Της Ιωάννας Μάνδρου
Mπαράζ τοποθετήσεων για τη νομιμότητα και συνταγματικότητα της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων ενόψει της 17ης Νοέμβρη προκάλεσε η ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που τάχθηκε κατά της γενικής απαγόρευσης ως αντισυνταγματικής και ζήτησε την ανάκληση της απόφασης.
Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας με ανακοίνωση της τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας της απαγόρευσης τονίζοντας μεταξύ άλλων
"Υπό τις επικρατούσες υγειονομικές συνθήκες, εθνικές και θρησκευτικές εορτές, επετειακές και κάθε είδους μαζικές εκδηλώσεις δεν μπορούν να γίνουν με τη μορφή που γνωρίζαμε μέχρι την εκδήλωση της πανδημίας και η λήψη περιοριστικών μέτρων, που κάμπτουν το δικαίωμα, υπό τις παρούσες εξαιρετικές συνθήκες, θεωρείται ανεκτή".
Παράλληλα, πέραν του ομότιμου καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Νίκου Αλιβιζάτου που τοποθετήθηκε υπέρ της συνταγματικότητας της απαγόρευσης βασιζόμενος στην Πράξ Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε τον περασμένο Μάρτιο για μέτρα κατά της πανδημίας η οποία και έχει κυρωθεί από τη Βουλή,πολλοί πανεπιστημιακοί τάχθηκαν επίσης με επιχειρήματα υπέρ της συνταγματικότητας, θέτοντας όμως,όπως και η Συντονιστική των Δικηγορικών Συλλόγων θέματα αναλογικότητας των μέτρων αλλά και θεμελίωσης τους σε απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας.
Ειδικότερα,ο καθηγητής Χαράλαμπος Τσιλιώτης από το πανεπιστήριο της Πελοπονήσσου σε μακροσκελή τοποθέτηση του κατέληξε στο
Οτι "Κατά συνέπεια η αποφασισθείσα απαγόρευση είναι από συνταγματικής και νομοθετικής πλευράς απολύτως σύννομη, θα έλεγα δε, ενόψει των απαγορεύσεων κάθε είδους δημοσίων συναθροίσεων ακόμα και σε εθνικές εορτές και υπό το πρίσμα της γενικής αρχής της ισότητας ενώπιον του νόμου (άρθρο 4 παρ. 1 Σ), και επιβεβλημένη"
Σε ανάλογη τοποθέτηση προέβη και ο νομικός Αντύπας Καρίπολγου που σημείωσε ότι "η ανακοίνωση της Ενώσεως Δικαστών αναφέρει πρωτοφανή πράγματα που πουθενά δεν είναι γραμμένα". Επίσης με μακρά νομολογία το Συμβούλιο της Επικρατείας έχεικρίνει ότι για λόγους δημόσιας υγείας οι περιορισμοί των δικαιωμάτων είναι επιτρεπτοί και ανεκτοί.
Επ αυτού υπάρχουν πολλές αποφάσεις ενδεικτικά (1295 του 2020 και άλλες)
Υπέρ της άποψης της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων τάχθηκαν δύο μέλη της Ενώσεως των Διοικητικών Δικαστών τοποθετούμενοι ότι την "υπογράφουν κατά γράμμα".
Πάντως, σημειώνεται ότι η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με την ανακοίνωςή της στήριξε και την κοινή θέση των κομμάτων ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜΕΡΑ 25 που ζήτησαν την άρση τηςαπαγόρευσης και τάχθηκαν κατά της συνταγματικότητας της.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.