Μάχη για δέκατη μέρα με τις φλόγες στον Έβρο - Αγώνας να σωθεί τμήμα της Δαδιάς

Σκοπός είναι να δημιουργηθεί μία γραμμή άμυνας, ώστε να ανακοπεί η πορεία του μετώπου προκειμένου να μην περάσει στο μικρό πυρήνα της Δαδιάς.

Για δέκατη ημέρα η φωτιά στον Έβρο καίει ανεξέλεγκτη με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να δίνουν μάχη με επίκεντρο τις τελευταίες ώρες το μέτωπο που βρίσκεται βορειοδυτικά της περιοχής Κοτρωνιά προς τη Δαδιά. 

Σκοπός είναι να δημιουργηθεί μία γραμμή άμυνας, ώστε να ανακοπεί η πορεία του μετώπου προκειμένου να μην περάσει στο μικρό πυρήνα της Δαδιάς.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς δήλωσε ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη φωτιά, ειδικά στη Δαδιά το μέτωπο εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα διακοπτόμενο σε νοητή ευθεία. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη καθώς δεν έχει βρέξει καθόλου τους τελευταίους μήνες.

Ο κ. Πέτροβιτς εξέφρασε ανησυχία για τις αναζωπυρώσεις ειδικά για τον Προβατώνα, καθώς εκεί υπάρχει μεγάλο στρατόπεδο. Για την αναζωπύρωση στην περιοχή Κασσιτέρα Ροδόπης είπε ότι η κατάσταση είναι πολύ  δύσκολη.

Είναι μια μεγα-πυρκαγιά, η μεγαλύτερη που έχουμε στην Ευρώπη αυτή την ώρα, η μάχη είναι άνιση, φοβόμαστε για τους ανέμους, σημείωσε.

Συμπλήρωσε ότι η φωτιά στο δρυμό της Δαδιάς ξέσπασε σε παρθένο δάσος, το οποίο δεν είχε καθαριστεί και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει γενικότερη αναθεώρηση της διαχείρισης των δασών.

Νωρίτερα μιλώντας στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε ότι ανησυχία προκαλεί η ενδεχόμενη αλλαγή του ανέμου σε νοτιά, η οποία αν συμβεί, όπως ανέφερε, θα στείλει τη φωτιά προς τη Δαδιά. 

Στη Λευκίμμη, χθες, μετά από αναζωπύρωση, η φωτιά πλησίασε τα πρώτα σπίτια, με τους κατοίκους της περιοχής να ειδοποιούνται μέσω του 112 να εκκενώσουν προς το Τυχερό Έβρου.

Στη Ροδόπη το μέτωπο που απασχολεί τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, είναι αυτό μεταξύ της περιοχής Κασσιτερά και Κίρκη. Λόγω αναζωπύρωσης στην περιοχή Κασσιτερά χθες, εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους να απομακρυνθούν προς Σάπες.

Τον Έβρο επισκέπτεται σήμερα κυβερνητικό κλιμάκιο για να κάνει αυτοψία στις πληγείσες από τις φωτιές περιοχές. Επικεφαλής του κλιμακίου θα είναι ο υπουργός Επικράτειας Μάκης Βορίδης, συνοδευόμενος μεταξύ άλλων, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο.

Αγώνας για τη Δαδιά

Αγώνα για να αποτρέψουν μεγαλύτερη καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς όπου ενδημούν σπάνια ειδη πτηνών δίνουν οι πυροσβέστες.

Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι δεν επλήγη η αναπαραγωγή του μαυρο-γύπα, του σπάνιου είδους, που κατα ευτυχή συγκυρία είχε ολοκληρώσει το φετινό κύκλο του λίγο πριν εκδηλωθεί η πυρκαγιά.

Η πύρινη λαίλαπα που συνεχίζει να καίει ακόμη το δάσος της Δαδιάς αφήνει πίσω της μια τεράστια οικολογική καταστροφή στο μοναδικό δάσος σε όλη την Ευρώπη που μπορεί να δει κανείς 4 διαφορετικά ειδη γυπα.

Στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς υπήρχε και λειτουργούσε ένας πρότυπος χώρος δασικής αναψυχής. Διέθετε πολλά γήπεδα, χώρους για την ψυχαγωγία των επισκεπτών όπως επίσης και πολλά κτίρια για την διανυκτέρευση τους. Τίποτα από όλα αυτά δεν υπάρχει πια, όλα παραδόθηκαν στη μανία της καταστροφής.

Ο μεγαλύτερος φόβος  είναι να μην περάσει η φωτιά στον πυρήνα του δάσους, όπου έχουν βρει καταφύγιο σπάνια είδη ζώων και πτηνών.

Όπως εξήγησε η Άννα Κωνσταντινίδου, προϊστάμενη μονάδας διαχείρισης τεχνικών πάρκων δέλτα Έβρου και Δαδιάς, στο δάσος της Δαδιάς συναντάμε τα 36 από τα 38 είδη αρπακτικών πουλιών της Ευρώπης και τον τελευταίο πληθυσμό μαυρογύπα. Είναι μια πολύ σημαντική περιοχή για τα αρπακτικά πουλιά.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι μην ξεφύγει και περάσει η πυρκαγιά στον στενό πυρήνα εκεί όπου υπάρχει μια μεγάλη αποκία μαυρογύπα», τονίζει.

Ήδη η οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί είναι μεγάλη.

Στη μάχη της κατασβεσης δεν έχουν ριχθεί μόνο ελληνικές δυνάμεις, αλλά και ενισχύσεις απο το εξωτερικό, που μάλιστα έρχονται αντιμέτωποι με ακραίες και πρωτόγνωρες καταστάσεις. 

«Οι φωτιές, συγκριτικά και με τις φωτιές που αντιμετωπίζουμε στην Τσεχία, είναι τελείως διαφορετικές, παρα το γεγονός ότι είχαμε τη πληροφόρηση, όσο ταξιδεύαμε για εδώ, ότι 10.000 στρέμματα είχαν καεί σε 24 ώρες, είναι ένα μέγεθος που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ενώ και οι θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα είναι πολύ δύσκολες», τονίζει Τσέχος πυροσβέστης, Επικεφαλής της ομάδας επίγειων δασικών πυρκαγιών.

Προσπαθούν να ανακόψουν το μέτωπο με κάθε τρόπο.

Έχει δημιουργηθεί μια φαρδιά αντιπυρική ζώνη πλάτους 170 μέτρων.

Αυτή η αντιπυρική ζώνη διανοίχθηκε μέσα στη διάρκεια της νύχτας και συνέβαλε στο να διασωθεί ο οικισμός.

«Είμαστε 46 άτομα προσωπικό με 5 πυροσβεστικά οχήματα και ένα ασθενοφόρο με δυο γιατρούς και έναν διασώστη. Η αποστολή μας είναι να βοηθήσουμε όσο περισσότερο γίνεται στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Να υποστηρίξουμε το πυροσβεστικό σώμα της Ελλάδας σε αυτή τη δύσκολη μάχη.», τονίζει από την πλευρά του ο Λέοναρντ Τσούρας, Εκπρόσωπος Πολιτικής Προστασίας της Αλβανίας.

Στο δάσος της Δαδιάς παραμένουν ισχυρές δυνάμεις πυρόισβεσης, καθώς οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την χώρα βρίσκονται επί ποδός υπο τον φόβο άυξησης της έντασης των ανέμων που αναμένονται από το πρωί της Δευτέρας.
 

Πηγή: skai.gr