ΚΑΙΡΟΣ

Μεγάλο έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων στην ελληνική αγορά εργασίας

«Δεν γίνεται, η ανεργία να βρίσκεται σε τόσο υψηλά επίπεδα, η ζήτηση για επαγγελματίες πληροφορικής να αυξάνεται σταθερά μέχρι το 2020, και να υπάρχουν υποψήφιοι που υπολείπονται ψηφιακών δεξιοτήτων, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας στη χώρα μας να μην καλύπτεται», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS) και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου PEOPLECERT, Βύρων Νικολαΐδης στις εργασίες του 7ου συνεδρίου νοτιο-ανατολικής Ευρώπης, που διοργανώθηκε στην Αθήνα από τον οργανισμό itSMF Hellas.

Όπως είπε, «έχουμε κενές θέσεις και τις κοιτάμε» αναφέροντας ότι στην Ευρώπη περισσότερες από 500.000 θέσεις εργασίας θα παραμείνουν κενές το 2015, λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού με δεξιότητες ΤΠΕ.

Το 2020 ο αριθμός αυτός αναμένεται να εκτοξευτεί στις 913.000 (αύξηση 79,3%). Ο ίδιος θεωρεί ότι η ανάπτυξη του κλάδου των τεχνολογιών πληροφορικής είναι η μόνη ελπίδα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην αγορά εργασίας και να ανακοπεί η ανοδική πορεία της ανεργίας -κυρίως των νέων, που ξεπερνά το 50%.

Απευθυνόμενος στα στελέχη μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, όπως τράπεζες, τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί, βιομηχανίες και κυβερνητικοί φορείς, που παρακολουθούσαν τις εργασίες του συνεδρίου, ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε τα οφέλη και τις δυνατότητες που αναπτύσσει στις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας, το ITIL, η διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση για επαγγελματίες διαχείρισης υπηρεσιών πληροφορικής.

Παρουσιάζοντας τα οφέλη και τις δυνατότητες που αναπτύσσει στις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας, το ITIL®, η διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση για επαγγελματίες Διαχείρισης Υπηρεσιών Πληροφορικής, υπογράμμισε ότι είναι «ένα πιστοποιητικό απαραίτητο για κάποιον που ασχολείται ή επιθυμεί να ασχοληθεί με υπηρεσίες πληροφορικής».Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης