ΚΑΙΡΟΣ

Ναυάγιο στην Πύλο: Βρετανός πολίτης ψάχνει τους συγγενείς του στους αγνοούμενους

Ο βρετανός πολίτης, Αφτάμπ Καν που ζει στο Γούλβερχαμπτον εξήγησε πως φοβάται ότι οι συγγενείς του είναι μεταξύ των εκατοντάδων που αγνοούνται μετά τη βύθιση του υπερφορτωμένου με μετανάστες σκάφους στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών.

Σπεύδουν στην Καλαμάτα συγγενείς των θυμάτων τoυ πολύνεκρου ναύαγιου στην Πύλο.

Μεταξύ αυτών και ο βρετανός πολίτης, Αφτάμπ Καν που ζει στο Γούλβερχαμπτον και μιλώντας στο Sky News εξήγησε πως φοβάται ότι οι συγγενείς του είναι μεταξύ των εκατοντάδων που αγνοούνται μετά τη βύθιση του υπερφορτωμένου με μετανάστες σκάφους στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών.

Ταξίδεψε στην Ελλάδα μετά την τραγωδία τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Ο Χαν είπε στον ανταποκριτή του Sky News ότι ένας από τους ξαδέρφους του βρέθηκε ζωντανός, αλλά δεν κατάφερε να βρει τους άλλους δύο.

Ευρισκόμενος στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου μεταφέρονται επιζώντες από διασώστες, πρόσθεσε: «Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται οι υπόλοιποι αυτή τη στιγμή».

Τους 78 φτάνουν τελικά οι νεκροί που έχουν ανασυρθεί από τα νερά της Μεσογείου μετά το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά την Πύλου, τα ξημερώματα της Τετάρτης, σύμφωνα με νεότερη διευκρίνιση του Λιμενικού.

Μεταξύ των 78 νεκρών συγκαταλέγεται και μία γυναίκα, σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις.

Την ίδια ώρα, στον πρόχειρο καταυλισμό που στήθηκε χθες στο λιμάνι της Καλαμάτας πέρασαν το βράδυ περίπου 80 διασωθέντες.

Από νωρίς το πρωί οχήματα και κλιμάκια της αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού Σώματος βρίσκονται στο λιμάνι και σε ετοιμότητα να παρέχουν συνδρομή στις επιχειρήσεις, ενώ καταφτάνουν φορτηγά με νερό και τρόφιμα.

Οι υπόλοιποι βρίσκονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, όπου λαμβάνουν ιατρική φροντίδα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Νίκος Αλεξίου, η πληροφορία για περίπου 700 επιβαίνοντες στο μοιραίο σκάφος δόθηκε στην ιταλική ακτοφυλακή από ακτιβίστρια που ειδοποίησε ότι το αλιευτικό πλέει προς την Ιταλία. Όπως είπε ο κ. Αλεξίου θα συνεχιστεί η διαδικασία λήψης καταθέσεων για να διασταυρωθύν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία.

Μαρτυρία για 100 παιδιά στα αμπάρια

Συγκλονιστικές είναι την ίδια ώρα οι μαρτυρίες διασωθέντων που είπαν σε γιατρούς του νοσοκομείου της Καλαμάτας ότι στα αμπάρια του σκάφους το οποίο βυθίστηκε στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, βρίσκονταν περίπου 100 παιδιά.

Συγκλονισμένος ο γιατρός και Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης, είπε χθες: «Συγκινήθηκα όταν έδωσα το κινητό μου τηλέφωνο για να μιλήσουν με την οικογένειά τους στην Αίγυπτο».

Στη συνέχεια ο γιατρός μίλησε για την πιθανότητα να υπήρχαν παιδιά και γυναίκες στο αμπάρι: «Ρώτησα έναν ασθενή και μίλησε για έναν μεγάλο αριθμό παιδιών, περίπου 100».

Ψάχνουν τους δικούς τους ανθρώπους με φωτογραφίες

Όπως δήλωσε ο κ Μάκαρης, στο νοσοκομείο της Καλαμάτας νοσηλεύονται 30 μετανάστες και η κατάσταση τους είναι σχετικά καλή.

«Ελέγχονται τα προβλήματά τους. Κάποιοι έχουν πνευμονίες, κάποιοι άλλοι έχουν συνολική κατάπτωση, κάποιοι άλλοι έχουν διάφορα προβλήματα, επειδή έπαθαν πνευμονία εξ εισροφήσεως. Τα προβλήματά τους είναι αναμενόμενα, με αυτά που τράβηξαν οι άνθρωποι. Κυρίως το ψυχολογικό τους είναι το μεγάλο πρόβλημα κι αυτό που ζητάνε εναγωνίως είναι να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους», επισήμανε ο κ. Μάκαρης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε συγκλονιστικά τα μηνύματα που λαμβάνει στο κινητό του από συγγενείς που ψάχνουν επιβαίνοντας στο αλιευτικό. Κάποιοι του στέλνουν φωτογραφίες και παραθέτουν στοιχεία ρωτώντας τον αν έχει δει τον συγγενή τους τον οποίο αναζητούν. Την ίδια ώρα δέχεται συνεχείς κλήσεις από άγνωστους αριθμούς που καλούν από χώρες όπως η Συρία και το Πακιστάν, από ανθρώπους που αγωνιούν για την τύχη των δικών τους. «Μου έχουν στείλει φωτογραφίες» ρωτώντας «αν τους έχουμε δει».

«Οι άνθρωποι ήταν σοκαρισμένοι, εμείς κοιτάζαμε το ιατρικό τους θέμα, προσπαθούσαμε μέσω εφαρμογής στο κινητό να επικοινωνήσουμε γιατί δεν μιλούσαν άλλη γλώσσα παρά μόνο αραβικά, οπότε ρωτούσαμε μέσω εφαρμογής να μας δώσουν κάποιες πληροφορίες αν πονάνε αν έχουν δύσπνοια, πώς νιώθουν, αν έχουν κρυάδες. Κάποιοι είχαν υποθερμία, αλλά γενικώς η κατάστασή τους είναι σταθερή και ελεγχόμενη», ανέφερε και προσέθεσε ότι χρειάζεται επειγόντως να σταλούν διερμηνείς που γνωρίζουν αραβικά ώστε να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους.

Από την πλευρά τους εθελοντής διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είπε ότι οι περισσότεροι από τους διασωθέντες είναι σοκαρισμένοι και σε σύγχυση.

«Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς είναι σε σύγχυση, είναι σοκαρισμένοι, έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, πέρασαν αρκετές μέρες στο νερό, παλεύοντας να ταξιδέψουν. Δεν θέλαμε σαν Ερυθρός Σταυρός να τους φορτίσουμε παραπάνω. Αυτό που θέλαμε είναι να τους φροντίσουμε σωματικά και ψυχικά έτσι ώστε να τους ανακουφίσουμε όσο το δυνατόν γίνεται για να μπορέσουν κι αυτοί οι άνθρωποι να νιώσουν όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερα μέσα στην οδύνη που ζουν», είπε.

«Το πλοίο είχε αρκετό κόσμο, οι πληροφορίες έχουν ήδη δοθεί στο Λιμενικό Σώμα και στην αστυνομία, δυστυχώς ήταν πολλοί άνθρωποι εγκλωβισμένοι. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι μέσα στο εσωτερικό του σκάφους υπήρχαν πολλά άτομα, γυναικόπαιδα κυρίως», σημείωσε ο Δημήτρης, εθελοντής σαμαρείτης - διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
 

Πηγή: skai.gr