματά τους. 

Νέα νομοθετική διάταξη ωστόσο, υποχρεώνει τους οδηγούς ταξί που θα επικαλεστούν κάτι τέτοιο, να επιδείξουν και σχετική βεβαίωση, από γιατρό του Δημοσίου.

Δικηγόροι που ασχολούνται με τέτοιες υποθέσεις αποκαλύπτουν στον ΣΚΑΪ πως οι οδηγοί ταξί – διώκονται αυτεπάγγελτα με τον αντιρατσιστικό νόμο.

«Οποιοσδήποτε επαγγελματίας αρνηθεί να εξυπηρετήσει παρέχοντας υπηρεσία πληροφορία ή προϊόντα σε ανάπηρο άτομο, επιδέχεται ποινές από 1.000 έως 5.000 ευρώ πρόστιμο, και συνδυαστικά φυλάκιση από 6 μήνες έως 3 χρόνια» δηλώνει ο Βαγγέλης Αυγουλάς, Δικηγόρος και Μέλος στο ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Αυτές τις ημέρες μάλιστα, εκδικάζεται υπόθεση οδηγού ταξί που πέταξε έξω από το όχημά του τυφλή γυναίκα με σκύλο οδηγό.

Όπως εξηγεί η Τζουλιάνα Μπούση, ΑμεΑ και χειρίστρια σκύλου οδηγού, ο ταξιτζής είχε πετάξει έξω τον σκύλο της από το ταξί, όταν μπήκε μέσα, γιατί δεν ήθελε να σεβαστεί το νόμο και να το καταλάβει.

«Έχει συμβεί και άλλες φορές να έχω κάποιο πρόβλημα», περιγράφει.

Αυτό που πολλοί οδηγοί ταξί δεν καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να καταλάβουν, είναι πως οι σκύλοι οδηγοί, όταν φορούν το σαμαράκι εργασίας, δεν είναι απλά κατοικίδια, αλλά η προέκταση του χειριστή του, τα μάτια του τυφλού ιδιοκτήτη τους.

Αυτοί θα τους οδηγήσουν στο δρόμο και θα τους προστατεύσουν από εμπόδια – σαν να έβλεπαν.

«Τους δίνουμε ένα πολύτιμο αγαθό για αυτούς, μια ισότιμη ευκαιρία για την καθημερινή τους διαβίωση, για να κινούνται με ανεξαρτησία κ αυτονομία και οι ίδιοι οι συμπολίτες μας, τους αποκλείουν» σχολιάζει ο Γιάννης Κονδράρος.

Τις τελευταίες εβδομάδες μάλιστα οργανώσεις τυφλών, έχουν δεχτεί πολλές καταγγελίες και από τουρίστες με σκύλους χειριστές, που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν όχι μόνο στα ταξί, αλλά και σε άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς όπως τα ΚΤΕΛ, σε ξενοδοχεία, ακόμα και σε εκκλησίες, αμαυρώνοντας την διεθνή εικόνα της χώρα μας.

Πηγή: skai.gr