Κλείσιμο

Ο ΣΚΑΪ στη ΜΕΘ του «Σωτηρία»: Οι συγκλονιστικές ιστορίες ασθενών και η μάχη των γιατρών

Έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη λειτουργία της πολυδύναμης ΜΕΘ του «Σωτηρία», μίας μονάδας που κατασκευάστηκε με fast track διαδικασίες με έξοδα της Βουλής των Ελλήνων, για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και σήμερα γιατροί και νοσηλευτές εξακολουθούν να δίνουν καθημερινή μάχη.

Ο ΣΚΑΪ και ο Αντώνης Κρητικός μπήκαν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου και μίλησαν με τους γιατρούς της πρώτης γραμμής. 

«Μέσα σε έναν χρόνο, στην Πολυδύναμη ΜΕΘ του Σωτηρία έχουμε νοσηλεύσει 690 ασθενείς. Σχεδόν σε όλη τη διάρκεια αυτή του έτους η πληρότητα μας ξεπερνούσε το 80% και για πολλές εβδομάδες αγγίζαμε το 100%. Σήμερα έχουμε μία μόλις κενή κλίνη.Έχουμε νοσηλεύσει όλη την γκάμα των ηλικιών πράγμα που σημαίνει ότι κανείς δεν είναι άτρωτος. Είχαμε πρόσφατα ασθενή 19 ετών και είχαμε και ασθενή 104 ετών. Άλλοι με υποκείμενα νοσήματα, άλλοι χωρίς κανένα υποκείμενο. Δεν κάνει διακρίσεις ο ιός αυτός», δηλώνει η διευθύντρια της ΜΕΘ του Σωτηρία, Μαίρη Νταγάνου. 

Η ίδια δηλώνει σοκαρισμένη από το πόσο μεγάλη ζημιά προκαλεί ο ιός στους πνεύμονες. «Προκαλεί καταστροφή. Σκληραίνει τον πνεύμονα, τον κάνει μπετόν αρμέ. Δεν μπορεί ούτε ο αναπνευστήρας να τους οξυγονώσει», σημειώνει. 

Οι ασθενείς που πέρασαν πολλοί. Οι ιστορίες από τον κάθε ένα ... αμέτρητες. Ασθενής 19 ετών, πατέρας με γιο στην ίδια μονάδα... μητέρα και πατέρας μαζί στη μάχη της εντατικής.

«Μεγάλες νοσηλείες ασθενών, πολλών ημερών, πολλά τα φάρμακα και πάντα ο γιατρός στην μονάδα παλεύει με το μεγαλύτερο ποσοστό εναντίον του αρρώστου. Κάθε κέρδος για τον άρρωστο είναι κερδισμένη μάχη για εμάς. Πολλοί τα καταφέρνουν και κερδίζουν, κάποιοι όμως χάνονται. Και αυτό θα συνεχίσει γιατί έτσι είναι η ζωή, έτσι είναι η μονάδα», αναφέρει ο εντατικολόγος και επιμελητής της Α΄ Πολυδύναμης ΜΕΘ του Σωτηρία, Χρήστος Δεμπονερας.

Σήμερα οι διασωληνωμένοι ασθενείς στη νέα ΜΕΘ του Σωτηρία είναι άνω του 95% ανεμβολίαστοι...

«Υπάρχουν πολλά προβλήματα με τους ανεμβολίαστους. Είναι η συντριπτική πλειόνητα. Έχουμε πάρει αρρώστους γύρω στα 20, τα 30. Οι αξονικές τους είναι τραγικές», εξηγεί ο κ. Δεμπονερας. 

«Έχει τύχει να αχαροπαλεύουν εδώ οικογένειες ολόκληρες. Αυτή τη στιγμή έχουμε μέσα ένα ανδρόγυνο. Πατέρα και γιο... Είναι δύσκολο πολύ όταν έχεις κακά νέα να πεις στους συγγενείς. Οι ανεμβολίαστοι αυτή τη στιγμή μέσα στη μονάδα είναι σε ποσοστό 95%. Οι εμβολιασμένοι που έχουμε στη μονάδα είναι ή πολύ ηλικιωμένοι ή με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ή άνθρωποι που έχουν κάνει τον εμβολιασμό τους πριν από 8 μήνες, κάτι που μας δείχνει πόσο αναγκαία είναι η ενισχυτική δόση», επισημαίνει η κ. Νταγάνου. 

Γιατροί και νοσηλευτές μέσα στη μονάδα, γίνονται οικογένεια για τους ασθενείς... Και κάτι παραπάνω.

«Είχαμε εδώ έναν ασθενή 19 ετών. Η μητέρα ήταν έξω από τη ΜΕΘ μας μέσα στο αυτοκίνητο 24ώρες το 24ωρο και περίμενε να βγούμε να της πούμε ένα καλό νέο», λέει η νοσηλεύτρια, Μαρία Παγώνη. 

Από την πλευρά της, η νοσηλεύτρια Μαρίνα Μάτσικο υπογραμμίζει ότι «οι ασθενείς έχουν μόνο εμάς. Είναι πολύ δύσκολο όταν καταλήγει ένας άρρωστος που οι συγγενείς του δεν μπορούν ούτε να έρθουν να τον δουν, να τον αποχαιρετήσουν για τελευταία φορά». 

Και μπορεί η πόρτα της ΜΕΘ να κλείνει ο αγώνας όμως γιατρών νοσηλευτών και ασθενών κατά της covid δεν σταματά.

«Αυτό το εγχείρημα, το να λειτουργήσει δηλαδή αυτή η ΜΕΘ μέσα σε 60 μέρες και να σώσει ζωές, πέτυχε λόγω της σκληρής δουλειάς που έκαναν όλοι οι φορείς, οι γιατροί, οι νοσηλευτές... δουλέψαμε σκληρά και ατελείωτες μέρες» καταλήγει η Διευθύντρια της Μονάδας. 

Πηγή: skai.gr