Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το συριακό διαβατήριο που εντοπίστηκε κοντά στη σορό ενός εκ των δραστών στη γαλλική πρωτεύουσα ανήκε σε άνδρα που ταυτοποιήθηκε ως πρόσφυγας στη Λέρο, στις 3 Οκτωβρίου.
Όπως μεταδίδει το γαλλικό Πρακτορείο, η γαλλική Αστυνομία έχει ζητήσει από την ΕΛ.ΑΣ να ελέγξει τα ελέγξει το διαβατήριο και τα δακτυλικά αποτυπώματα του νεκρού άνδρα, προκειμένου και εξακριβωθεί πως το διαβατήριο δεν «χρησιμοποιήθηκε» ψευδώς από τους τρομοκράτες.
Παράλληλα, η γαλλική πλευρά φέρεται να έχει ζητήσει τον έλεγχο των δακτυλικών αποτυπωμάτων και ενός δεύτερου υπόπτου, με ελληνική κυβερνητική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως είναι πολύ πιθανό και ένας δεύτερος φερόμενος δράστης να μπήκε στη Γηραιά Ήπειρο μέσω Ελλάδας.
«Η ταυτοποίηση με βάση τους κανόνες της Ε.Ε., όπως αυτοί αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα. Δεν γνωρίζουμε εάν το διαβατήριο ελέγχθηκε από άλλες χώρες από τις οποίες είναι πιθανό να πέρασε ο κάτοχος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του για τον πρώτο ύποπτο ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας.
Οι επιθέσεις, που χαρακτηρίστηκαν από εντυπωσιακό βαθμό συντονισμού, έγιναν περίπου 40 μέρες μετά την άφιξη του εν λόγω άνδρα στις ελληνικές ακτές, γεγονός που εγείρει σοβαρά το ενδεχόμενο να πρόκειται να προμελετημένο ταξίδι με τρομοκρατικό σκοπό.
Την ευθύνη για την επίθεση έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.
Δούρειος Ίππος για τρομοκράτες το προσφυγικό;
Σύσκεψη για την εκτίμηση της κατάστασης που διαμορφώνεται μετά το αιματοκύλισμα το Παρίσι έγινε το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του κ. Τόσκα, του διοικητή της ΕΥΠ και του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα.
Η Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή ενώπιον της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι που φαίνεται να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οι ισλαμιστές, με περισσότερους από 800.000 ανθρώπους να έχουν φτάσει στη Γηραιά Ήπειρο μέσα στους πρώτους 10 μήνες του 2015.
Νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ζήτησε να μην συνδέεται η προσφυγική κρίση με τις επιθέσεις, θέση που ενστερνίστηκε με δηλώσεις του και ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.
Την ίδια στιγμή, την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε κτήρια τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους, δηλαδή πρεσβείες και επιχειρήσεις ιδιαίτερα γαλλικές, αποφάσισε η Αστυνομία.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.