NYT: Η Ελλάδα από προβληματικό παιδί τα κατάφερε κόντρα στις πιθανότητες

Για χρόνια, η Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως ένα από τα πιο προβληματικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της οικονομικής κρίσης που τη βάραινε αλλά και άλλων προβλημάτων, όπως η διαφθορά και η πολιτική αστάθεια, ωστόσο, όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού, η χώρα αναδείχθηκε ως μία ευχάριστη έκπληξη αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times. 

Η εξάπλωση του ιού φαίνεται να είναι πολύ πιο περιορισμένη απ' ό,τι αναμενόταν, τονίζεται στο δημοσίευμα. Σύμφωνα με την αρθρογράφο, καθώς ο ιός εξαπλωνόταν στην Ευρώπη, πολλοί Έλληνες φοβόνταν το χειρότερο, ότι θα γίνονταν η επόμενη Ιταλία ή Ισπανία.

Δεδομένου ότι το σύστημα υγείας είχε αποδυναμωθεί από την οικονομική κρίση που κράτησε μια δεκαετία και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η η Ελλάδα έχει έναν από τους γηραιότερους πληθυσμούς στην ΕΕ, μετά την Ιταλία, η χώρα ήταν αρκετά ευάλωτη απέναντι στον ιό.

Παρόλα αυτά, ο αριθμός των αναφερόμενων θανάτων και των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ εξαιτίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα παραμένει πολύ μικρός συγκριτικά με τα στοιχεία άλλων χωρών της Ευρώπης.

«Τώρα μια χώρα που έχει συνηθίσει να αντιμετωπίζεται ως το προβληματικό παιδί της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιορτάζει την απόκριση της κυβέρνησής της και ανυπομονεί να επανεκκινήσει την οικονομία της», σημειώνει το δημοσίευμα.

Tο άρθρο των New York Times κάνει ειδική αναφορά στα στοιχεία της επιδημίας της Ελλάδας, συγκρίνοντάς τα με εκείνα του Βελγίου, μιας χώρας με παρόμοιο πληθυσμό, που ωστόσο έχει καταγράψει 7.331 θανάτους.

«Η Ελλάδα τα κατάφερε κόντρα στις πιθανότητες», λέει ο Kέβιν Φέδερστοουν, διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο London School of Economics.

Επιπλέον, το άρθρο των New York Times κάνει ειδική αναφορά στα στοιχεία της επιδημίας της Ελλάδας, συγκρίνοντάς τα με εκείνα του Βελγίου, μιας χώρας με παρόμοιο πληθυσμό, που ωστόσο έχει καταγράψει 7.331 θανάτους.

Παραθέτει, μάλιστα, τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η χώρα για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, με χιλιάδες προσλήψεις και αύξηση 70% των κλινών ΜΕΘ.

«Η κινητοποίηση ήταν πολύ γρήγορη» σχολιάζει η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τον κ. Φέδερστοουν, η κυβέρνηση «ακολούθησε την επιστήμη» επιλέγοντας τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ως επικεφαλής της πολιτικής της, ενώ η ανάθεση στον κ. Χαρδαλιά της επίβλεψης της τήρησης των μέτρων διασφάλισε ότι όλα θα πήγαιναν ομαλά.

Ωστόσο, η αρθρογράφος επισημαίνει ότι δεν λείπουν και οι επικρίσεις, όπως, μεταξύ άλλων, για το γεγονός ότι έχει υποβληθεί σε τεστ για τον κορωνοϊό μόνο το 1% του πληθυσμού.

Ένας άλλος τομέας στον οποίον εστιάζουν οι επικριτές αφορά στις συνθήκες σε δομές προσφύγων και μεταναστών, σημειώνει η αρθρογράφος, υπενθυμίζοντας ότι έχουν σημειωθεί ξεσπάσματα σε καταυλισμούς στην Ελλάδα και περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν στο Κρανίδι.

«Επίσης κάποιοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για αναφορές βίαιης συμπεριφοράς από αστυνομικούς κατά την επιβολή των μέτρων περιορισμού στη χώρα», προσθέτει.

Τέλος, το άρθρο αναφέρεται στο πλήγμα που αναμένεται να δεχτεί ο ελληνικός τουρισμός λόγω της κρίσης και στην κρισιμότητα της αντιμετώπισης και αυτού του προβλήματος από την κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ