ΚΑΙΡΟΣ

ΟΑΚΑ: Από σύμβολο ανάκαμψης, μνημείο εγκατάλειψης - «Θα αργήσει να ξαναλειτουργήσει το Στάδιο» 

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Επί 20 χρόνια δεν έγιναν εργασίες συντήρησης και επισκευής, αλλά ούτε και οι απαιτούμενοι έλεγχοι - Καρύδης: "Το στέγαστρο έχει πολλά προβλήματα"

Έντονο προβληματισμό προκαλεί το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του Ολυμπιακού Σταδίου, ενώ η σχετική μελέτη υποδεικνύει σημαντικά προβλήματα στατικότητας των στεγάστρων Καλατράβα. Από σύμβολο ανάκαμψης της Ελλάδας του 2004 το ΟΑΚΑ μετατράπηκε σε μνημείο εγκατάλειψης, καθώς επί 20 χρόνια δεν έγιναν εργασίες συντήρησης και επισκευής, αλλά ούτε και οι απαιτούμενοι έλεγχοι.

Όλο αυτό το διάστημα, μόνο μια φορά, το 2018, υπήρξε έλεγχος για τη στατικότητά του άνω διαζώματος ύστερα από βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας από τον αγώνα ΑΕΚ-Μπαγερν για το Champions League. 

Αίσθηση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι η έκθεση επισημαίνει ότι η υπολογιστική ανεπάρκεια δεν σχετίζεται με κακοτεχνίες και ανεπαρκείς συνδέσεις στη φάση της κατασκευής, αλλά στην ιδεατή δομική κατάσταση που είχε το Στέγαστρο μετά την ολοκλήρωσή του. 

Δηλαδή το πρόβλημα εντοπίζεται από την πρώτη ημέρα που παραδόθηκε, αλλά επιδεινώθηκε από την ύπαρξη σημαντικών αστοχιών συνδέσεων, όπως ρωγμές σε συγκολλήσεις.

«Θα αργήσει να ξαναλειτουργήσει το Στάδιο» 

«Το στέγαστρο έχει πολλά προβλήματα τα οποία είναι εμφανή, όπως οι σκουριές και τα μπουλόνια που έχουν χαλαρώσει, και άλλα που έχουν κοπεί, και προέκυψαν λόγω της κακής συντήρησης αλλά υπάρχουν και αφανή σημεία, τα οποία είναι πολύ πιο επικίνδυνα, και χρειάζονται ενδελεχή έρευνα για την έκταση και την επικινδυνότητά τους», τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών του ΕΜΠ Παναγιώτης Καρύδης. 

Πρόσθεσε ότι το στέγαστρο έχει μόνιμη ταλάντωση η οποία δημιουργεί κόπωση του υλικού, κι εκτίμησε πως θα αργήσει να ξαναλειτουργήσει το στάδιο. 

Τι αναφέρει η έκθεση για το ΟΑΚΑ

«Η υπολογιστική ανεπάρκεια δεν σχετίζεται με κακοτεχνίες και ανεπαρκείς συνδέσεις στη φάση της κατασκευής, αλλά στην ιδεατή δομική κατάσταση που είχε το Στέγαστρο μετά την ολοκλήρωσή του.

»Η κατάσταση επιτείνεται από την ύπαρξη σημαντικών αστοχιών συνδέσεων (ρωγμές σε συγκολλήσεις κλπ).

Το ίδιο επισημαίνεται στην έκθεση και για το στέγαστρο στο ποδηλατοδρόμιο, δηλαδή, ανεπάρκειες στην ιδεατή δομική κατάσταση που είχε το στέγαστρο (σ.σ. ποδηλατοδρομίου) αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του.

Για τον έλεγχο στα στέγαστρα είχε υπογραφεί σύμβαση τον Νοέμβριο του 2022, για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα, αλλά και για τα πολυκαρβονικά στέγαστρα.

Το ΤΑΙΠΕΔ μάλιστα τον περασμένο Απρίλιο, ανακοίνωσε ότι βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη ο έλεγχος των μεταλλικών κατασκευών στο ΟΑΚΑ: 

  • Στέγαστρο Κεντρικού Σταδίου.
  • Στέγαστρο Ποδηλατοδρομίου.
  • Δύο εισόδων.
  • Τείχος των Εθνών.
  • Αγορά.

Πολλές από τις εγκαταστάσεις του  ΟΑΚΑ που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες -μεταξύ αυτών και τα στέγαστρα Καλατράβα- ήταν ουσιαστικά αυθαίρετα έως το 2014, καθώς δεν είχαν οικοδομική άδεια, με την τακτοποίησή τους να γίνεται το 2014, όταν αι εξασφαλίστηκαν 8 εκατ. ευρώ για συντήρηση. 

Μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης, για προβλήματα στατικότητας, υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση για τυχόν αδικήματα που έχουν διαπραχθεί. 

Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι μελέτες για τη στατικότητα των κατασκευών Καλατράβα, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα και οι εργασίες αποκατάστασης – σε περίπτωση που απαιτούνται – για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του ΟΑΚΑ ζήτησε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Εισαγγελική παρέμβαση για το στέγαστρο Καλατράβα

Παρέμβαση σημειώθηκε από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών της Αθήνας μετά τη δημοσιοποίηση μελέτης για την στατικότητα του στέγαστρου Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο που είχε ως συνέπεια το κλείσιμο του σταδίου.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνης Ελευθεριάνος μετά τη δημοσιοποίηση, ότι το έργο ελέγχεται για τη στατικότητα του λόγω έλλείψεων στη συντήρηση του παρενέβη και διέταξε εισαγγελική έρευνα.

Η έρευνα θα διενεργηθεί για τα αδικήματα της έκθεσης ανθρώπων σε κίνδυνο κατά συρροή και της παραβίασης κανόνων οικοδομικής, αδικήματα που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος.

Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας πρωτοδικών Νικόλαος Μαργαρίτης, ο οποίος παράλληλα εκτελεί καθήκοντα και αθλητικού εισαγγελέα.

Η έρευνα θα αφορά κάθε αρμόδιο από σήμερα ως και πέντε χρόνια πίσω.

Βρούτσης: «Δεν μπαίνει λουκέτο στο ΟΑΚΑ, προσωρινή η αναστολή»

Θέση για το πολύκροτο θέμα που έχει προκύψει με την στατικότητα του στεγάστρου Καλατράβα και την αναστολή της λειτουργίας του ΟΑΚΑ, πήρε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε γνωστό ότι η μελέτη έχει μεταφερθεί στο ΤΕΕ έτσι ώστε να εξεταστούν εκ νέου τα επίμαχα σημεία της, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει άμεσα και με απόλυτα ασφαλή τρόπο.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού:

«Δεν πρόκειται για λουκέτο στο ΟΑΚΑ αλλά για προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του. Εγώ κατανοώ και ήδη λειτουργούμε εδώ στο υπουργείο σε συνεργασία με όλους τους αθλητικούς φορείς για την οργανωτική ταλαιπωρία που θα υποστούν και είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί τους. ‘Ήδη σήμερα έχουμε μεταφέρει στο ΤΕΕ που είναι ο θεσμικός και τεχνικός σύμβουλος της κάθε κυβέρνησης όλη τη μελέτη έτσι ώστε να δούμε εκ νέου αναλυτικά με επιστήμονες του Πολυτεχνείου τα επίμαχα σημεία της μελέτης που πράγματι όταν προχθές ήρθε στα χέρια μου έδειχναν μη επαρκή στατικότητα στο ΟΑΚΑ και το ποδηλατοδρόμιο».

Για τον χρόνο επαναλειτουργίας του ΟΑΚΑ: «Θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Είναι το εμβληματικό στάδιο της χώρας μας, είναι η καρδιά του αθλητισμού, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, θα βάλουμε όλα τα δυνατά μας για να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν με μία προϋπόθεση: θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο.

Η μελέτη είναι αρκετά μεγάλη. Εμπεριέχονται στοιχεία τα οποία δεν θέλω να αναπτύξω γιατί δεν ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τον κόσμο ιδιαίτερα. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι η αντίδραση της κυβέρνησης που με υπεύθυνο τρόπο, ακαριαία, λειτούργησε υπέρ των φιλάθλων, των αθλητών και του αθλητικού κόσμου γενικότερα. Αυτό έχει σημασία, όλα τα υπόλοιπα είναι ζήτημα επαναξιολόγησης της μελέτης από το ΤΕΕ».


Για το γιατί δεν έγιναν έλεγχοι από τότε που υπήρξε βίντεο που έδειχνε την ταλάντωση των κερκίδων στο ΟΑΚΑ: «Η ταλάντωση του γηπέδου δεν έχει σχέση με τα στέγαστρα Καλατράβα. Καμία σχέση. Είναι ταλάντωση που διαπιστώθηκε το 2017 σε έναν αγώνα που έγινε μέσα στο ΟΑΚΑ. Έγινε μελέτη τότε για τη στατικότητα του σταδίου και βρέθηκε ότι το στάδιο είναι επαρκές όσον αφορά τη στατικότητά του. Άρα το θέμα που διακινείται αυτή τη στιγμή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα social media είναι εκτός θέματος.

Εγώ δεν μπορώ να κάνω ανάλυση για το παρελθόν, ιστορικά θα σας πω μόνο ότι η κυβέρνηση Σαμαρά διαμέσου του προκατόχου μου Γιάννη Ανδριανού πράγματι διασφάλισε 8 εκατομμύρια ευρώ για να γίνει η συγκεκριμένη μελέτη. Η συγκεκριμένη μελέτη δεν έγινε γιατί άλλαξε η κυβέρνηση. Όσον αφορά αυτή την κυβέρνηση πρέπει να σας πω ότι είναι η πρώτη κυβέρνηση στα 20 χρόνια, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος πήρε την απόφαση και διέθεσε 57 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πλήρη αναβάθμιση όλου του ΟΑΚΑ, περίμετρο, φωτισμούς, ενεργειακή αναβάθμιση και φυσικά και τα στέγαστρο.


Αξιολόγηση των στεγάστρων όσον αφορά τη στατική επάρκεια. Άρα λοιπόν καθώς τρέχουν αυτές οι μελέτες και τα 57 εκατομμύρια για τον αθλητισμό της χώρας μέσα στον εμβληματικό χώρο του ΟΑΚΑ μία μελέτη από αυτές που πήρε η ανάδοχη εταιρεία, κοινοπραξία, έβγαλε τα αποτελέσματα μόλις προχθές. Άρα η αντίδραση από προχθές μέχρι χθες το βράδυ που κλείσαμε το ΟΑΚΑ ήταν άμεση βάζοντας και δείχνοντας ότι για μας δεν υπάρχει τίποτε άλλο από το υπέρτατο αγαθό της ασφάλειας των αθλητών, των θεατών και των φιλάθλων. Το κομμάτι της αναβάθμισης των υπολοίπων τμημάτων θα συνεχιστεί. Όσον αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι για τα δυο αυτά στάδια, το ποδηλατοδρόμιο και το κεντρικό στάδιο, εκεί θα περιμένουμε τη μελέτη που θα γίνει από το ΤΕΕ. Μετά τα αποτελέσματα αυτά θα επαναξιολογήσουμε τη θέση μας. Τα χρήματα όμως δε φεύγουν, θα μείνουν εδώ.

Το κομμάτι της αναβάθμισης των υπολοίπων τμημάτων θα συνεχιστεί. Όσον αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι για τα δυο αυτά στάδια, το ποδηλατοδρόμιο και το κεντρικό στάδιο, εκεί θα περιμένουμε τη μελέτη που θα γίνει από το ΤΕΕ. Μετά τα αποτελέσματα αυτά θα επαναξιολογήσουμε τη θέση μας. Τα χρήματα όμως δε φεύγουν, θα μείνουν εδώ»
.

Πηγή: skai.gr