ΚΑΙΡΟΣ

Ματαιώθηκε, λόγω διαφωνιών, η διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

O Πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο ίδιος ματαίωσε την Ολομέλεια «λόγω του κλίματος που επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του ΣτΕ για τις εκκρεμείς υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών».

Δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι η εν λόγω ανακοίνωση του κ.Προέδρου είναι γεγονός ασύνηθες ενώ σχολίαζαν ότι «οι δικαστικοί λειτουργοί εκ του θεσμικού τους ρόλου διαθέτουν νηφαλιότητα και ψυχραιμία, ιδιότητες σύμφυτες με το λειτούργημά τους και ως εκ τούτου δεν επηρεάζονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους από όποιο κλίμα κι αν επικρατεί».

Μετά την ανακοίνωση του Προέδρου του ΣτΕ παραμένει άγνωστο πότε η διάσκεψη της Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου θα συγκλιθεί, κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν ήταν ορατό μιά και εκτιμήσεις δικαστικών πηγών ανέφεραν ότι λόγω της σοβαρότητας των θεμάτων που πρόκειται να κριθούν, οι διασκέψεις για το νόμο των τηλεοπτικών αδειών δεν θα περιορίζονταν έτσι κι αλλίως σε μία.

Πάντως η διάσκεψη που ξεκίνησε σήμερα περί τις 10 το πρωί δεν κράτησε ούτε μία ώρα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δικαστές αντέδρασαν ενοχλημένοι από άτυπη τοποθέτηση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ο οποίος αισθάνθηκε την ανάγκη να υπενθυμίσει το κρίσιμο της υποθέσεως.

Πολλοί δικαστικοί λειτουργοί εξέλαβαν την τοποθέτηση ως υπενθύμιση αυτονοήτων και προκλήθηκε Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν πρόλαβε να εισέλθει ούτε στην εξέταση τυπικών θεμάτων, που παράλληλα είναι ουσιαστικά, όπως για παράδειγμα αν είναι παραδεκτές οι προσφυγές και αν το δικαστήριο μπορεί να μπεί στα θέματα ουςίας που έχουν τεθεί με τις προσφυγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες λίγο μετά την έναρξη της διάσκεψης, υπήρξαν εντάσεις και εκφράστηκαν διαφωνίες επί θεμάτων που σχετίζονται με τις προσφυγές που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί με αποτέλεσμα τελικώς η διάσκεψη.

Προς το παρόν παραμένει άγνωστο πότε θα συγκληθεί εκ νέου η διάσκεψη για τα κρίσιμα θέματα που έχουν τεθεί σχετικά με αντισυνταγματικότητες του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες καθώς η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους ενδιαφερόμενους, επιχειρηματικά σχήματα που πήραν άδεια αλλά και εκείνα που δεν πήραν.

Τα μείζονος σημασίας θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν την Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, όποτε συγκληθεί εκ νέου η διάσκεψη των μελών του, είναι αν το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο κατά το σύνταγμα ήταν το μόνο αρμόδιο για την αδειοδότηση και όχι ο υπουργός Επικρατείας, όπως και το θέμα που σχετίζεται με τον περιορισμένο σε τέσσερις αριθμό των αδειών που ορίστηκαν από την κυβέρνηση.

Και τα δύο αυτά θέματα που κυριαρχούν στις αιτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών που εχουν προσφύγει θεωρούνται κρίσιμα για τη βιωσιμότητα του νόμου της κυβέρνησης ενώ υπάρχουν και άλλα που θα εξεταστούν από τους ανώτατους δικαστικούς.

Εκτός του διπόλου συνταγματικός η αντισυνταγματικός ο νόμος εκτιμήσεις δικαστικών πηγών ανέφεραν ότι στο τραπέζι των διασκέψεων θα πέσει και το σενάριο τυπικής απόρριψης των προσφυγών ενόψει του γεγονότος ότι στις 13 Ιανουαρίου του 2017 νέο πακέτο προσφυγών των καναλιών- πάλι με αιτήματα αντισυνταγματικότητας- αναμένεται να συζητηθεί ενώπιον της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ανακοίνωση για την ματαίωση της διάσκεψης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, εξέδοσε και η Ενωση Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία και αναφέρει:

«Σύμφωνα με την από 30-9-2016 ανακοίνωση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο μόνος λόγος για τον οποίο ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα διάσκεψη της Ολομέλειας του Δικαστηρίου επί των υποθέσεων για τις τηλεοπτικές άδειες είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομέλειας για τα θέματα αυτά. Επομένως, όσα αντίθετα αναφέρονται στον τύπο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου