ΚΑΙΡΟΣ

Νόμος για ΑΕΙ: Τι αλλάζει στον μηχανισμό εκλογής καθηγητών και στη διοίκηση 

Μια παθογένεια που πλήττει εδώ και δεκαετίες την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην χώρα μας, την προκήρυξη θέσεων με φωτογραφικά γνωστικά αντικείμενα, αδιαφανών επιλογών και εξελίξεων μελών ΔΕΠ, επιχειρεί να επιλύσει ο νέος νόμος-πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο νόμος προβλέπει:

Ενδεικτικά φίλτρα αξιοκρατίας, διαφάνειας και αντικειμενικότητας, ενάντια σε φωτογραφικές επιλογές:

  • Μητρώο γνωστικών αντικειμένων, το οποίο καταρτίζεται σε ουδέτερο χρόνο.
  • Μητρώο εσωτερικών και εξωτερικών εκλεκτόρων ανά γνωστικό αντικείμενο του Μητρώου.
  • Έλεγχο και επικύρωση των Μητρώων από την Κοσμητεία.
  • Εκπόνηση ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων βάσει των αναγκών κάθε Τμήματος.
  • Συγκρότηση εκλεκτορικών σωμάτων με διαδικασίες που ενισχύουν το αδιάβλητο – π.χ. ηλεκτρονική κλήρωση εκλεκτόρων, αυξημένη εκπροσώπηση εξωτερικών μελών δηλ. από Καθηγητές εκτός του συγκεκριμένου ΑΕΙ, είτε εντός Ελλάδας είτε εκτός).
  • Αύξηση κριτηρίων αριστείας για την εκλογή και εξέλιξη Μελών ΔΕΠ.

Σε σχέση με τον τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ η Σύγκλητος κάθε Πανεπιστημίου θα ασχολείται μόνο με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ζητήματα και όχι με διοικητικά και οικονομικά θέματα, τα οποία μεταβιβάζονται στο Συμβούλιο Διοίκησης.

Συγκεκριμένα, τα Συμβούλια Διοίκησης αποτελούνται από έξι εσωτερικά μέλη ΔΕΠ του ΑΕΙ και πέντε εξωτερικά μέλη, που προέρχονται από καθηγητές Πανεπιστημίων του εξωτερικού, φυσικά πρόσωπα και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών ή κοινωνικών εταίρων. 

Προβλέπεται θέση εκτελεστικού διευθυντή, ο οποίος επιλέγεται από το Συμβούλιο Διοίκησης και μπορεί να προέρχεται εντός ή εκτός ΑΕΙ ή να είναι ιδιώτης. Ο πρύτανης «δύναται να παύεται σε περίπτωση σπουδαίου λόγου και αυξημένης πλειοψηφίας» από το Συμβούλιο Διοίκησης.

Πηγή: skai.gr