Frontex: Εκρηκτική άνοδος των παράτυπων μεταναστών στην Ε.Ε κατά 82%

Τη θαλάσσια οδό της κεντρικής Μεσογείου πήραν πάνω από 16.000 μετανάστες, κυρίως από την Αίγυπτο, το Μπανγκλαντές και την Τυνησία.

Ο αριθμός των ανθρώπων που εισήλθαν παράτυπα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο αυξήθηκε στους 86.420, ή κατά 82% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX).

Τον Μάιο, ο αριθμός των παράτυπων εισόδων αυξήθηκε κατά 75% σε ετήσια βάση, στις 23.500, σύμφωνα με ανακοίνωση του FRONTEX, που δημοσιοποιεί ακόμη προκαταρκτικά δεδομένα.

Ο οργανισμός διευκρινίζει ότι οι Ουκρανοί πρόσφυγες, οι οποίοι εισέρχονται στην ΕΕ κυρίως μέσω χερσαίων συνοριακών διελεύσεων, δεν συμπεριλαμβάνονται στους υπολογισμούς αυτούς.

Ο FRONTEX σημειώνει πως έχουν εισέλθει στην επικράτεια της ΕΕ από την Ουκρανία και από τη Μολδαβία 5,5 εκατ. υπήκοοι της εμπόλεμης χώρας αφότου άρχισε η ρωσική στρατιωτική εισβολή την 24η Φεβρουαρίου.

Πάνω από 40.000 από τις παράτυπες εισόδους, αριθμός διπλάσιος από ότι το αντίστοιχο πεντάμηνο της περασμένης χρονιάς, καταγράφηκαν μέσω της λεγόμενης οδού των δυτικών Βαλκανίων, που ακολουθούν κυρίως σύροι και αφγανοί πρόσφυγες.

Τη θαλάσσια οδό της κεντρικής Μεσογείου πήραν πάνω από 16.000 μετανάστες, κυρίως από την Αίγυπτο, το Μπανγκλαντές και την Τυνησία.

Ο αριθμός των παράτυπων εισόδων μέσω της ανατολικής Μεσογείου ήταν 13.000 και πλέον, αυξήθηκε κατά 116% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Στην Κύπρο, αυξήθηκαν κατά 213% και αντιπροσωπεύουν τις δύο στις τρεις παράτυπες εισόδους μέσω αυτής της διαδρομής.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που την ακολούθησαν είναι υπήκοοι Νιγηρίας, Συρίας και ΛΔ Κονγκό.

Στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων υπερτετραπλασιάστηκε από την αρχή της χρονιάς και έφθασε τις 2.155. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που ακολούθησαν αυτή την οδό ήταν Ουκρανοί, Ιρακινοί και Λευκορώσοι.

Οι παράτυπες διελεύσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις στη Μάγχη αυξήθηκαν κατά 122% σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με τον FRONTEX.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ