Υπήρξε μάλιστα κανονικό κάλεσμα σε προσευχή, όπως γίνεται στα απανταχού τζαμιά, με μοναδική διαφορά ότι δεν άνοιξαν οι πύλες για να μπουν οι πιστοί.
Η θρησκευτική αξιοποίηση της Αγίας Σοφίας έφερε εμμέσως πλην σαφώς τη σφραγίδα της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς η λειτουργία έγινε παρουσία του Διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας και μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση TRT-Diyanet.
Η τουρκική ενέργεια προκάλεσε καταδικαστική αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ζητά διεθνή κινητοποίηση απέναντι στη θρησκευτική χρήση της Αγίας Σοφίας.
Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και συνεπώς η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος συνιστά προσβολή για τη διεθνή κοινότητα.
Χαρακτηρίζει την τουρκική ενέργεια «καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών και όσων τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας».
Διπλωματικές πηγές σημείωσαν ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και επιδιώκει διεθνοποίηση του ζητήματος, θέλοντας αντίθετα να αποφύγει τον περιορισμό του σε διμερές επίπεδο.
Στις 11:00 το πρωί ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης θα συναντηθεί με ανώτερο στέλεχος της UNESCO και θα θέσει το ζήτημα της Αγίας Σοφίας.
«Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
#KadirGecesi Ayasofya da Ezan-? Mahmudiye okundu sukur pic.twitter.com/glwwYoQ4Gk
— #RTE (@gevezebar) 22 Ιουνίου 2017
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.