Ο πρωθυπουργός χειροκροτήθηκε στις ΗΠΑ για την αναφορά του σε έναν αναθεωρητισμό χωρίς «ονοματεπώνυμο», καθώς δεν τόλμησε να αναφέρει την Τουρκία, για την επιλογή νέων υπερεξοπλισμών, που υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας, για την πλήρη απουσία κατάθεσης ενός προβληματισμού για την πορεία του κόσμου, έστω ενός υπαινιγμού για την ανάγκη της αποκλιμάκωσης και της ειρήνης, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ».
«Μου γέννησε θλίψη, απογοήτευση και αγωνία η χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού. Πρώτα απ' όλα διότι δεν είχε το σθένος να κατονομάσει την Τουρκία. Δεν μπορείς να αναφέρεσαι -και σωστά- στον αναθεωρητισμό και να μη μιλάς για τον αναθεωρητισμό στη γειτονιά σου, ο οποίος εκπορεύεται από την Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί πρέπει να είναι ευχαριστημένοι, γιατί εξασφαλίζουν πωλήσεις και από τη μία και από την άλλη πλευρά του Αιγαίου. «Το 2022 θα μείνει ως η χρονιά του νέου ψυχρού πολέμου. Το ενδεχόμενο ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου είναι υπαρκτό και θέλω από τον Έλληνα πρωθυπουργό να πηγαίνει με αυτή την αγωνία στη μεγαλύτερη δύναμη της παγκόσμιας κοινότητας και, έστω υπαινικτικά, έστω από το ειδικό βάρος που του αναλογεί, να θέτει έναν προβληματισμό για το που πηγαίνει ο κόσμος. Το ράλι των εξοπλισμών δεν είναι λύση», επισήμανε.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αγοράς F-35, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε: «Τι κέρδισε η χώρα μας; Ότι θα πληρώσει ένα δεύτερο ΑΕΠ για εξοπλισμούς. Περί αυτού πρόκειται. Είναι ένας λάθος δρόμος αυτός που δεν αποσκοπεί στη συνεννόηση, δεν αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση, που δεν αναδεικνύει αυτή την τρέλα που υπάρχει».
Σχετικά με τον πόλεμος στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή, ολόκληρη η Ευρώπη πάει να εξαρτηθεί από ένα ακριβό LNG και «πυροβολεί τα πόδια της». «Δεν πρωτοστατεί σε ένα κίνημα ειρήνης για την αποκλιμάκωση της έντασης», υπογράμμισε.
«Το μεγάλο ζητούμενο είναι πως θα σταθεί στα πόδια της η Ευρώπη. Αυτό πληρώνει τώρα, ενεργειακά, οικονομικά και, κατ' επέκταση, ο λαός μας. Γιατί, λοιπόν, να είμαστε εθνικά υπερήφανοι; Με τους αστείους παραλληλισμούς του Κιέβου με το Μεσολόγγι; Για τα χωρατά και για τα αστεία; Δεν είναι ελληνική μιζέρια αυτή η στάση μας, έχει να κάνει με το που πηγαίνει ο κόσμος, που πηγαίνει η πατρίδα μας και πως υποθηκεύουμε το μέλλον των παιδιών μας, των δικών σας, των δικών μου. Βλέπω ότι η Τουρκία αναβαθμίζει, χωρίς να είναι δεδομένη, τον διπλωματικό και γεωστρατηγικό της ρόλο, εμείς τι; Ψηφίσαμε, πριν από λίγες ημέρες, την προηγούμενη εβδομάδα, μία συμφωνία που τα δίνει όλα στις ΗΠΑ», κατέληξε.
- Στη Βουλή ο κλιματικός νόμος: Τέλος στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη από το 2028- Μηδενικών εκπομπών τα ταξί από το 2026
- Οικονόμου σε ΣΚΑΪ 100.3 για επίσκεψη Μητσοτάκη σε ΗΠΑ: Η Ελλάδα κρατά τα κλειδιά της ενεργειακής σταθερότητας
- Δένδιας σε Μπλίνκεν: Δεν πρέπει να αφεθεί κανένα έδαφος στη ρεβιζιονιστική δύναμη που προσπαθεί να αλλάξει τη διεθνή τάξη
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.