ΚΑΙΡΟΣ

Ο Guardian για την προσπάθεια διεθνούς εξάπλωσης της Χρυσής Αυγής

Εκτενές ρεπορτάζ που αναφέρεται στην πρόθεση της Χρυσής Αυγής να ιδρύσει πυρήνες στο εξωτερικό, σε μέρη όπου υπάρχει έντονο ελληνικό στοιχείο, φιλοξενεί η εφημερίδα Γκάρντιαν.

Αναφέρεται ότι γραφεία έχουν αρχίσει να ανοίγουν σε Γερμανία, Αυστραλία, Καναδά και Ηνωμένες Πολιτείες. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι η Χρυσή Αυγή έχει ανοίξει γραφεία σε όλη την Ελλάδα, με τη φημολογούμενη βοήθεια από πλούσιους πλοιοκτήτες.

Σημειώνεται
ότι η δεδηλωμένη πρόθεση του κόμματος έχει εγείρει έντονες αντιδράσεις από εξέχοντα μέλη της ελληνικής διασποράς. Παρόλα αυτά η εφημερίδα μεταφέρει δηλώσεις του Δημήτρη Ψαρρά, συγγραφέα της ‘Μαύρης Βίβλου της Χρυσής Αυγής’ που αναφέρονται σε σχέσεις της οργάνωσης με ομάδες του ίδιου χώρου σε Ευρώπη και Ρωσία. «Μετά από χρόνια εισαγωγής ναζισμού, τώρα εξάγει ναζισμό», αναφέρεται χαρακτηριστικά, με τον κ. Ψαρρά να προσθέτει ότι η Χρυσή Αυγή θέλει να γίνει ο κεντρικός πόλος μιας πανευρωπαϊκής συμμαχίας νεοναζί.

Έλληνας ιστορικός στην Αυστραλία σχολιάζει ότι η προσέγγιση της κοινότητας στη Μελβούρνη είναι καλά μελετημένη εκστρατεία, καθώς εκεί ζουν πρώην βασιλόφρονες, οπαδοί της χούντας και άλλοι που είναι απογοητευμένοι από τις εξελίξεις στην Ελλάδα και θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για τις εθνικιστικές ιδέες της Χρυσής Αυγής, αγνοώντας το φασιστικό κομμάτι της. Στο στόχαστρο βρίσκονται επίσης νέοι που δεν έχουν ιδέα για την ιστορία, την κοινωνία και την οικονομία στην Ελλάδα.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι παρόλα αυτά αριστερά στοιχεία της ελληνοαυστραλιανής κοινότητας έχουν αρχίσει να συλλέγουν υπογραφές για να πιέσουν την κυβέρνηση να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Ανάλογης υποδοχής έτυχε η προσπάθεια του κόμματος και στον Καναδά, συγκεκριμένα στο Μόντρεαλ, αλλά και στις ΗΠΑ, με δηλώσεις παραγόντων των εκεί παροικιών να καταδικάζουν τις κινήσεις των εκπροσώπων της οργάνωσης.

Στέλεχος της παροικίας στις ΗΠΑ τονίζει ότι οι Έλληνες στη χώρα είναι υπερήφανοι για τη συμμετοχή τους στον αγώνα του κινήματος για τα ατομικά δικαιώματα, ενώ ένας άλλος παράγοντας σχολιάζει ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι παρά ένα παροδικό προϊόν των αποτυχημένων πολιτικών λιτότητας και της κοινωνικής αναστάτωσης που έχουν προκαλέσει.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του φαινομένου στην Ελλάδα, ο Γκάρντιαν μεταφέρει ανησυχίες όσων παρακολουθούν την ενίσχυση της Χρυσής Αυγής περί εφησυχασμού.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο