ΚΑΙΡΟΣ

«Μόνοι μας σε περίπτωση κρίσης»: H στρατηγική της Άγκυρας – Τα σενάρια αντίδρασης της Αθήνας

«Σε περίπτωση της κρίσης (με την Τουρκία) θα είμαστε μόνοι μας» ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Κωνσταντίνος Φίλης εξηγώντας το χάρτη διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο. Ο διεθνολόγος σχολίασε ότι η Αθήνα έχει στη διάθεσή της διπλωματικό και νομικό οπλοστάσιο, το οποίο θα κλιμακώνεται πχ με απειλή με αντίμετρα. «Αν αυτά δεν πιάσουν τόπο, στο τραπέζι υπάρχει και στρατιωτική απάντηση» υπογράμμισε.


Έκανε λόγο για τουρκικές μαξιμαλιστικές θέσεις και προσπάθεια της Άγκυρας, σε προέκταση του τουρκολιβυκου συμφώνου, να δεσμεύσει περιοχές που βρίσκονται λίγο πιο πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια της Ρόδου της Καρπάθου και της Κρήτης. «Κάποια είναι μέσα στο τουρκολιβυκό σύμφωνο, κάποια έκτος, πρόκειται για 24 οικόπεδα καθαρά μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα» εξήγησε ο κ. Φίλης.  

«Τα ελληνικά χωρικά ύδατα που συνιστούν κυριαρχία είναι αυτή στιγμή στα 6 μίλια, και θα μπορούσαμε να τα επεκτείνουμε μέχρι τα 12 μίλια, εδώ υπάρχει και το casus belli της Τουρκίας. Η υφαλοκρηπίδα όπως και η ΑΟΖ πάνω στην όποια έχεις κυριαρχικό δικαίωμα, δεν ασκείς κυριαρχία αλλά έχεις κυριαρχικό δικαίωμα, εκτείνεται πολύ περάν των 6 ναυτικών μιλίων μπορεί να φτάσεις και τα 200 ναυτικά μίλια ανάλογα της θάλασσας αρά (ο χάρτης) μπαίνει καθαρά σε ελληνική υφαλοκρηπίδα» τονίζεται. 

«Όλα τα οικόπεδα κατά τα φαινόμενα βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μέρος αυτών βρίσκεται στο τουρκολιβυκο σύμφωνο. Αυτά που προσεγγίζουν Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη στα νότια νοτιανατολικά όπως και στα βορειοανατολικά της Ρόδου είναι ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν ανήκουν στο τουρκολιβυκο σύμφωνο» σημείωσε. 

Πηγή χάρτη: Καθημερινή

«Δεν έχουμε καταθέσει συντεταγμένες στον ΟΗΕ για την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Με βάση πρόνοιες του δίκαιου της θάλασσας… Για να καταθέσεις συντεταγμένες σε μια κλειστή θάλασσα όπως του Αιγαίου και της Μεσογείου πρέπει να έχει προηγηθεί μια τουλάχιστον συμφωνία με όμορη χώρα. Γι αυτό και είναι καθοριστικής σημασίας η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο» είπε ο Κωνσταντίνος Φίλης.

«Η Τουρκία λέει ότι έχω καταθέσει χάρτες στον ΟΗΕ άρα έχω θεσμική κατοχύρωση για να ξεκινήσω κάποια στιγμή τις έρευνες τις όποιες έχω μαρκάρει. Πρόκειται για ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» σχολίασε.

Τα σενάρια της ελληνικής αντίδρασης

Αν ερευνητικό σκάφος φτάσει σε ελληνική ναυτική περιοχή υπάρχει 1ον η δυνατότητα για επιχείρηση απώθησης 2ον  η αποτροπή διεξαγωγής σεισμικής έρευνας όπως έγινε με τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς το 2008 νοτίως του Καστελόριζου. 3ον συνεχής αεροναυτική παρουσία στην περιοχή, και αν η Άγκυρα κάνει έρευνες θα απαιτηθούν στοιχεία ερευνών που έγιναν εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ο καθηγητής αναγνώρισε στο σημείο αυτό, ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου με την Τουρκία δε θα πρέπει να αναμένουμε ουσιαστική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αίγυπτο ή ακόμα και τη Γαλλία. 

Από την πλευρά του, ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης διευκρίνισε ότι πρόκειται για 17 νέα οικόπεδα με δημοσιεύσεις στο τουρκικό ΦΕΚ του Σαββάτου και τα υπόλοιπα προηγούμενες δημοσιεύσεις, σύνολο 24 οικόπεδα. 

Πηγή: skai.gr