Κλείσιμο

Μητσοτάκης στο ΑΧΕΠΑ: Η Ελλάδα «παράδειγμα προς μίμηση παντού στον κόσμο» (pics)

Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την πανδημία του Covid-19 ώστε να οικοδομήσει το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, διορθώνοντας παθογένειες και αντλώντας θετικά διδάγματα από την επιτυχημένη αντιμετώπιση του κορωνοϊού, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

«Μία από τις δεσμεύσεις που έχω αναλάβει είναι ότι θα χτίσουμε πάνω στην κρίση του κορωνοϊού ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κρατώντας ως παρακαταθήκη τα μεγάλα του συγκριτικά πλεονεκτήματα και διορθώνοντας τις όποιες αδυναμίες», είπε ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους που τον υποδέχτηκαν με χειροκρότημα στην είσοδο του νοσοκομείου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι πρωτίστως χάρη στην ευσυνειδησία και την αυτοθυσία του υγειονομικού προσωπικού η Ελλάδα είναι σήμερα «παράδειγμα προς μίμηση παντού στον κόσμο». Προσέθεσε ότι μία αδυναμία του ΕΣΥ ήδη αντιμετωπίζεται χάρη στις έκτακτες προσλήψεις που έχουν γίνει, οι οποίες θα πάρουν μόνιμα χαρακτηριστικά.

Συνομιλώντας στη συνέχεια με γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικά στελέχη του ΑΧΕΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δίνεται η ευκαιρία να επιταχυνθούν και να υλοποιηθούν αποτελεσματικότερα δράσεις που ούτως ή άλλως θεωρούνταν αναγκαίες. Επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του για τη δημιουργία νέων, μόνιμων υποδομών όσον αφορά Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας, για τις οποίες ήδη προχωρά ο σχεδιασμός.

«Θα διαθέσουμε πόρους, από χορηγίες αλλά και δημόσιους πόρους, για να μπορέσουμε να φτάσουμε το συντομότερο δυνατό στο μέσο ευρωπαϊκό όρο ως προς τα κρεβάτια», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι αποδεκτή η χρήση πολιτικού μέσου για την εξασφάλιση κλίνης ΜΕΘ στην Ελλάδα του σήμερα. «Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα, όχι μόνο για τον κορωνοϊό αλλά και για όλες τις άλλες περιπτώσεις όπου απαιτείται φροντίδα», ανέφερε.

Από την πλευρά τον γιατρών, ο Συμεών Μεταλλίδης, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ και επικεφαλής της ομάδας των λοιμωξιολόγων, στάθηκε στο πόσο σημαντική ήταν η έγκαιρη προετοιμασία ώστε το ΑΧΕΠΑ να θωρακιστεί κατά του ιού.

«Καταφέραμε, σαν νοσοκομείο, να είμαστε έναν μήνα μπροστά στα σχέδια. Καταφέραμε να είμαστε οργανωμένοι, πριν μας βρουν οι εξελίξεις», δήλωσε. Προσέθεσε ότι το στοίχημα είναι να κερδηθούν και οι επόμενοι μήνες, ώστε να αντιμετωπιστεί επιτυχώς και ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, με τον Πρωθυπουργό να απαντά ότι η κυβέρνηση ήδη σχεδιάζει την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του χρόνου που απομένει έως το Φθινόπωρο.

Η βελτίωση του ΕΣΥ δεν θα γίνει μόνο σε επίπεδο υποδομών αλλά και από πλευράς τρόπου λειτουργίας. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η πανδημία «προίκισε» το ΕΣΥ με μία «παρακαταθήκη ομαδικότητας», επέτρεψε την εμπέδωση μιας λιγότερο γραφειοκρατικής και πιο ευέλικτης φιλοσοφίας και έδωσε στο κράτος την ευκαιρία να αφουγκραστεί όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

«Αυτό το οποίο άκουσα και άκουγα παντού είναι ότι εμπιστευθήκαμε ο ένας τον άλλο, ότι δοκιμάσαμε καινούργια πράγματα, ότι δεν υπήρχε αυτή η κατ’ ανάγκη σφιχτή ιεραρχία η οποία υποχρεώνει για τα πάντα να παίρνουμε άδεια από τον προϊστάμενο, τον προϊστάμενο του προϊστάμενου. Ότι κινηθήκαμε με μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Και νομίζω ότι αυτό είναι μια παρακαταθήκη ομαδικότητας, κυρίως να ακούμε εμείς τους ανθρώπους οι οποίοι είναι στην πρώτη γραμμή», δήλωσε.

«Νομίζω ότι δεν υπήρχαν φράχτες αυτή την εποχή, ήταν πολύ εύκολο να επικοινωνήσουμε με όποιον ανώτερό μας χρειαζόταν, οποιαδήποτε στιγμή, και ήταν πάντα δίπλα μας», σημείωσε η Ελένη Γκέκα, Διευθύντρια Αναισθησιολογίας και υπεύθυνη ΜΕΘΑ.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Διοικητής του ιδρύματος Παναγιώτης Παντελιάδης και η Αναπληρώτρια Διοικήτρια Βασιλική Κοκκινίδου.

Πηγή: skai.gr