Δύσκολη νύχτα στην Εύβοια: Ανεξέλεγκτη η φωτιά - Ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις - Εκκενώθηκε το χωριό Κρεμαστός - Βίντεο

Δύσκολη αναμένεται να είναι η νύχτα στην Εύβοια, καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονται - Συνεδριάζει το Συντονιστικό στην Κύμη

Ενισχύονται από όλην τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην πυρκαγιά στην περιοχή της κεντρικής Εύβοιας.

Ήδη, το μέτωπο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, μετά την απόσυρση των εναέριων μέσων και οι επίγειες δυνάμεις είναι αδύνατο να προσεγγίσουν τα σημεία για να το περιορίσουν.

Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση του Συντονιστικού στην Κύμη για να ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα ενισχυθούν οι δυνάμεις και κάτω από ποια διάταξη θα προσεγγίσουν το μέτωπο, καθώς οι φλόγες έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις και ο άνεμος στην περιοχή είναι ισχυρός.

Δυνάμεις από πέντε νομούς

Αυτήν την ώρα στο πλαίσιο του Συντονιστικού που συνεδριάζει ενεργοποιούνται και νέες δυνάμεις για να φτάσουν στην περιοχή από τους 5 νομούς της Περιφέρειας, ενώ παράλληλα υπάρχει συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες της ευρύτερης περιοχής, υδροφόρες από τους δήμους και την Περιφέρεια, όπως επίσης και μηχανήματα έργων, που προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες σε κρίσιμα σημεία αλλά και να ανοίξουν διαβάσεις για να προσεγγίσουν περισσότερο τα πυροσβεστικά οχήματα στο μέτωπό της φωτιάς.

Όπως έχει γίνει γνωστό το χωριό Κρεμαστός του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου έχει ήδη εκκενωθεί και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί στο χωριό Τραχήλι, ενώ με εντολή της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή όλο το προσωπικό των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Στερεά Ελλάδα και αρκετές δυνάμεις ακόμη και από τη Λαμία μεταφέρονται στη συγκεκριμένη πυρκαγιά.

Ενίσχυση δυνάμεων

Με το που έπεσε η νύχτα και σταμάτησαν οι ρίψεις νερού από αέρος ενισχύθηκαν οι επίγειες δυνάμεις: επιχειρούν 149 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 32 οχήματα ενώ υπάρχει συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες των ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Επίσης, η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνδράμει ενεργά με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα.

Ειδικότερα, παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις -κατά περίπτωση- απαγόρευση, διακοπή και εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, καθώς και στην προληπτική εκκένωση οικισμού της περιοχής.

Πιο αναλυτικά, διατίθενται 19 αστυνομικοί και 9 οχήματα, ενώ παράλληλα συνδράμει και ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή για την παροχή συνδρομής και υποστήριξης στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες γύρω από το χωριό με δεκάδες οχήματα, προκειμένου να εμποδίσουν την φωτιά να φτάσει στο χωριό.

Νωρίτερα, η Πυροσβεστική κάλεσε τους κατοίκους του Κρεμαστού να εγκαταλείψουν προληπτικά τα σπίτια τους προς το Τραχήλι, ενώ εστάλη στα κινητά τηλέφωνα μήνυμα από το 112.

Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στον Κρεμαστό δήμου Κύμης- Αλιβερίου, εκκενώστε τώρα προς Τραχήλι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

Για δύσκολη επιχείρηση έκανε λόγο νωρίτερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, επισημαίνοντας ότι στην περιοχή πνέουν άνεμοι 5 μποφόρ. Παντως ο κ. Αρτοποιός εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι το προσεχές διάστημα η φωτιά θα περιοριστεί.

Κρίσιμη και οριακή χαρακτήρισε την κατάσταση ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαηδίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.

Όπως είπε οι άνεμοι δεν βοηθούν την κατάσταση, ενώ η φωτιά δημιουργεί η ίδια το δικό της μικροκλίμα.

Η φωτιά βρίσκεται πολύ κοντά στα πρώτα σπίτια του χωριού Κρεμαστός.

Περιγράφοντας την κατάσταση της φωτιάς, είπε ότι ο δυνατός αέρας και το δύσβατο της περιοχής δυσχαιρένουν την κατάσβεσή της. Έχει ήδη κάψει τμήμα του δάσους και στην συνέχεια προχώρησε σε εκτάσεις με ελιές.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αντιδήμαρχος Κύμης - Αλιβερίου, Κωνσταντίνος Δημάς, υπάρχουν μέτωπα φωτιάς που κατευθύνονται προς το χωριό.

Η φωτιά βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα πρώτα σπίτια, γι' αυτό και ελήφθη η απόφαση να εκκενωθεί το χωριό, στο οποίο διαμένουν περίπου 50 κάτοικοι, σύμφωνα με τον κ. Δημά.

Φωτιά στην Εύβοια

Με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής κλιμάκιο της ΔΑΕΕ θα μεταβεί για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 14:00 στο χωριό Γάια και προχώρησε προς τον Κρεμαστό. Στην αρχή έκαψε δασική έκταση και στην συνέχεια πέρασε σε γεωργικές καλλιέργειες και ελαιοδενδρα.

Χαρακτηρίζεται ως δύσκολη περιοχή με χαμηλή ξερή βλάστηση. 

Φωτιά στην Εύβοια

Οι ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για σήμερα Σάββατο 18 Ιουνίου και για αύριο Κυριακή, 19 Ιουνίου, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Εύβοια.

ΠΗΓΗ VIDEO: EVIMA

Πηγή: skai.gr